Alte mărturii explozive despre practicile de intimidare ale fostului premier bulgar şi ale anturajului său. Cum erau şantajaţi oamenii de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Sveatoslav Ilciovski, unul din cei mai mari proprietari de pământ agricol şi producători de cereale din Bulgaria, a oferit detalii explozive despre practicile de corupţie şi şantaj ale premierului demisionar Boiko Borisov şi anturajului său în faţa comisiei parlamentare care anchetează dezvăluirile sale, relatează The Economist.

Audierile au avut loc în prima săptămână din luna mai şi sunt incriminatoare pentru fostul prim-ministru implicat în mai multe scandaluri de corupţie, fiind filmat dormind lângă o noptieră doldora de bani şi pe care se afla şi un pistol.

Ilciovski a descris o scenă la o petrecere. În timpul unei partide de cărţi, unul dintre prietenii premierului a pus o filmare cu un om de afaceri care a refuzat să le ofere răsplata cerută în schimbul protecţiei - imaginile arătau cum acesta din urmă era agresat sexual în închisoare.

Un bărbat din grup, poreclit „Puiul”, a plătit 2.500 de euro unei femei pentru „a se ocupa de şef” - nimeni altul decât Borisov, premierul demisionar al Bulgariei.

Acuzaţiile care îl vizează pe premierul bulgar demisionar par desprinse dintr-un film cu gangsteri, scrie The Economist.

Bulgaria va avea din nou alegeri pe 11 iulie după ce partidele votate pe 4 aprilie nu au putut forma un nou guvern. Preşedintele Bulgariei Rumen Radev, duşmanul declarat al premierului, a numit pe 11 mai un guvern interimar.

Mărturia lui Ilciovski este deosebit de incriminatoare. Economia ţării este controlată de apropiaţi ai lui Borisov, în timp ce miniştrii săi erau doar nişte „marionete”. El susţine că cel mai influent om din sectorul agriculturii este Ivan „Puiul” Anghelov, cel care l-a obligat să-l aprovizioneze ieftin cu cereale pentru pui. Ilciovski a fost determinat să emită facturi umflate pentru a mări valoarea de piaţă a companiei deţinute de Anghelov şi fratele acestuia, în 2018, când a fost listată public.

Producătorii sau importatorii care nu făceau ce li se cerea erau hărţuiţi de agenţia pentru siguranţa alimentară care fie le reţinea marfa la graniţă, fie le paraliza activitatea cu inspecţii sanitare usturătoare.

Fostul premier bulgar nu doar că a negat acuzaţiile, dar pretinde că nu l-a întâlnit niciodată pe denunţătorul său. La rândul său, Anghelov a spus că 95% din declaraţiile lui Ilciovski sunt neadevărate. Dar o altă mărturie incriminatoare a fost furnizată pe 10 mai de omul de afaceri Pavel Stoimenov - acesta a declarat comisiei de anchetă că a „livrat” 1000 de voturi partidului lui Borisov şi, după ce a refuzat să dea curs cererilor lui Anghelov, i-au fost incendiate clădiri ale companiei.

Ilciovski spune că s-a conformat ca „strategie de supravieţuire”: „Nu există niciun proiect din sectorul agricol, finanţat de UE, în care să nu se fi umblat la preţuri sau unde să nu se fi comis o fraudă oarecare”.

Mărturia lui va fi trimisă către biroul procuraturii publice al UE, nu doar celui din Bulgaria considerat de mulţi a fi supus influenţei politice.

Ognian Georghiev, redactorul economic al cotidianului Kapital, notează că dacă Boris a supravieţuit până acum mai multor scandaluri, de data asta acuzaţiile vin de la cineva din anturajul său, iar acestea sunt de natură să-i „dea o lovitură puternică. Practic a descris cu detalii funcţionarea unui stat confiscat”.

Atanas Ciobanov, fondatorul unui site de investigaţie, Bivol,  spune că pesemne prăbuşirea lui Borisov se va produce lent, întrucât partidul său e implantat în toate instituţiile statului. El speră ca guvernul interimar să aprobe cererile sale de date publice. „Poate fi acel punct de cotitură” aşteptat, spune el.

Alţi oameni de afaceri şi oficiali au depus mărturie despre reţeaua de corupţie a guvernării Borisov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite