Alegerile legislative din Germania. Un sistem de vot complex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania alegeri

Sistemul de vot în cadrul alegerilor legislative federale este unul complex, care combină scrutinul uninominal direct într-un tur şi principiul proporţional, notează AFP.

Fiecare alegător dispune de două voturi pentru a alege deputaţii, al căror număr minim este de 598. Numărul exact va fi cunoscut însă numai după scrutin. 

Concret, 299 dintre locuri sunt atribuite prin scrutin uninominal direct la nivelul circumscripţiilor. Candidatul care se clasează pe primul loc este ales, chiar dacă nu întruneşte 50% din voturi, situaţie care favorizează, de obicei, marile partide.

Însă alegătorii dispun şi de un al doilea vot care este atribuit listelor propuse de partide pentru fiecare land federal. Aici intervine sistemul proporţional. 

Alegătorii pot vota în ambele cazuri pentru acelaşi partid, însă nu este obligatoriu. Se întâmplă des ca germanii să nu-şi acorde ambele voturi reprezentanţilor aceleiaşi formaţiuni întrucât sunt obişnuiţi să fie guvernaţi de coaliţii, ca urmare a sistemului proporţional, şi încearcă astfel să le influenţeze componenţa.

Cel de-al doilea vot este deosebit de important întrucât scorul obţinut de fiecare partid în fiecare land federal va determina în mare măsură numărul aleşilor din Bundestag, printr-un mod de calcul complicat.

 Totuşi, proporţia de locuri obţinute de un partid în Bundestag este aproximativ egală cu procentul obţinut de acel partid la alegeri. Însă dacă o formaţiune politică intrată în Bundestag are mai multe mandate directe decât proporţionale, aceasta câştigă locuri suplimentare.

Pentru ca un partid să intre în Bundestag trebuie să obţină cel puţin 5% din voturi la nivel naţional sau să câştige cel puţin trei circumscripţii individuale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite