Alegerile europarlamentare din Franţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franta europarlamentare 2

Pentru alegerile europarlamentare, în Franţa sunt un număr record de candidaţi, 2516 pentru 79  de locuri. 34 de liste, prin localităţile mai mici nu încap pe panourile de afişaj. Un amestec aiuritor de oferte.

Comuniştii care îşi asumă acest nume au trei liste diferite. Li se alătura cei "vopsiţi" de la Franţa nesupusa şi alte liste de extremă stângă. Vestele  galbene au două liste care se pretind de-ale lor lor, dar nu au o largă recunoaştere. Mai sunt răspândiţi şi revendicaţi de cel puţin alte 6 liste foarte diferite ca mesaj.

Cea mai originală platformă este cea care propune ca esperanto să devină limba oficială a Uniunii europene. Marea majoritate sunt eurosceptici şi mulţi propun direct ieşirea din UE. Toţi sunt ecologişti, într-o măsură mai mare sau mai mică. 

Toate platformele vorbesc despre criza identitară a Franţei, mai mult sau mai puţin  inteligibil. Unii propun oprirea înlocuirii populaţiei europene cu cea africană, alţii se bucură sincer de migraţie. Soluţia cea mai surprinzătoare este revenirea la regalitate. Un manifest foarte elegant, care pune accentul pe revenirea la educaţia clasică franceza, bazată pe cultul istoriei şi al eroilor, nu pe dispreţul republican faţă de ea. 

Participă la luptă şi Partidul piraţilor, dar şi cel animalist. Partidul tinerilor, dar şi şi un mic partid musulman. Titlul cel mai apetisant de lista este Netru şi activ. 

Preşedintele susţine o listă a optimismului european, ironic botezată Renaşterea. Este ceea ce a propus la prezidenţiale şi exact ceea ce i se reproşează că nu a făcut. 

Europa, sursa de nefericire pentru Franţa ? aceasta este întrebarea principală. Sunt majoritari cei care spun da, nu sunt prea convingători cei care spun nu.  

Echivalentul PNL-ului, Republicanii, au pe primul loc pe lista un tânăr profesor agrégé de filosofie, foarte elegant în discurs. Proeuropean, care susţine că dreapta trebuie să readucă proiectul UE la sensul său iniţial.  

Pe primul loc în sondaje este partidul lui Marie Le Pen, susţinută de Salvini şi care vrea să facă o schimbare naţionalistă în interiorul UE. Ar fi a doua oară când câştiga alegerile europarlamentare. Nu mai sunt demult un partid de nişă. Acum au şi ei dizidenţii lor, care sunt şi mai identitari decât ei, Patrioţii, adepţi ai Frexit şi coloraţi cu veste galbene. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite