Ambasadorii statelor UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a negocia sancţiunile aplicate Moscovei

Ambasadorii statelor UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a negocia sancţiunile aplicate Moscovei

Sediul Consiliului European, Bruxelles. FOTO Eu.um.dk

Ambasadorii statelor membre Uniunii Europene se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru a discuta noile sancţiuni ce urmează a fi aplicate Moscovei, în contextul crizei din Ucraina, au confirmat sâmbătă mai multe surse din cadrul Uniunii Europene, relatează AFP.

Ambasadorii „se vor întâlni luni, 28 aprilie, în vederea adoptării unei liste suplimentare de sancţiuni din «faza a doua»”, măsuri care presupun blocarea unor active aflate pe teritoriul ţărilor comunitare şi interdicţii de călătorie în spaţiul european, a anunţat un oficial UE sub protecţia anonimatului.

O listă suplimentară de 15 persoane - pe lângă cei 55 de ruşi şi ucraineni înscrişi deja pe lista de sancţiuni a UE - a fost aprobată într-o formă iniţială cu o zi înainte de negocierile de la Geneva, de la 17 aprilie, menite să diminueze tensiunile, a precizat un diplomat UE.

Însă reprezentanţii celor 28 de state membre 28 au preferat să nu aplice aceste sancţiuni, pentru a nu pune în pericol negocierile de pace.

Intensificarea tensiunilor în Ucraina, în ultimele zile, şi temerile cu privire la o invazie din partea Rusiei, au determinat G7 să decidă noi sancţiuni vizând Moscova, partea americană fiind susceptibilă să fie pusă în aplicare încă de luni, notează Mediafax.

„Conform comunicatului G7, difuzat astăzi (sâmbătă), vom proceda astfel încât totul să fie adoptat până la sfârşitul zilei” de luni, a anunţat reprezentantul UE referindu-se la „lista neagră”.

Alt diplomat UE apropiat de dosar a declarat că miniştrii de Externe din statele membre urmează să fie invitaţi la Bruxelles în cazul în care Cei 28 doresc să sporească presiunea asupra Moscovei prin impunerea unor sancţiuni economice de anvergură - ca de exemplu un embargo comercial - cunoscute sub numele de «faza a treia».

„Nicio reuniune ministerială nu a fost introdusă, pentru moment, pe ordinea de zi”, a adăugat sursa citată. „Vom vedea luni”, a mai spus diplomatul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: