Alegerile din Ucraina. Partidul unui cântăreţ rock ar putea fi aliatul la guvernare al formaţiunii lui Zelensky

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ucrainenenii şi-au ales ca preşedinte un actor de comedie, sunt destul de aproape de a avea şi un star rock ca legiutor, scrie The Guardian.

Svyatoslav Vakarchuk, vocalistul trupei de rock Okean Elzy, în vârstă de 44 de ani, are toate premisele să intre în parlamentul ucrainean după ce exit pollurile au arătat că partidul său Golos (Vocea), nou înfiinţat, a obţinut şase procente la alegerile parlamentare de duminică. 

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a reacţionat imediat şi a declarat că e gata să poarte discuţii cu Vakarchuk în vederea formării unei coaliţii de guvernare.

Partidul cântăreţului rock şi-a pus pe liste profesiinişti tineri, mulţi dintre ei educaţi în ţări vestice şi nu a permis foştilor şi actualilor legiuitori accesul în partid.

„Oamenii votează pentru schimbare, iar noi suntem bucuroşi să fim părtaşi la asta”, a spus acesta după publicarea exit pollurilor. „Suntem gata să ne asumăm această responsabilitate”, a mai spus el.

Vakarchuk a continuat să ţină concerte pe parcursul campaniei electorale, incluzându-le în turneele electorale prin ţară.

Deşi şi-a înfiinţatul partidul abia cu două luni înainte de alegeri, el şi-a dorit demult să intre în politică. 

Cântăreţul a fost susţinătorul Revoluţiei Portocalii provestice din 2004 şi tot atunci s-a alăturat fostului preşedinte Viktor Yushchenko. El a şi obţinut un loc în parlament în 2007, dar, deziluzionat, a renunţat la el după nici un an.

În 2014, a susţinut cu înfocare revoluţia din Maidan în urma căreia un lider prorus a fost îndepărtat: concertele sale în favoarea protestatarilor au strâns peste 100.000 de oameni.

El spune că îşi doreşte ca Ucraina să se alăture UE şi NATO.

Născut la Mukachevo, un oraş din apropierea graniţei cu Ungaria, a mers pe urmele tatălui său, fost ministru al educaţiei, urmând o carieră în fizică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite