Alegeri în Ucraina: Problemele cotidiene primează în faţa provocărilor geopolitice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinători ai fostului premier Iulia Timoşenko, care promite reducerea preţului la gaze OTO EPA-EFE
Susţinători ai fostului premier Iulia Timoşenko, care promite reducerea preţului la gaze OTO EPA-EFE

Lupta cu oligarhii şi corupţia domină dezbaterea din campania prezidenţială din Ucraina, întrecând ca interes contextul geopolitic tensionat. Totuşi, tensiunile cu Rusia îi vor da primele şi cele mai mari bătăi de cap noului preşedinte.

Sătui de cinci ani de război, ucrainenii sunt aşteptaţi la urne pe 31 martie să-şi aleagă noul preşedinte. Şeful de stat în exerciţiu, Petro Poroşenko, are şanse slabe să fie reales pentru al doilea mandat, deşi este singurul care mizează pe cartea ameninţării ruse. Marele favorit, potrivit sondajelor, este Volodimir Zelenski, un actor de comedie care ridiculizează oligarhii şi vociferează împotriva corupţiei.

„Ucrainenii nu consideră că au destinul de a se alătura Rusiei, dar mulţi dintre ei cred în schimb că nu există niciun interes de a se rupe definitiv de ea“, spune Arnaud Dubien, directorul Observatorului franco-rus, amintind că 30% dintre locuitorii ţării vecine au rude în Rusia.

Ca fapt divers, însuşi Zelenski provine dintr-o familie de rusofoni din Zaporojie.

„El seduce astfel atât hipsterii din Kiev, cât şi pe foştii alegători ai Partidului Regiunilor“, formaţiunea politică a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, subliniază cercetătorul francez.

Zelenski, un debutant în politică, pune accent pe teme interne şi are succes pe fondul unei relaxări a ucrainenilor după pierderea Crimeei şi cinci ani de război în Donbas, remarcă „Le Figaro“.

Însă contextul geopolitic tensionat va da cele mai mari bătăi de cap noului preşedinte. Situaţia este explozivă, notează cotidianul francez.

În primul rând, procesul de pace din Donbas este în impas. În al doilea rând, Rusia şi Ucraina au un nou teren de confruntare, şi anume Marea Azov. În al treilea rând, problema religioasă este departe de a fi soluţionată, existând riscul unei sciziuni între ortodocşii ucraineni. Şi nu în ultimul rând, un nou război al gazelor este la orizont, în condiţiile în care actualul acord ruso-ucrainean expiră la 31 decembrie 2019, iar Moscova mizează pe dezvoltarea unor proiecte de ocolire a Ucrainei în transportul gazelor către Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite