Alertă: Ameninţări ruseşti împotriva primarului din Praga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Pragăi Zdeněk Hřib şi alţi doi colegi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei, din cauza unor presupuse planuri ale serviciilor secrete ruseşti de asasinare.

Primarul general din Praga Zdeněk Hřib, de la Partidul Piraţilor, nu se afla de multă vreme în funcţie când a şi avut primele altercaţii cu reprezentanţii unui sistem totalitar. La începutul anului trecut, diplomaţi chinezi i-au cerut politicianului absolvent de Medicină să renunţe la afirmaţiile prietenoase faţă de Taiwan şi Tibet. Hřib a refuzat. Imediat după aceea, chestiunea s-a transformat într-o problemă de stat între Cehia şi China, una nerezolvată nici azi. Un motiv ar fi şi faptul că Hřib nu vrea să dea defel înapoi.

Acum, edilul-şef al capitalei Praga se află sub protecţia poliţiei, împreună cu doi colegi, de asemenea primari, Ondřej Kolář şi Pavel Novotný. Dar nu din cauza conflictului cu China, ci din cauza unor ameninţări din Rusia.

"Pericol real"

Primul care a relatat despre plasarea primarilor sub protecţia poliţiei a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, reputatul săptămânal ceh Respekt. Ştirea a generat un amplu ecou în Cehia. În noul număr al revistei, jurnaliştii de la Respekt şi-au continuat relatarea: la începutul lui aprilie ar fi venit pe aeroportul din Praga un diplomat rus, care ar fi avut în bagaj ricină, o substanţă foarte otrăvitoarea. Publicaţia citează un informator anonim din cercul serviciilor de securitate din Cehia. 

Într-un interviu pentru DW, Zdeněk Hřib a confirmat că el şi cei doi colegi beneficiază de protecţia poliţiei încă de la Paşte. El a spus că nu ar avea voie să dea şi alte detalii, după ce poliţia i-a cerut să nu o facă. "Consider însă că pericolul este real", a declarat Hřib.

Motivul pentru care cei trei primesc protecţia poliţiei cehe ar putea fi o serie de afirmaţii şi gesturi critice la adresa Rusiei. Pe 27 februarie, la împlinirea a cinci ani de la asasinarea fostului vicepremier rus şi lider al opoziţiei liberale Boris Nemţov, Hřib a redenumit Piaţa Praga, unde se află sediul Ambasadei Rusiei, în Piaţa Boris Nemţov.

Controversă privind un monument

La începutul lui aprilie, primarul sectorului 6 din Praga, Ondřej Kolář, a ordonat demontarea statuii mareşalului sovietic Ivan Konev. Statuia a fost mutată într-un depozit şi ar urma să fie expusă mai târziu într-un nou muzeu de istorie. În Cehia există de mulţi ani numeroase controverse privind persoana mareşalului Konev. Pe de o parte, acesta este considerat "eliberatorul Pragăi" la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial; pe de altă parte, el este acuzat de represalii împotriva a mii de cetăţeni cehi critici la adresa Uniunii Sovietice. În plus, se menţionează rolul său în înăbuşirea revoluţiei ungare din 1956. Din acest motiv, statuia sa a fost profanată tot mereu în anii trecuţi. Kolář a vrut practic să rezolve controversele fără sfârşit privind statuia printr-un fel de decizie solomonică, prin mutarea ei în depozit.

image

Controversata statuie a lui Ivan Konev la Praga

Demontarea statuii a declanşat însă reacţii furioase în Rusia. Ministrul rus de Externe a calificat gestul, într-un interviu oficial, drept "indignant şi cinic", preşedintele Putin a semnat un fel de Lex Kolář, o lege privind arestarea pentru avarierea monumentelor de război, instrument prin care ar fi putut să fie pus sub acuzaţie şi primarul de sector din Praga. După ce naţionalişti ruşi au atacat sedii diplomatice ale Cehiei în Rusia, Ministerul de Externe ceh a scris o notă aspră de protest. În sens opus, Ambasada Rusiei de la Praga şi-a schimbat adresa oficială, folosind-o pe cea a reprezentanţei ei consulare, pentru a nu fi nevoită să folosească numele lui Boris Nemţov.

Campanie de intimidare

Rusia dezminte că ar viza asasinarea primarilor praghezi. Cu toate acestea, ameninţarea nu ar fi "una de subestimat", crede Jiří Pehe, politolog ceh şi fost consilier pe termen lung al fostului disident şi preşedinte ceh Vaclav Havel, intervievat de DW. "Relaţiile ceho-ruse sunt deja proaste, în pofida puternicelor gesturi pro-ruse ale preşedintelui ceh Miloš Zeman", explică Pehe. "Dacă Rusia ar încerca să facă rău vreunuia din cei trei primari, care ar fi ameninţaţi, potrivit serviciilor secrete ceheşti, atunci s-ar isca un mare conflict diplomatic." Campania rusă de intimidare a politicienilor cehi ar servi interese politice interne, crede Pehe. "Rusia ştie foarte bine că statuia lui Konev nu este un monument de război prevăzut în tratatul de prietenie ceho-rus."

Politologul Jakub Janda de la Centrul de valori european pentru politică de securitate din Praga crede de asemenea că ameninţarea la adresa primarilor ar fi una "credibilă". "Observăm escaladarea agresivă a tensiunilor din relaţiile bilaterale pe care Rusia a desfăşurat-o în ultimele trei decenii", spune Janda. El numeşte Rusia un "stat sponsor şi organizator de terorism", din cauza acţiunilor Moscovei din estul Ucrainei şi a tentativelor de asasinare a foşti spioni aflaţi în străinătate.

Presiune din politică şi economie

Cehia este adânc divizată politic, de multă vreme, în privinţa relaţiilor cu Rusia şi China. Preşedintele Zeman pledează masiv de ani buni pentru o strânsă cooperare cu China şi se înţelege bine şi cu preşedintele rus Putin, chiar dacă uneori mai face şi afirmaţii critice la adresa celor două ţări – de exemplu privind promisiuni neîndeplinite de investiţii făcute de China. Şi premierul liberal-populist, omul de afaceri miliardar Andrej Babiš, este un adept al pragmatismului în relaţiile cu Rusia şi China.

China a fost însă în ultima vreme o temă permanentă de scandal în politica din Cehia, printre altele din cauza activităţilor chinezeşti de lobby şi spionaj. Se vede şi din cazul primarului general Hřib. El dorise să elimine din tratatul de parteneriat dintre Praga şi Beijing un pasaj privind termenul "o singură Chină". China a refuzat, iar primarul Pragăi a renunţat de tot la tratat şi a încheiat în ianuarie un alt acord de parteneriat, cu capitala taiwaneză Taipei. China a rupt în replică mai multe acorduri de relaţii cultural-politice cu Praga. Hřib se află de atunci sub presiunea biroului prezidenţial ceh şi a multor influenţi oameni de afaceri, care îl acuză că distruge relaţiile ceho-chineze.

Dar edilul-şef nu se lasă intimidat nici de aceste presiuni, nici de ameninţări ruseşti. "Sunt de partea ţării mele, Republica Cehă, ca stat democratic", spune Hřib, "chiar dacă îmi risc viaţa în acest fel."

Keno Versek - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite