Alegerile din Germania. Frauke Petry, copreşedinta AfD, refuză să facă parte din grupul parlamentar al formaţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frauke Petry
Frauke Petry

Copreşedinta Partidului Alternativa pentru Germania (AfD) Frauke Petry a anunţat luni că refuză un mandat din partea formaţiunii de extremă dreapta în Parlament, din cauza declaraţiilor agresive ale mişcăriii în urma alegerilor, relatează AFP şi The Associated Press.

”Am hotărât, după o analiză atentă, să nu fac parte din grupul parlamentar” al partidului în Bundestag, a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Berlin, alături de alţi lideri ai mişcării antiimigraţie, după care a părăsit sala, refuzând să răspundă altor întrebări.

Petry provoacă astfel o polemică în interitorul partidului, care a devenit în urma alegerilor de duminică a treia forţă politică în ţară.

Ea este copreşedinta AfD, însă a fost puternic marginalizată de alţi lideri în ultimele luni.

AfD a obţinut duminică un rezultat deosebit de bun în Saxonia, landul ei natal, iar Petry a obţinut un mandat.

Frauke Petry a declarat că vrea să-şi pregătească partidul să intre la guvernare în 2021, în timp ce alţi subliniază că prioritatea lor este să facă opoziţie.

”Un partid arhaic (...) poate să fie încununat de succes în opoziţie, însă nu poate să le facă alegătorilor o ofertă credibilă în vederea (intrării) la guvernare”, a declarat ea luni în această conferinţă de presă.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel începe luni un demers complicat în vederea formării unui guvern în cea mai mare economie europeană şi primului răspuns acestei ascensiiuni a partidului naţionalist şi antiimigraţie.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) a lui Merkel a fost slăbită de alegerile de duminică, în urma unei campanii în centrul căreia s-au aflat cei 12 ani de putere ai cancelarului.

În urma scrutinului niciun partid nu poate forma singur un guvern, iar Merkel nu are vreun contracandidat în CDU.

Partidul Social Democrat (SPD) - partenerul lui Merkel începând din 2013 în cadrul unei ”mari coaliţii” stâmga-dreapta - a anunţat că trece în opoziţie în urma unei înfrângeri istorice.

Thomas Oppermann a plusat luni, anunţând că SPD nu va purta negocieri în vederea păstrării coaliţiei, ”deoarece alegătorii au decis că locul social-democraţilor este în opoziţie”.

”Noi itoţi, toate partidele, avem responsabilitatea să dăm ţării un guvern stabil”, a declarat pentru ZDF Peter Tauber, secretarul general al CDU. ”Iar o coaliţie poate avea succes dacă poate face compromisuri”, a subliniat el.

În Germania nu există tradiţia unor guverne minoritare, iar Merkel a anunţat deja că nu va încerca această cale - în contextul în care CDU a obţinut doar 246 din cele 709 de mandate.

Astfel singura opţiune plauzibilă politic este o coaliţie tripartită cu liberalii (FDP, dreapta) şi ecologiştii (Verzii, stânga). Această eventuală coaliţie - supranumită ”Jamaica”, din cauza culorilor partidelor care se potrivesc cu cele steagului acestei ţări caraibe - nu a mai format până în prezent vreun guvern.

Merkel se confruntă cu negocieri îndelungate în vederea ajungerii la o coaliţie cu partide care se privesc în mod tradiţional cu suspiciune şi care au poziţii divergente în domenii ca migraţia, politica financiară europeană şi viitorul industriei auto.

Totodată aliaţii conservatori ai lui Merkel exercită presiuni asupra ei să răspundă eficient AfD, care a inttrat în Parlamentul naţional prima oară, în urma unei campanii în care a criticat-o dur pe cancelar şi decizia sa din 2015 de a primi peste un milion de migranţi în ţară.

AfD a luat din voturile CDU şi în mai mică măsură ale SPD şi a mobilizat un număr important de alegători care nu au mai votat anterior.

”Bineînţeles că vreau să-i atrag înapoi pe toţi cei care au votat cu AfD şi care anterior au votat cu noi”, a declarat Tauber. ”Pentru a face asta, este necesar să înfruntăm AfD în mod clar şi să arătăm că noi avem răspunsuri mai bune”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite