Alertă în oraşul britanic unde a fost otrăvit fostul spion rus. Anchetatorii au găsit urme ale agentului neurotoxic într-un restaurant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
restaurant zizzi

Anchetatorii britanici au descoperit urme ale agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale într-un restaurant unde aceştia mâncaseră. Cinci sute de locuitori din Salisbury, clienţi ai pub-urilor, au fost sfătuiţi să îşi cureţe bunurile ca măsură de precauţie.

Substanţa cu care a fost otrăvit fostul spion rus a fost găsită în restaurantul italian Zizzi din Salisbury, oraş din sudul Angliei unde Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au servit prânzul în data de 3 martie.

Cinci sute de locuitori din Salisbury, clienţi ai pub-urilor, au fost sfătuiţi să îşi cureţe bunurile ca măsură de precauţie, după ce au fost descoperite urme ale unei substranţe otrăvitoare în cazul fostului spion rus Sergei Skripal.

Urme ale substanţei folosite pentru otrăvirea lui Skripal şi a fiicei lui, Iulia, au fost găsite la Mill Pub şi la restaurantul Zizzi, scrie BBC.

Sally Davies, directorul Serviciului medical civil din Marea Britanie, a spus că riscul de contaminare este „scăzut”. Sfatul este adresat celor care au frecventat cele două localuri după duminica trecută, ora 13.30.

spion rus restaurant

Sergei Skripal şi fiica sa Iulia, în restaurantul Zizzi 

Oamenilor li s-a spus că ar fi ideal să îşi spele hainele în maşini automate, iar cele care nu pot fi spălate, şi necesită curăţare chimică, să fie puse în saci de plastic până la un nou anunţ. Genţile, telefoanele mobile şi alte aparate electronice ar trebui şterse cu şerveţele umede, care vor fi apoi aruncate în saci de plastic închişi. Alte obiecte, precum bijuteriile şi ochelarii ar trebui spălate cu apă caldă şi detergent.

Davies a adăugat că „unii oameni sunt îngrijoraţi” că expunerea prelungită, pe parcursul unor săptămâni şi luni, ar putea cauza probleme de sănătate, însă a specificat că „nu este un motiv de panică”.

„Riscul pentru oameni rămâne scăzut şi sunt încrezătoare că niciunul dintre angajaţi ori clienţi nu va avea de suferit”.

Serghei Skripal - un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii - şi fiica sa au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury.

Ce sunt agenţii neuroiritanţi?

În momentul în care au fost găsiţi, tatăl şi fiica erau livizi la faţă şi rigizi. Din gura fostului spion se scurgea vomă iar fiica sa avea spume la gură şi privea în gol cu ochii larg deschişi. Conform anchetatorilor, condiţia în care au fost găsiţi cei doi indică faptul că au fost otrăviţi cu un agent neuroiritant - clasă din care fac parte substanţele cele mai toxice şi cu cea mai rapidă acţiune ce au fost concepute pentru războaie chimice, conform Live Science.

Dar ce sunt agenţii neuroiritanţi şi cum acţionează asupra oamenilor? Pe scurt, un agent neuroiritant opreşte comunicarea dintre sistemul nervos central şi muşchi, organe şi glandele necesare menţinerii funcţiilor vitale (spre deosebire de neurotoxinele care incapacitează sistemul nervos sau distrug direct celulele nervoase).

 Mai exact, substanţele incluse în astfel de agenţi neuroiritanţi împiedică organismul să descompună un neurotransmiţător denumit acetilcolină. Sistemul nervos eliberează această enzimă crucială pentru a activa sistemul muscular. Atunci când acetilcolina nu mai poate fi descompusă întregul organism intră într-o stare de excitaţie continuă. Muşchii, inclusiv inima şi plămânii, sunt cuprinşi de spasme incontrolabile până în momentul în care organismul îşi epuizează complet energia, devenind practic paralizat.

Victimele unor astfel de atacuri cu agenţi neuroiritanţi îşi pierd practic controlul asupra funcţiilor organismului. Victima salivează, vomită, urinează şi/sau elimină materii fecale fără a se putea controla. În interval de câteva minute simptomele pot escalada prin asfixiere şi stop cardiac. Conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), nivelul de otrăvire al organismului creşte în funcţie de durata expunerii la agent şi de cantitatea de neuroiritant folosită în atac. De obicei, agenţii neuroiritanţi pătrund în organism prin gură sau nas, dar pot fi absorbiţi şi prin piele.

Acţiunea acestor substanţe asupra oamenilor este identică cu cea a insecticidelor asupra insectelor. "Cu toţii am văzut măcar o dată ce se întâmplă cu o muscă după ce este împroşcată cu insecticid. Ea cade pe spate şi rămâne cu picioarele în sus, tremurând. Acesta este rezultatul acţiunii agenţilor neuroiritanţi", explică dr. Simon Cotton, de la Universitatea din Birmingham, pentru cotidianul Daily Mail.

Astfel, mulţi agenţi neuroiritanţi au fost descoperiţi şi studiaţi ca variante de pesticide. Sarinul spre exemplu - un compus chimic letal despre care se crede că ar fi ucis sute de civili în războiul civil din Siria - a fost conceput ca pesticid de către chimişti germani în 1938. Sarinul poate fi folosit atât în stare de agregare gazoasă cât şi lichidă şi este incolor, inodor şi nu are niciun gust, fiind aproape imposibil de detectat înainte de instalarea simptomelor, când este de obicei prea târziu. 

În funcţie de nivelul de expunere, simptomele intoxicaţiei cu sarin pot apărea la doar câteva secunde după contact. Intoxicaţia cu sarin se manifestă prin hipersecreţie salivară, nazală, crampe musculare, transpiraţii, vomă, diaree extremă, pierderea conştienţei, paralizia centrală şi periferică a respiraţiei şi deces. Atât sarinul, cât şi alţi agenţi neuroiritanţi sunt interzişi prin Convenţia împotriva Armelor Chimice, semnată şi ratificată de peste 190 de state, printre care şi Siria.

Deocamdată, conform unei informaţii publicate de BBC care citează o sursă din cadrul anchetei, este puţin probabil ca Skripal şi fiica sa să fi fost otrăviţi cu sarin. De asemenea, anchetatorii sunt de părere că nu ar fi fost vorba nici despre agentul neuroiritant VX ("Venomous Agent X") - o altă substanţă letală interzisă de Convenţia împotriva Armelor Chimice. VX a fost folosit pentru asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, pe un aeroport, anul trecut.

Anchetatorii sunt de părere că împotriva fostului spion rus şi a fiicei sale a fost folosit un agent neuroiritant "foarte rar", mai consemnează BBC. O astfel de armă chimică poate fi fabricată doar în ţările care dispun de infrastructuri vaste în domeniul chimic. Ar mai putea trece zile sau săptămâni până când toxicologii vor putea anunţa cu certitudine ce tip de agent neuroiritant a fost folosit.

21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Douăzeci şi una de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma atacului cu o substanţă neurotoxică care l-a vizat pe fostul agent rus de spionaj Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, a anunţat poliţia britanică.

Peste 250 de ofiţeri britanici specializaţi în antiterorism sunt implicaţi în anchetarea acestui caz, a anunţat sâmbătă ministrul de interne britanic Amber Rudd, la finalul unei reuniuni a comitetului pentru situaţii de urgenţă COBRA.

Skripal, care se află în continuare spitalizat în stare foarte gravă, a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către serviciul britanic de informaţii externe (MI6) şi s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni.

Fiica sa Iulia se află şi ea internată în stare foarte gravă, în timp ce sergentul de poliţie Nick Bailey, care a fost expus agentului chimic, este în stare gravă, deşi starea sa de sănătate s-a mai îmbunătăţit şi el a putut discuta cu anchetatorii.

anchetatori

Totodată, agenţi de poliţie au analizat mormântul din Salisbury al soţiei lui Skripal, Liudmila, care - potrivit The Times - a murit de cancer, în 2012, la vârsta de 60 de ani. Specialişti îmbrăcaţi în  costume de protecţie au prelevat flori şi de la memorialul dedicat fiului dublului spion, Aleksandr, care a murit anul trecut în urma unei insuficienţe hepatice la Sankt Petersburg, la doar 43 de ani, şi a cărui cenuşă a fost adusă în Marea Britanie.

Aproximativ 180 de angajaţi din personalul militar au fost chemaţi de poliţie pentru a extrage probe care ar putea fi contaminate de o neurotoxină în Salisbury, scrie The Guardian.

Personal de la Marina, Forţele Aeriene , precum şi echipe de chimişti ajută anchetatorii pentru a strângerea şi examinarea probelor.

„Brigada Anti-Terorism a Poliţiei a cerut asistenţă de la armată pentru a sustrage de la faţa locului mai multe vehicule şi obiecte”, a spus Scotland Yard.

„Publicul nu ar trebui să fie alarmat iar sfaturile privind sănătatea generală a publicului rămân aceleaşi. 

Armata are expertiza şi capabilitatea pentru a răspunde unor situaţii variate. Ministerul Apărării colaborează frecvent cu serviciile de urgenţă şi autorităţile locale. Asistenţa militară va continua atât cât este necesar în investigaţie”, au adăugat oficialii de la Scotland Yard.

Peste 200 de martori identificaţi de poliţie în cazul fostului spion rus găsit otrăvit Serghei Skripal.

Skripal  continua să se vadă cu contactele sale din MI6

Serghei Skripal, dublul spion rus, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în Marea Britanie, se întâlnea lună de lună cu vechiul său contact din serviciul britanic de informaţii externe, MI6, a relatat sâmbătă cotidianul britanic The Times, citat de EFE.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, care se află în continuare spitalizat în stare foarte gravă, a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către MI6 şi s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni.

Fostul agent al serviciilor de informaţii ruse, care locuia în localitatea engleză Salisbury, şi fostul său "supraveghetor" britanic conversau cu regularitate în limbile engleză şi rusă despre anumite afaceri în Polonia, printre alte subiecte, a relatat The Times, care subliniază că există semne de întrebare în legătură cu faptul dacă Skripal continua sau nu să mai activeze în domeniul serviciilor secrete.

Londra „va răspunde adecvat“n cazul implicării unei ţări străine

Guvernul de la Londra va răspunde ''adecvat'' în cazul în care se va descoperi că o ţară străină a fost implicată în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, incident petrecut în sudul Angliei în urmă cu o săptămână, a anunţat duminică ministrul britanic al finanţelor Philip Hammond, potrivit Reuters.

''Aceasta este o anchetă a poliţiei, bazată pe probe, şi vom vedea unde ne duc aceste probe'', a declarat Hammond pentru postul de televiziune BBC.

''Aşadar, trebuie să lăsăm ancheta poliţiei să îşi urmeze cursul. Dar, dacă probele din această anchetă ar arăta că există o implicare a unui stat străin, atunci acest lucru ar fi evident foarte grav şi guvernul va răspunde în mod adecvat'', a subliniat fostul şef al diplomaţiei britanice.

Deşi nu se cunosc încă detalii, Guvernul de la Londra va suspecta că este vorba de o nouă operaţiune a Kremlinului pe teritoriul Marii Britanii. Rusia va nega orice implicare, dar premierul britanic, Theresa May, va trebui să identifice modalităţi de ripostă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite