Atacuri teroriste în Londra, soldate cu 7 morţi. O dubă a intrat în pietonii aflaţi pe London Bridge. Atacatorii au fost ucişi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte oameni au murit şi 48 sunt răniţi şi internaţi în cinci spitale din Londra în urma atacurilor de sâmbăta seara în centrul capitalei Marii Britanii, a anunţat duminică Serviciul de ambulanţă din capitala britanică. Victimele au fost lovite intenţionat de microbuz de culoare albă în apropiere de staţiei London Bridge. Un al doilea incident a avut loc în Borough Market, iar un al treilea la Vauxhall.

Ce se ştie despre atacul de la Londra, pe scurt:

  • Poliţia metropolitană spune că a început să primească informaţii că un vehicul a lovit pietoni pe Podul Londrei la ora 22:08.
  • Vehiculul, un microbuz alb, a continuat să meargă de la London Bridge către Borough Market.
  • Suspecţii au coborât din maşină şi mai multe persoane au fost înjunghiate, inclusiv un ofiţer de poliţie.
  • Trei bărbaţi consideraţi suspecţi au fost împuşcaţi mortal la opt minute după primul apel care anunţa incidentele.
  • Suspecţii purtau veste care imitau centuri cu explozibil. Identitatea atacatorilor nu a fost anunţată.
  • Şapte persoane au fost ucise, printre care un cetăţean canadian şi un francez, şi 48 au fost transportate la spital.
  • Atacul nu a fost încă revendicat.
  • Printre răniţi se află şapte francezi, patru în stare gravă, şi un australian, din informaţiile confirmate oficial.

UPDATE 1.23 Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacul de sâmbătă noaptea din Londra, postând un mesaj pe magina de media a propriei agenţii Amaq.

„Un detaşament al luptătorilor Statului islamic a executat atacul de ieri din Londra”, se afirmă în mesajul postat pe pagina agenţie Amaq, monitorizată din Cairo, anunţă Reuters. 

UPDATE 21:00 Un francez ucis la Londra, alţi şapte răniţi, dintre care patru grav, şi un francez dat dispărut, potrivit ministrului de Externe de la Paris, Jean-Yves Le Drian, relatează AFP citată de News.ro

Anterior, premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că un cetăţean canadian a murit în atacurile de la Londra.

UPDATE 20:34 O înregistrare video în care apar doi dintre teroriştii implicaţi în atentatul de sâmbătă noapte de la Londra a fost publicată de presa britanică. Imaginile îi arată pe doi dintre atacatori plimbându-se pe o străduţă din zona Borough Market.

UPDATE 20.00 Lisa O'Carroll, reporter la The Guardian, a stat de vorbă cu un martor după raidul care a avut loc duminică, în Barking, iar acesta susţine că în apartament locuiau "2-3 români".

"Poliţiştii l-au pus să stea în genunchi şi i-au zis să ţină mâinile ridicate", a povestit martorul.

Întrebat în legătură cu oamenii care au fost scoşi afară din cladire de către poliţie, tânărul a declarat că "erau 6-7 persoane, dintre care 2-3 erau români. O altă persoana era de culoare".

De asemenea, martorul a adăugat că una dintre persoanele duse la poliţie era "român sau est-european".

Mathu, un angajat al unui fast-food din zonă a declarat că una dintre cele cinci sau şase  persoane care au fost ridicate din acel apartament era român sau în orice caz est-european. Mathu spune că în mod sigur doi dintre locatarii din apartament erau români, pentru că erau clienţii lui.  

„Avea 22-23 de ani, era un băiat drăguţ, tăcut. Locuia cu fratele şi prietena lui. Obişnuiau să vină aici şi să comande prânzul, întotdeauna comandau aripioare şi cartofi”, a declarat angajatul.

Prietena angajatului de la fast-food spune însă că în apartament mai locuiau şi patru bărbaţi de culoare. Unul dintre ei spunea că e somalez şi purta veşminte tradiţionale islamice. 

UPDATE 17.10 Un canadian a fost ucis în atentatul terorist de la Londra, după cum a anunţat premierul canadian Justin Trudeau.

UPDATE 18.25 O unitate de elită a forţelor speciale britanice a fost trimisă la faţa locului la doar câteva minute după apelul  care informa că o maşină a intrat în pietoni de pe Podul Londrei, relateaza Daily Mail.

Potrivit publicaţiei, membrii unităţii de elită britanice SAS, Blue Thunder, a participat la operaţiune anti-teroriste sâmbătă seara la Londra.

Au coborât dintr-un elicopter la doar câteva minute după primele informaţii despre masina ce a fost doborât  pietoni pe London Bridge.

Potrivit presei, militarii au aplicat scenariul repetat de serviciile secrete britanice în ultimele luni. Teroriştii din spatele carnagiul de pe London Bridge şi zona Borough Market au fost eliminaţi în opt minute după primul apel la poliţie.

UPDATE 17.19 Donald Trump l-a atacat duminică pe primarul Londrei Sadiq Khan, pe care l-a acuzat că nu ia în serios ameninţarea teroristă, la o zi după atentatul din centrul capitalei britanice, relatează AFP.

”Cel puţin 7 morţi şi 48 de răniţi într-un atentat terorist şi primarul Londrei spune că «nu există motiv de îngrijorare!»”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter referindu-se la Sadiq Khan.

UPDATE 16. 15 Patru femei au fost ridicate duminică de poliţie dintr-un bloc din Barking, în estul Londrei, potrivit unui fotograf al agenţiei de presă, în timp ce poliţia a anunţat că a arestat 12 persoane din zonă în legătură cu atacul de sâmbătă seara de la London Bridge, relatează Reuters.

Cele patru femei, care şi-au acoperit feţele în momentul în care părăseau clădirea, erau escortate de ofiţeri în partea din spate a două dube ale poliţiei, care au apoi au plecat, potrivit fotografului.

UPDATE 16.49 Numărul francezilor răniţi în atac a crescut la patru, portivit autorităţilor de la Paris

UPDATE 15.46 Poliţia a efectuat duminică percheziţii la o adresă din estul Londrei folosită de unul dintre cei atacatori care au ucis şapte persoane în centrul capitalei britanice sâmbătă seara, potrivit unor surse citate de Sky News, relatează Reuters.

 Un martor ocular la percheziţii a declarat pentru postul britanic că a auzit mai multe detonări în timpul operaţiunii şi că i s-a spus mai târziu că au fost explozii controlate.

UPDATE 15. 26 BBC informează că 12 persoane au fost arestate, iar operaţiunea are legătură cu atacurile de sâmbătă seara din Londra.

UPDATE 14.18 O operaţiune a poliţiei britanice, puternic înarmate, era în curs duminică în estul Londrei, scrie presa britanică, relatează The Associated Press şi Reuters.

Scotland Yard a refuzat să comenteze aceste informaţii de presă despre raid sau săspună dacă operaţiunea are legătură cu atacul de la London Bridge, scrie AP.

În imagini transmise de Sky News şi postate pe reţele de socializare apare o zonă izolată de poliţie în jurul unei clădiri locuite, la Barking, o suburbie situată în estul Londrei.

Potrivit Reuters, ambulanţe erau parcate lângă clădirea izolată din Barking, potrivit unor imagini aeriene difuzate de Sky News.

UPDATE 13.51 Premierul britanic Theresa May a declarat, duminică, după şedinţa celulei guvernamentale de criză, că este nevoie de o combatere mai eficientă a extremismului pe Internet şi de o nouă strategie pentru structurile anti-teroriste. 

UPDATE 13.30 Autorii atacului sunt cel mai probabil terorişti islamişti radicali, a declarat ministrul de Interne britanic, Amber Rudd. „Aşa cum a spus şi primul ministru, credem că este vorba despre terorişti islamişti radicali şi încercăm să aflăm mai multe despre cum s-a produs radicalizarea lor“, a subliniat Amber Rudd.

UPDATE 13.25 Un poliţist britanic a fost înjunghiat în faţă de către unul dintre atacatorii, în timp ce se grăbea să ajute victimele atentatului. Poliţistul a fost rănit la cap, la faţă şi la un picior, însă rănile nu îi pun viaţa în pericol.

Poliţia a confirmat că cei trei atacatori au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine, la 8 minute după ce s-a cerut intervenţia Poliţiei în zona London Bridge, şi a anunţat că aceştia purtau veste explozibile, de tipul celor folosite de obicei în atacuri sinucigaşe, care erau însă false. 

UPDATE 13.17 Premierul britanic Theresa May a anunţat duminică, în urma unei şedinte a Comitetului de urgenţă COBRA al Guvernului, după atacul de sâmbătă seara soldat cu şapte morţi şi aproape 50 de răniţi, că luni se va relua campania electorală, iar joi vor avea loc alegerile generale pe care le-a convocat, relatează AP.

UPDATE 11:45 Numărul morţilor a crescut la şapte, potrivit celui mai recent bilanţ al atentatului terorist de la Londra, informează BBC citând Poliţia britanică.

UPDATE 10.22 Unii dintre răniţii în atacurile de la Londra se află în stare „critică“, a anunţat primarul capitalei britanice. Sadiq Khan s-a declarat ”copleşit şi furios că aceşti terorişti au vizat în mod deliberat londonezi nevinovaţi”.

”Nu poate exista o justificare” a acestor atacuri, a spus el. Însă „sunt sigur că suntem unul dintre cele mai sigure oraşe din lume”, a adăugat el.

Militanţi vor să perturbe democraţia britanică şi să împiedice alegerile generale anticipate de joi, a mai spus Sadiq Khan.

Primarul laburist a lăudat serviciile de urgenţă şi a anunţat că poliţia va face declaraţii în urma unei reuniuni de urgenţă a cabinetului.

Serviciile de urgenţă au ”reacţionat eroic”, a apreciat Khan, adăugând că astfel au murit mai puţini oameni.

În altă ordine de idei, ,ai multe străzi din jurul London Bridge rămâneau închise duminică, iar unii angajaţi ai spitalelor nu puteau să ajungă la serviciu, relatează BBC News, potrivit News.ro.

Duminică dimineaţa erau închise în continuare London Bridge, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street şi Canon Street.

Staţia London Bridge urmează să rămână închisă duminică toată ziua, iar staţia Borough Tube era de asemenea închisă.

Potrivit lui Cherry Wilson de la BBC, care se afla la locul atacului, personal de la spitale şi lucrători de la căile ferate depuneau eforturi să ajungă la serviciu din cauza cordoanelor poliţiei.

UPDATE 10.00 Un cetăţean australian a fost rănit în atac, potrivit prim-ministrului Australiei, Malcolm Turnbull. Potrivit The Guardian, un al doilea australian ar fi rănit, dar autorităţile nu au putut confirma deocamdată informaţia.

Anterior, Reuters a anunţat că doi francezi se află printre răniţi, dintre care unul în stare gravă, potrivit informaţiilor transmise de Administraţia prezidenţială de la Paris.

UPDATE 9.38 Primarul Londrei, Sadiq Khan, într-o declaraţie în faţa presei: Nivelul de ameninţare rămâne sever, ceea ce înseamnă că un nou atac, oriunde în ţară, este foarte probabil. Londonezii vor vedea o prezenţă crescută a poliţiei pe străzi în următoarele zile, inclusiv ofiţeri înarmaţi.

UPDATE 9.26 Potrivit imaginilor difuzate de presă britanică, duba folosită în atacul de pe Podul Londrei pare a fi un vehicul de transport marfă care poate fi închiriat cu ora. Maşina poartă însemnele unei companii de închirieri auto (Hertz).

image

UPDATE 9:10 Cel puţin doi dintre răniţi sunt cetăţeni francezi, unul este în stare gravă, transmite Reuters, care citează Administraţia prezidenţială franceză.

UPDATE 8.40 Bilanţul răniţilor în atacurile de la Londra a fost revizuit la 48

Numărul răniţilor care au necesitat spitalizare în urma atacului de la Londra a crescut la 48, anunţă Serviciul de ambulanţă, care menţionează că echipele de medici au ajuns la locul incidentului la şase minute de la apelul care anunţa că sunt persoane care au nevoie de îngrjiri medicale, transmite News.ro.

Răniţii au fost transportaţi la cinci spitale din Londra, iar mai multe persoane cu răni uşoare au primit îngrijiri la faţa locului.

Peste 80 de medici au fost implicaţi în intervenţie, echipaje ale ambulanţei şi specialişti ai Serviciului de ambulanţă aeriană.

"Incidentul a fost declarat ca fiind unul major şi am colaborat cu celelalte servicii de urgenţă", mai anunţă Serviciul de ambulanţă.

UPDATE 6.05 Numărul răniţilor depăşeşte 30, relatează CNN.

Autorităţile au afirmat că un ofiţer de poliţie, unul dintre primii care a răspuns apelurilor de ajutor, a suferit răni grave, dar care nu-i ameninţă viaţa.

UPDATE 5.55 Autoriţăţile au confirmat şase victime în urma acestui atac.

Poliţia a adăugat că cei trei autori ai atacului terorist au fost împuşcaţi mortal, la doar 8 minute după primu apel de urgenţă primit. Poliţia a confirmat că aceştia sunt toţi suspecţii implicaţi în acest incident.

UPDATE 5.25 Autorităţile au confirmat că există cel puţin o victimă în urma acestui atac terorist, anunţă CNN şi BBC.

UPDATE 5.15 Poliţia londoneză cere martorilor la acest atac terorist care au făzut fotografii sau înregistrări video să le distribuie autorităţilor. 

UPDATE 5.10 „Franţa este alături de Marea Britanie, astăzi mai mult decât oricând. Gândurile mele merg către victimele şi familiile acestora”, şi-a exprimat susţinerea Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

UPDATE 5.00 Departamentul de Stat al Statelor Unite a condamnat atacul terorist din Londra.

„Statele Unite condamnă atacurile pline de laşitate îndreptate împotriva civililor nevinovaţi din Londra din această seară. Statele Unite sunt gata să ofere orice fel de ajutor autorităţilor britanice dacă acestea îl vor cere.

Suntem alături de familiile şi apropiaţii victimelor acestui atac. Celor răniţi le dorim o recuperare grabnică. Toţi cetăţenii americani sunt alături în solidaritate cu cetăţenii Marii Britanii”.

UPDATE 4.25 Cotidianul The Sun anunţă că sunt „7 victime” şi „zeci de răniţi” în urma acestui atac. 

Autorităţile nu au confirmat până acum existenţa şi numărul victimelor acestui incident terorist.

BBC relatează că forţele de ordine păzesc Hotelul Andaz, aflat în apropiere, unde răniţii ce s-au putut deplasa singuri au fost direcţionaţi pentru prim-ajutor.

Victimele au fost transportate la spitalele din apropiere, trei dintre acestea anunţând că sunt sub pază militară, pentru siguranţa celor ce primesc ajutor medical.

Sistemul de ambulanţă a anunţat că a transportat cel puţin 20 de persoane la şase spitale din capitala Marii Britanii.

UPDATE 4.10 Un reporter al cotidianului The Sun a declarat că poliţia i-a confirmat că exploziile auzite în ultimele 45 de minute sunt explozii controlate.

UPDATE 3.55 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că „situaţia este încă în desfăşurare, şi cer tuturor locuitorilor Londrei şi a celor aflaţi în vizită să rămână calmi şi vigilenţi. Nu ştim încă toate detaliile, dar este clar că că acesta a fost un atac deliberat şi laş asupra londonezilor şi turiştilor ce se bucurau de o sâmbătă seară în oraş”.

„Condamn acest atac în termenii cei mai duri posibili”, a adăugat acesta.

UPDATE 3.40 Conform cotidianului The Sun, care citează martori, doi atacatori ar fi fost împuşcaţi mortal de către forţele de ordine. 

Conform sursei citate alţi trei atacatori ar fi căutaţi de poliţie.

Reporterii prezenţi în zona Borought Market au afirmat că au auzit noi explozii în zonă.

UPDATE 3.20 Forţele de ordine din zona London Bridge au declarat că evenimentul este încă în desfăşurare, a anunţat BBC.

UPDATE 3.00 Poliţia Metropolitană londoneză a anunţat oficial că incidentele de la London Bridge şi Borough Market sunt considerate acte de terorism. Cel de-al treilea incident, de la Vauxhall, nu a avut legătură cu cele două.

UPDATE 2.50 „Incidentul îngrozitor din Londra este tratat drept un posibil act de terorism”, a declarat Theresa May, relatează Sky News.

image

Deocamdată atacul de pe London Bridge nu a fost revendicat, însă susţinătorii Statului Islamic sărbătoresc ultimele incidente din Londra pe reţelele de socializare, potrivit BBC.

Atacuri teroriste în Londra. Reacţia lui Trump

UPDATE 2.40 „Cu ce pot ajuta Statele Unite în Londra şi în Marea Britanie suntem alături de voi. Suntem cu voi. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a transmis liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Într-un tweet anterior, acesta a pledat pentru politica sa de imigrare, scriind că „Trebuie să fim inteligenţi, vigilenţi şi puternici. Tribunalele trebuie să ne dea drepturile înapoi. Ne trebuie Decretul de Interzicere a Imigranţilor din ţările musulmane ca un extra-sistem de siguranţă”.

UPDATE 2.20 Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, aflată în campania electorală, se îndreaptă spre Downing Street, unde va fi informată de către forţele de securitate cu privire la ultimele incidente.

UPDATE 2.10 Un taximetrist, martor la evenimentele de pe London Bridge, a declarat postului de radio LBC că a văzut „o dubă venind dinspre London Bridge şi s-a proptit pe trotuar, lângă un semafor. A lovit o grămadă de oameni. Apoi trei oameni au ieşit din dubă înarmaţi cu nişte cuţite mari de 30 de centimetri şi au început să înjunghie oameni la întâmplare pe Borough High Street”.

image

UPDATE 2.00 

Potrivit Poliţiei londoneze, incidentele sunt tratate ca find teroriste şi sunt căutaţi trei suspecţi, cel mai probabil înarmaţi, transmite Sky News.

Mai multe staţii de metrou au fost închise.

UPDATE 1.55 Poliţia a confirmat că focuri de armă au fost trase în zona Borough Market, iar jurnaliştii au fost îndepărtaţi din acea zonă, ceea ce indică că evenimentul este încă în desfăşurare.

Alertă de securitate la Londra. Un al treilea incident, în sudul oraşului

UPDATE 1.50 Poliţia metropolitană a Londrei a anunţat pe contul de Twitter un al treilea incident în zona Vauxhall, aflată în Sudul oraşului.

UPDATE 1.40 Potrivit BBC, cinci dintre răniţi au fost transportaţi la spital.

UPDATE 1.30 Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost informat de către departamentul de securitate cu privire la incidentele din Londra, anunţă CNN.

UPDATE 1.20 Poliţia a confirmat un al doilea incident în apropiere de London Bridge, la Borough Market. Martorii au declarat că au auzit focuri de armă în acaestă zonă. CNN anunţă că două persoane au fost Înjughiate într-un restaurant din această zonă.


Ştirea Iniţială: Poliţia din Londra a anunţat pe Twitter ca oamenii să se îndepărteze de această zonă. Primele informaţii sugerează o dubiţă care ar fi intrat în mulţimea prezentă pe pod.

Martorii au declarat că au auzit schimburi de focuri în zonă.

image

Holly Jones, reporter BBC, martor la eveniment, a declarat că a observat „o dubă albă a virat cu viteză - probabil 50km/h - în mulţimea aflată pe pod”.

„A virat chiar lângă mine şi a lovit cinci sau şase persoane. A lovit 2 persoane din faţa mea şi trei aflate în spatele meu. Aş zice că sunt aproximativ patru persoane rănite grav”, a declarat aceasta pentru BBC.

Aceasta a declarat că a observat cum un bărbat a fost arestat de către forţele de poliţie.

Ştire în curs de actualizare

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite