Ambasadorul României în Italia le bate obrazul românilor care au participat la manifestaţiile anti-Certificat verde din Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români la protestele anti certificate-Covid din Italia FOTO: gazetaromaneasca.com
Români la protestele anti certificate-Covid din Italia FOTO: gazetaromaneasca.com

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a luat atitudine, miercuri, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii mediului asociativ şi ai presei de limbă română din Italia condamnând gestul unor români de a purta tricolorul la manifestaţiile anti-Certificat verde. Mesaj său diplomatic a fost: ”Când merg la cineva în casă, din bun simţ nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereţi”.

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă răspândirea teoriilor conspiraţioniste în cadrul comunităţii, a mesajelor false şi a ştirilor nefondate şi neverificate cu privire la vaccinul Covid-19, informează rotalianul.com.

„Am avut cazuri de decese şi de îmbolnăviri ale compatrioţilor noştri care lucrau ca muncitori sezonieri, în special în agricultură. Am obligaţia morală să atrag atenţia asupra riscului securităţii sanitare a cetăţenilor români.

De asemenea, am asistat zilele trecute la manifestaţii denumite no-vax, unele violente, condamnate de întreaga clasă politică peninsulară şi de către opinia publică italiană. La aceste manifestaţii au luat parte, din păcate, şi cetăţeni români, unii dintre ei purtând drapelul României.

Democraţia înseamnă responsabilitate, drepturi şi obligaţii. Nu doresc să emit judecăţi asupra principiilor fundamentale şi libertăţii fiecăruia de a avea propriile opinii, doresc însă să reamintesc că o mare parte dintre compatrioţii care se află pe teritoriul Italiei sunt rezidenţi, nu sunt cetăţeni italieni.

Prin urmare, dacă nu aş fi cetăţean italian, aş avea reţineri pentru a protesta, mai ales participând la acţiuni violente faţă de deciziile autorităţilor unui stat prietenos. Când merg la cineva în casă, din bun simţ îi respect regulile casei şi nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereţi sau să-l critic cum îşi organizează viaţa, într-un anumit fel.

Guvernul de la Roma a luat măsuri pentru a se proteja împotriva pandemiei, care după cum vedem, în al doilea an, produce efecte dezastruoase pe trei paliere esenţiale: economic, social şi mai ales uman, provocând deja o stare de oboseală generală.

În Italia, cine nu doreşte să se vaccineze poate opta, pe buzunarul propriu, pentru efectuarea de teste, dar nu are nimeni niciun drept să fie iresponsabil faţă de semenul său, când trăim o dramă.

Am asistat cu toţii la unele luări de poziţie, au circulat materiale de instigare, persoane care au profitat de buna credinţă a românilor pentru a le induce în mod înverşunat teorii neverificate, ale conspiraţiei nu ştiu cui, persoane care în loc să vină cu proiecte constructive au devenit surse de propagare a ignoranţei , minciunii, uneori profitând chiar de religiozitatea oamenilor.

Privim în aceste zile cu preocupare la ce se petrece în România. În ultimele zile, numărul deceselor corespund zilnic cu câte o localitate, care este efectiv ştearsă de pe suprafaţa pământului. 570, 300, 400, sunt comune întregi care dispar sub influenţa unor indivizi care seamănă neîncredere şi diferite teorii conspiraţioniste.

Ca român şi ca ambasador nu pot rămâne insensibil când patria îşi pierde un număr însemnat de fii şi fiice. Să ne gândim doar când se întâmplă să avem un deces în familie sau în cercul de prieteni, ce senzaţie de gol avem, darămite când mor sute şi sute şi ai familii îndoliate şi case părăsite. Plânge pământul acestui neam, deja depopulat!

Dincolo de dreptul şi libertatea fiecăruia de a avea propriile opinii, când ne pronunţăm asupra vieţii oamenilor nu avem dreptul să ne dăm cu presupusul. Ori stăpânim informaţia din punct de vedere ştiinţific, ori nu.

Unii dintre opinenţi, cu privire la pandemie, nu cred că pot să facă nici măcar distincţia dintre posibilitate şi probabilitate, ca să aibă termenii tehnici necesari. Dacă vezi că în secţiile de terapie intensivă din ţară peste 90% dintre pacienţi sunt nevaccinaţi, atunci este clar că trebuie să te vaccinezi.

Dacă vecinii şi prietenii noştri italieni se vaccinează, personal nu văd de ce noi să nu ne vaccinăm. Este cea mai simplă aplicare a unei metode ştiinţifice de acţiune într-un moment extrem de important pentru viaţa noastră, a tuturor. Din păcate, există o barieră a neîncrederii, care a dus la un dezastru şi la cifre teribile ale mortalităţii. Sunt bariere coborâte de un cumul de factori care ţin de educaţie, de indolenţă, superstiţie, superficialitate, manipulare, iar un sistem de corecţie al absurdităţilor încă nu există.

(…) Când se vorbeşte de certificate de vaccinare false, îi întreb pe cei care le-au cumpărat şi pe cei care le-au vândut, ce conştiinţă au? Corupţia şi minciuna prin care încerci să îţi justifici actul imoral se împletesc ducând la orbirea conştiinţei şi la naşterea monştrilor într-o naţiune. Progresele ştiinţifice au contribuit la evoluţia lumii şi ele trebuie puse în lumină. Cantitatea enormă de informaţii face dificilă diferenţierea între informaţiile corecte şi cele incorecte, strecurate cu scop de dezinformare.

(…) Cei care sunt pentru vaccinare şi cei care din motive întemeiate au reţineri, suntem chemaţi să privim către durerea semenilor noştri, să încercăm să vorbim aşezaţi, să ne reîntregim unitatea prin dorirea de bine a pământului nostru, Să nu stăm spate lângă spate, ci suflet lângă suflet, să comunicăm, să ne ajutăm şi să discernem ce este bine şi ce nu. Şi să alegem ceea ce este bine pentru o comunitate. Să vedem cu ochii minţii şi ai sufletului şi să ne opunem prostiei, manipulării, minciunii şi folosirii excesive, până aproape la abolirea de sens, a cuvântului ‘patrie’. Să fim empatici cu compatrioţii noştri care trăiesc traume prin pierderea celor dragi.

Coordonata fundamentală a acestui neam este omenia şi cred că este soluţia la orice fel de criză. Resursele pentru a depăşi crizele sunt demnitatea şi decenţa, privind viitorul şi întrebându-ne mereu ce va gândi acesta despre noi.”

De asemenea, participarea la manifestaţiile anti-Green Pass a unor concetăţeni care au purtat şi fluturat drapelul României în mijlocul demonstranţilor, a adus din partea ambasadorului român următoarele observaţii: „Guvernul italian a luat măsuri pentru a-şi proteja populaţia, cu ce drept noi, românii oaspeţi în această ţară, punem la îndoială şi contestăm legile acestui stat?”

Diplomatul român a făcut referire şi la situaţia dezastruoasă din ţară: „Plânge pământul acestui neam, deja depopulat”, a spus ambasadorul român amintind de sutele de persoane care au decedat zilnic de Covid în ultima săptămână.

În Italia, numărul lucrătorilor români nevaccinaţi rămâne încă unul destul de ridicat, iar informaţiile false cu privire la vaccin circulă în comunitate fiind preluate de mulţi conaţionali. Pe lângă toate acestea, conform informaţiilor transmise la videoconferinţă de ambasadorul George Bologan, în rândul muncitorilor români sezonieri au fost găsite persoane cu certificate Covid false.

   

Ultimele proteste violente în Italia au avut loc luni, când oamenii legii au folosit tunurile de apă pentru a respinge manifestanţii care blocau una dintre porţile portului Trieste. Protestatarii au încercat să reziste, strigând „Libertate” şi „Oamenii ca noi nu vor ceda niciodată”. 

Docherii şi activiştii au demonstrat timp de mai multe zile împotriva extinderii obligativităţii certificatului verde. Se estimează că în jur de 40% din lucrătorii portului Trieste nu au un certificat verde. În jur de trei milioane de lucrători ar fi în prezent nevaccinaţi, iar cei mai mulţi vor fi nevoiţi să îşi facă un test frecvent, dacă vor dori să continue. Ivan Russo, directorul patronatului Confetra, a declarat pentru AFP că dintr-un total de 900.000 de şoferi de camion, curieri şi angajaţi din depozite, ai firmelor pe care le reprezintă, 25-30% nu au certificate COVID.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite