Aliaţii, greu de urnit în cazul unui război cu Rusia INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati nato

Strategii militari sunt preocupaţi de faptul că numai câteva mii dintre cei peste un milion de militari ar fi gata să se deplaseze rapid dacă s-ar implica într-un conflict cu Rusia, scrie „The Wall Street Journal“ .

Întărirea capacităţii de luptă a aliaţilor în faţa ameninţării ruse a devenit prioritatea secretarului american al apărării, Jim Mattis. Potrivit oficialilor americani, poziţia Statelor Unite este întâmpinată favorabil de aliaţii din NATO, care speră să ajungă la un acord înainte de summitul liderilor din iulie, scrie publicaţia „The Wall Street Journal“ .

Propunerea SUA prevede ca alianţa să desfăşoare 30 de batalioane, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de nave gata de luptă. Acest lucru înseamnă aproximativ 30.000 de soldaţi şi mai mult de 360 de avioane de luptă.

Spre comparaţie, în timpul războiului rece, planurile SUA prevedeau transferarea în Europa a 10 divizii americane (aproximativ 200.000 de soldaţi) în doar 10 zile. Acum,  noua propunere se concentrează pe capacitatea de mobilizare a aliaţilor europeni şi are termeni mai puţin ambiţioşi decât în timpul „războiului rece” pentru armata SUA.

Anul trecut, NATO a desfăşurat 4.600 soldaţi în Polonia şi în ţările baltice, la graniţa cu Rusia. Alianţa mai are cinci mii de trupe în cadrul forţelor avansate, care trebuie să le soseasca în ajutor în cel mult 10 zile.

Dar, la rândul lor, aceste trupe au nevoie de sprijinul din partea a 30 de batalioane gata de luptă, a comentat fostul secretar general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. „Trupele de întărire continuă să reprezinte un element esenţial şi este evident că  NATO are o capacitate de a oferi întăriri mult mai slabă decât este necesar”, a spus Vershbow.

„Scenariul de coşmar pentru alianţă este o invazie în Europa în momentul în care forţele americane, cum ar fi Divizia Aeropurtată 82, dislocată la Fort Bragg, Carolina de Nord, sunt prinse într-o criză în Asia“, – scrie WSJ.

Probleme cu pregătirea şi efectivele

Actuali şi foşti oficiali ai NATO au declarat că majoritatea aliaţilor europeni au o problemă de pregătire. De exemplu, Grecia şi Turcia au armate mari, dar nu sunt instruiţi să se deplaseze în afara regiunii lor. State mai mici, cum ar fi Belgia şi România, şi-au redus forţele terestre, potrivit raportului influentului centru de cercetare american RAND. NATO le cere să creeze brigăzi de armată noi, dar rămâne de văzut dacă bugetele de apărare vor fi suficient de mari pentru a face acest lucru.

Infrastructură insuficientă

Şi aliaţii NATO mai mari au probleme. Forţele bine instruite şi echipate ale Franţei sunt supraîncărcate cu desfăşurarea de trupe în Africa. Germania are pe hârtie tancuri şi artilerie puternice, care pot fi aruncate în luptă, dar agenţiile guvernamentale de supraveghere spun că armata nu dispune de echipamentul necesar.

Tot un raport RAND arăta că Marea Britanie poate desfăşura rapid forţele sale armate în luptă, dar s-a observat, de asemenea, că armata britanică îşi reduce efectivul.

Pentru că Londra va da în exploatare două noi portavioane, finanţarea forţelor terestre s-a dovedit a fi tot mai dificil de menţinut la acelaşi nivel.

Experţii militari subliniază şi faptul că, pentru o reacţie operativă este nevoie de un număr suficient de mare de avioane NATO. Aceasta înseamnă nu numai investiţii în pregătirea şi întreţinerea unei flote de avioane de vânătoare, ci şi construcţia de aerodromuri şi infrastructură.

Alianţa colaborează cu Uniunea Europeană în vederea îmbunătăţirii mobilităţi, astfel încât trupele, tancurile, artileria să se poată deplasa rapid pe drumurile şi podurile europene. La 28 martie, oficialii UE au înaintat o iniţiativă de modernizare a rutelor importante de transport militar.

Tot Rand Corporation a semnalat că Rusia are un sistem antirachetă puternic şi cu rază lungă de acţiune, iar trupele americane nu vor beneficia de sprijin aerian în cazul unui conflict armat. În acest sens, Pentagonul doreşte să sporească gama de sisteme de rachete şi de artilerie, deoarece armata sa nu are în prezent sprijin aerian în cazul unui conflict ipotetic cu Rusia.

Astfel, în primele 7-10 zile ale unui război ipotetic, trupele ruseşti „vor avea un avantaj serios atât în ceea ce priveşte numărul personalului militar, cât şi în tot ceea ce înseamnă operaţiuni terestre. 

 „Datorită puterii şi a întinderii sistemului antirachetă al Rusiei, toate formele de sprijin aerian vor fi compromise în mod serios, ceea ce va fi resimţit de armata americană“, a declarat John Gordon, cercetător la RAND. El a adăugat că Rusia este avantajată de numărul şi gama de sisteme de artilerie.

„Ruşii au o atitudine foarte serioasă faţă de această problemă, artileria fiind o parte puternică a armatei ruse de pe vremea ţarilor", a spus Gordon.

În consecinţă, Comandamentul Armatei SUA ia măsuri pentru a perfecţiona sistemele de rachete şi artilerie, incluzând obuziere autopropulsate M-109 Paladin.

Intensificarea zborurilor de supraveghere

Armata rusă a raportat că în ultimul timp s-au înmulţit zborile de recunoaştere ale avioanelor aliate în apropierea graniţelor Rusiei. Numai săptămâna trecută ar fi avut loc 23 de astfel de zboruri.

Intensificarea activităţii ţărilor NATO în apropierea graniţelor Rusiei atestă presiunea pe care Vestul doreşte să o exercite asupra Rusiei, consideră analistul militar rus Viktor Litovkin.

„Grupul de sateliţi ai Statelor Unite şi al altor ţări NATO, efectuează o recunoaştere tehnică constantă. Adună sistematic informaţii despre starea forţelor armate ruse, despre pregătirea de luptă, inclusiv identificarea unor posibile obiective “, spune expertul militar Igor Korotcenko .

Aeronavele NATO efectuează în mod regulat zboruri de recunoaştere în apropierea graniţelor ruseşti, inclusiv în Marea Baltică. Observatorii explică aceste activităţi prin desfăşurarea  în regiunea Kaliningrad a sistemelor de rachete sol-aer S-400, de ultima generaţie, a rachetelor tactice Iskander şi a rachetelor  sol-mare Bastion şi Bal.

Printre alte regiuni monitorizate îndeaproape de forţele aeriene ale NATO sunt Peninsula Crimeea, precum şi bazele ruseşti din Siria şi zonele de desfăşurare a navelor ruseşti din Marea Mediterană.

Imagine indisponibilă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite