Am votat la alegerile locale din Franţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri locale Franta

De astăzi, Franţa a trecut la nivelul următor de alertă. Se închide aproape tot, în afară de comerţul alimentar şi de benzinării. O Franţă fără resto-uri, du jamais vu, nici în timpul războiului. Vor fi restricţii la transportul în comun. Se face o excepţie pentru tutungerii. De luni sunt închise toate şcolile, pe termen nelimitat. Statul va sprijini întreprinderile afectate.

Au fost menţinute, însă, alegerile locale de astăzi. O măsură controversată. Unii politicieni au considerat că este o măsură revoltătoare, care pune în pericol sănătatea populaţiei. Alţii au considerat că exercitarea drepturilor civice este sfântă într-o democraţie şi că Franţa este capabilă să organizeze alegerile într-o manieră sigură. Alegătorii au fost şi ei împărţiţi, prezenţa la vot a fost în jur de 46%, o cifră mai mică decât la scrutinele precedente, dar mai mare decât preconizat, în aceste condiţii speciale.

Organizarea a fost impresionantă, a fost stabilit un protocol strict pentru a limita interacţiunea dintre alegător şi membrii biroului de vot, ca şi restul riscurilor sanitare.

Rămân întrebările politice: sunt aceste alegeri semnificative? Sunt rezultatele lor, într-adevăr, legitimate printr-un vot corect şi informat?

Greu de spus, mai ales că o mare parte a campaniei electorale a fost derulată într-un mod aproape invizibil. O altă problemă este turul doi pentru alegerea primarilor. Este puţin plauzibil că se va putea desfăşura la termenul prevăzut. Nu există o procedura pentru acest caz. Până acum, există doar speranţa că după două săptămâni de izolare, lucrurile se vor apropia de normalitate. Dar dacă nu? Vom vedea...

Pentru a putea vota la acest scrutin, locuitorii altor ţări din Uniunea Europeană, deci şi românii, trebuiau să se înscrie, fie electronic, fie la primărie, cu o dovadă de domiciliu şi actul de identitate. Am fost puţini care am făcut acest lucru.

Birocratia votului este mai simplă decât în România. Se poate vota fără cartea de alegător. Trebuie doar să fii înregistrat pe listele electorale. Se poate vota cu buletinul sau cu paşaportul, chiar dacă sunt expirate. Sau cu alte acte de care permit verificarea identităţii şi au fotografie, cum este cardul de sănătate. Dar şi permisul de vânătoare. Sau un permis de reducere pe Căile ferate.

Nu există buletine de vot. Alegătorii pun într-un plic fluturaşul electoral al partidului preferat. Nu există, prin urmare, nici ştampilă. Nici pază militarizată la fiecare secţie de vot. Numărarea voturilor se face în prezenţa a doi martori, aleşi dintre ultimii alegători sau dintre benevoli. Rezultatele sunt transmise prin telefon. Nu există saci cu voturi care trebuie transportaţi la primărie sau trimişi prin poştă în România.


Citiţi si articolul jurnalistei Elena Robu Alegeri pe timp de pandemie de coronavirus în Franţa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite