Alegerile parlamentare din Republica Moldova. Tinerii moldoveni luptă împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Tinerii din Republica Moldova, dar şi cei plecaţi la muncă sau la studii în străinătate, se întorc în ţară pentru a încerca să schimbe sistemul corupt, printr-un vot informat.

Pentru Andrei Trupceac, punctul critic a venit în momentul în care curţile de justiţie din ţara sa, Republica Moldova, au anulat rezultatele unor alegeri locale care fuseseră câştigate de un candidat din opoziţie, scrie France-Presse.

„În acea zi am înţeles că justiţia nu funcţionează aici, ” a spus tânărul în vârstă de 30 de ani, unul dintre miile de oameni care au protestat faţă de decizie în Chişinău, în vara anului trecut.

Trupceac face acum parte intr-un val de tineri moldoveni, din ţară şi din afara graniţelor, care duce o campanie împotriva corupţiei, înainte de alegerile generale care vor avea loc duminică.

Cu o săptămână înainte de vot, el a împărţit broşuri anti-corupţie în orăşelul Orhei, la nord de Chişinău.

Anul trecut, Republica Moldova s-a situat pe locul 117 din 180 în Indicele Percepţiei Corupţiei  a Transparency International. Organizaţia non-guvernamentală a avertizat că guvernul pune presiune pe activişti.

Banca Mondială a precizat într-un raport faptul că Republica Moldova a fost „cucerită de interese oligarhice.”

„Guverne succesive au promis că vor combate corupţia şi vor transforma sistemul judiciar, însă foarte puţine lucruri s-au schimbat,” se arată în raport.

Unii oameni din diaspora numeroasă a ţării au decis să se întoarcă de la locurile de muncă sau de studiu de peste hotare pentru a protesta faţă de corupţie, înainte de alegeri.

Printre ei se numără şi Alex Mihailenco, de 33 de ani, care lucrează ca dezvoltator de start-up-uri în Londra şi se află în spatele unei mişcări numite „Free Moldova” (în traducere, „Eliberaţi Moldova”).

„Alegerile legislative de duminică sunt o şansă de a încerca să vindecăm ţara,” a declarat el pentru agenţia France-Presse în Chişinău.

„Moldovenii s-au obişnuit cu corupţia de zi cu zi, ei cred că e la fel în toate ţările, dar nu este adevărat,” a adăugat tânărul.

„Free Moldova” foloseşte donaţii online pentru a tipări broşuri şi postere informative, a mai precizat Alex Mihailenco.

Maria, o tânără de 27 de ani, s-a întors, de asemenea temporar în Republica Moldova din Marea Britanie pentru a vota. Ea a spus că este binevenită naşterea societăţii civile în ţara sa natală, deşi mulţi dintre compatrioţii ei nu înţeleg nevoia unei astfel de mişcări. „Este ceva nou care nu are nimic de-a face cu moştenirea noastră sovietică,” a subliniat Maria.

Cei doi tineri menţionaţi se numără printre aproximativ 800.000 de moldoveni, dintr-o populaţie de 3,5 milioane, care lucrează în afara graniţelor ţării şi trimit bani familiilor lor de acasă.

Aceste transferuri - estimate, anul trecut, la un total de 1,2 miliarde de dolari - sunt echivalentul a 20 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova, potrivit informaţiilor oferite de Banca Mondială.

Alegerile de duminică se conturează a fi o cursă între Partidul Socialist pro-rus al preşedintelui Igor Dodon, Partidul Democrat de la putere şi o alianţă pro-europeană.

Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, însă Moscova încă exercită o influenţă puternică în regiune.

În zonele rurale, tinerii activişti sunt întâmpinaţi cu ostilitate şi acuzaţi că sunt plătiţi de „interese străine.”

Însă cei care fac campanii pentru a scoate banii murdari din politică susţin că nu au motive ascunse pentru acţiunile lor.

Lilia Nenescu, o absolventă de antropologie în vârstă de 25 de ani, care trăieşte în Chişinău, a spus că visează să „schimbe lumea, oricât de naiv ar suna asta.”

„Nu vrem să mai vedem că ţara noastră este guvernată de oligarhi, chiar dacă ei oferă cadouri electorale şi cumpără voturi,” a mai spus tânăra.

Candidatura lui Ilan Shor, un om de afaceri care în prezent face apel la o sentinţă ce priveşte o fraudă de peste un miliard de dolari, reprezintă pentru mulţi un simbol al corupţiei din inima sistemului politic al Republicii Moldova. Shor aproape că are garantat un loc în Parlament, în ciuda condamnării sale.

În Chişinău, Adina Raeţchi merge din uşă în uşă pentru a încuraja oamenii să se informeze în legătură cu candidaţii, înainte să meargă la vot.

„Corupţia este prezentă în toate domeniile, inclusiv educaţia,” a spus un student la Drept, în vârstă de 21 de ani. 

„Mi-ar plăcea doar să existe o schimbare în sistemul judiciar - acest lucru este esenţial ca tinerii să poată avea un viitor în această ţară.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite