Alexei Navalnîi, printre nominalizaţii Parlamentului European la Premiul Saharov pe 2019

Alexei Navalnîi, printre nominalizaţii Parlamentului European la Premiul Saharov pe 2019

Alexei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Parlamentul European a anunţat joi, la Strasbourg, nominalizările pentru Premiul Saharov pe 2019, reprezentate de şapte personalităţi sau entităţi, printre care şi opozantul rus Aleksei Navalnîi, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European şi este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul este numit după fizicianul şi disidentul politic sovietic Andrei Saharov. Nominalizările pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puţin 40 de eurodeputaţ, potrivit Agerpres.
 
Nominalizarea pentru Aleksei Navalnîi, avocat şi activist rus, a fost făcută de grupul Partidului Popular European (PPE). În anul 2011, el a fost arestat pentru prima dată pentru rolul său într-un miting desfăşurat în apropierea Parlamentului rus. Autorităţile de la Moscova l-au împiedicat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018. Navalnîi a fost întemniţat de trei ori în 2018 şi 2019 pentru încălcarea legilor privind demonstraţiile în Rusia.
 
Printre nominalizaţi se numără şi Marielle Franco, Claudelice Silva dos Santos, Căpetenia Raoni şi Jean Wyllys. Pe baza nominalizărilor oficiale, comisiile europarlamentare de afaceri externe şi dezvoltare vor vota o listă scurtă cu trei finalişti. Pe 24 octombrie, Conferinţa Preşedinţilor - formată din liderii grupurilor politice europarlamentare şi preşedintele PE - vor selecta şi anunţa numele câştigătorului. Premiul va fi înmânat în plenul PE la Strasbourg pe 18 decembrie. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: