Alegeri Republica Moldova: Voturi recompensate financiar în Transnistria şi ameninţări voalate din partea trupelor ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe ruseşti în Transnistria FOTO Arhivă
Trupe ruseşti în Transnistria FOTO Arhivă

O prezenţă masivă, încurajată cu bani, se observă în secţiile de votare deschise Transnistria în cadrul alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova.

Peste 17.500 de persoane au votat în Transnistria până la prânz, relatează Radio Chişinău, care citează martori precum că unii alegători din această regiune separatistă a Republicii Moldova iau bani pentru votul lor.

„Am auzit că fiecare care vine la vot primeşte 200 de ruble, iar şoferul care îi aduce - câte patru oameni în autoturism - 400 de ruble pentru o rută”, a mărturisit un localnic.

Jurnalişti de la site-ul specializat Zona de Securitate au transmis de la faţa locului că au informaţii veridice potrivit cărora angajaţilor fabricii de textile Tirotex din Bender/Tighina li se oferă un bon dacă vin să voteze, în timp cei de holdingul Sheriff o sumă de aproximativ 25 de dolari pe persoană, informează Agerpres.

„Am auzit şi că se oferă 500 de ruble fiecărui om care vine să voteze”, spune un jurnalist citat de Radio Chişinău.

Două cazuri de transporturi organizate la vot a cetăţenilor din regiunea transnistreană au fost raportate în primele ore ale dimineţii de către observatorii Promo-Lex.

La fel ca la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, veterani ai războiului de pe Nistru s-au organizat şi monitorizează aceste transporturi, notând numerele de înmatriculare. Din notele lor rezultă că autobuzul 7, care leagă Varniţa de oraşul Tighina, circulă mult mai des decât prevede orarul. De asemenea, ei au observat taxiuri care fac curse repetate, informează postul de radio Europa Liberă, potrivit Agerpres.

Interesul cetăţenilor din această regiune pentru procesul electoral din Republica Moldova a crescut brusc începând cu alegerile parlamentare din 2016, când peste 37.000 de cetăţeni din stânga Nistrului au participat la vot, de patru ori mai mulţi decât la scrutinele anterioare, când votau de regulă între 5.000 şi 8.000, notează Radio Chişinău.

Potrivit postului TV8, preluat de Agerpres, o companie de transport care operează tur-retur între Federaţia Rusă şi Republica Moldova a anunţat că oferă gratis vouchere în valoare de 1000 de ruble ruseşti, echivalentul a 246 de lei (moldoveneşti) celor care pe 11 iulie călătoresc din Moscova sau Sankt Petersburg spre Republica Moldova şi invers. Pentru a obţine aceste vouchere, persoanele interesate trebuie să se prezinte la adresele indicate de companie, care coincid cu adresele secţiilor de vot din Moscova şi Sankt Petersburg.

Pe de altă parte, forţele ruse, care se prezintă drept trupe de menţinere a păcii în Transnistria, s-au declarat pregătite să intervină în cazul unor „provocări” la secţiile de votare situate în zona de securitate. O declaraţie în acest sens a fost făcută agenţiei de presă TASS de către Andrei Gorobţov, şeful delegaţiei ruse în cadrul Comisiei mixte de control (CUC), un organism colectiv de coordonare a operaţiunii de pace de pe Nistru.

„Comandamentul contingentului Federaţiei Ruse a dat instrucţiuni cum să acţioneze militarii în astfel de situaţii şi au fost luate măsuri suplimentare în eventualitatea unor provocări despre care ne-au avertizat forţele de ordine. Trupele de menţinere a păcii sunt pregătite să desparte părţile aflate în conflict, în caz că asemenea situaţii vor apărea în conformitate cu regulile stabilite”, a spus Gorobţov.

Vineri, liderul socialiştilor din Republica Moldova, pro-rusul Igor Dodon, şi-a încheiat ultima zi de campanie electorală agitând fantoma unui nou conflict armat. Într-un discurs provocator, fostul preşedinte moldovean susţinea că „votarea partidelor de dreapta înseamnă război pe Nistru”.

Un conflict armat a avut loc pe Nistru în primăvara anului 1992 între Republica Moldova, un stat abia înfiinţat la acea vreme, şi forţele separatiste transnistrene puternic susţinute mai ales de Armata a 14-a Federaţiei Ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite