Alertă de atentat terorist în Norvegia. Autorităţile au închis muzeele evreieşti

Alertă de atentat terorist în Norvegia. Autorităţile au închis muzeele evreieşti

Poliţia norvegiana este în alertă maximă

Muzeele evreieşti din Norvegia au rămas închise vineri, la o zi după ce autorităţile norvegiene au avertizat cu privire la un posibil "atac terorist" iminent comis de persoane venite din Siria, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea evreiască pare să fie o ţintă pentru militanţii islamişti radicali provenind din Siria, după cum a arătat atacul sângeros de la muzeul evreiesc din Bruxelles, în mai.

"Am închis până duminică", a declarat Vidar Paulsen, un reprezentant al muzeului evreiesc din Oslo. "Este o măsură de precauţie pe care o adoptăm în urma atacului de la Bruxelles", a adăugat el.

Având în vedere că lunea este în general închis, muzeul va fi redeschis probabil tocmai marţi. "Aşa este prevăzut pentru moment. Vom anunţa ulterior", a precizat Paulsen.

Conform agenţiei norvegiene NTB, muzeul evreiesc din Trondheim (vest) este de asemenea închis până la noi ordine, conform recomandărilor poliţiei.

La 24 mai, un individ a omorât patru persoane deschizând focul asupra muzeului evreiesc din Bruxelles. Presupusul autor al atacului, franco-algerianul Mehdi Nemmouche, a petrecut mai mult de un an în Siria, unde este suspectat că s-a alăturat grupărilor jihadiste cele mai radicale şi mai violente.

Norvegia este în stare de alertă de joi. Serviciul de informaţii interne (PST) "a primit recent date potrivit cărora un grup extremist din Siria ar intenţiona să comită un act terorist în Norvegia", a declarat şeful PST, Benedicte Bjoernland.

Ameninţarea este "nespecifică" dar considerată "credibilă", a precizat ea: nici eventuala ţintă, nici identitatea presupuşilor autori ai atacului, nici locul unde se află ei nu sunt cunoscute.

Şeful serviciului de analiză al PST, Jon Fitje Hoffmann, a precizat vineri pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen că grupul de indivizi a părăsit deja Siria, cu obiectivul de a "comite un act terorist în Occident", Norvegia fiind "menţionată concret".

Conform TV2 Nyhetskanalen, PST apreciază cu atacul ar putea fi comis luni, zi în care va fi sărbătorit sfârşitul Ramadanului în Norvegia.

citeste totul despre: