Alegeri Republica Moldova. Igor Dodon, candidatul manevrat din Rusia: oamenii de la Kremlin implicaţi în campania preşedintelui moldovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon (stânga) dând mâna cu Vladimir Putin FOTO Arhivă
Igor Dodon (stânga) dând mâna cu Vladimir Putin FOTO Arhivă

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul prorus Igor Dodon, refuză dezbaterile cu contracandidaţii săi la alegerile de la 1 noiembrie, dar acest lucru nu înseamnă că nu îşi face campanie electorală. Ajutoarele sale vin de la Kremlin, potrivit deschide.md.

Republica Moldova a fost mereu ţinta influenţelor, presiunilor dar şi agresiunilor militare directe a Rusiei, care a intervenit cu o mână de fier pentru a împiedica orice aspiraţie a moldovenilor către o apropiere de Europa şi valorile general europene. De-a lungul anilor, s-au inventat zeci de ideologii, proiecte, limbi, istorii şi alte modele de influenţare, inclusiv informaţii false alimentate de politicieni, artişti, scriitori, iar mai nou de influenceri - toate pentru a ţine Republica Moldova în orbita Kremlinului - indiferent de dorinţa cetăţenilor, care de fiecare dată au contat cel mai puţin sau nu au contat deloc, scrie deschide.md în introducerea unui articol-fluviu cu titlul „Oamenii Kremlinului angajaţi în campania lui Igor Dodon: Ofiţeri FSB, mercenari Wagner şi suspecţi de implicare în asasinate”.

„Toate campaniile electorale din Republica Moldova de până acum au fost cu implicarea forţelor externe, însă cea mai activă şi nocivă implicare a avut-o de fiecare dată Kremlinul. Prin tehnologii electorale murdare, candidaţi marionete, milioane de euro pompaţi în televiziuni, ziare, site-uri de ştiri şi cadouri electorale. Cultul trecutului sovietic glorios şi a Rusiei puternice este alimentat non-stop, dar mai ales în timpul campaniilor electorale”, continuă sursa citată.

Potrivit deschide.md, Igor Dodon nu este un politician independent, ci supus Kremlinului. Agenda sa „este făcută de agenţi FSB şi angajaţi ai preşedintelui Putin”, notează portalul moldovenesc.

Deschide.md prezintă apoi o parte din oamenii Kremlinului implicaţi în campania lui Dodon şi modul lor de lucru. Este o echipă de zece persoane care s-a coagulat la alegerile din toamna lui 2019 de la Chişinău.

Modul de lucru

„Echipa din Moldova e divizată în trei părţi. Echipa de comunicare, PR, jurisprudenţă şi propagandă - care este condusă de Olga Grak. Echipa de politologi, psihologi, sociologi şi ideologi - care e condusă de Leonind Gonin. Şi „echipa de forţă”. Desantul de agenţi FSB şi SVR, mulţi din ei sub acoperire, cu nume false, condusă de Iuri Gudilin”, precizează deschide.md.

„Centrul operativ al desantului rusesc e pe Serghei Lazo 25 din Chişinău. La sediul oficial al PSRM şi unde e şi staff-ul electoral al lui Igor Dodon. Şedinţele comune se fac chiar în biroul de la partid al lui Igor Dodon, dar şi în sala de şedinţe a partidului, de unde periodic vedem poze de grup cu membrii PSRM – majoritatea executori orbi ale tehnologiilor speciale electorale realizate de serviciile secrete ruseşti în spaţiul CSI”, continuă portalul.

„Tot acolo se află şi sediul juridic al Exclusiv Media - compania principală de media a socialiştilor, prin intermediul căreia se difuzează materialele de propagandă şi dezinformare. De acolo se coordonează campaniile TV, online, radio dar şi lucrul echipelor pe teren. Tot de acolo pleacă şi instrucţiunile pentru site-urile Fake preluate de la Plahotniuc şi coordonate de Adela Railean şi Oleg Cristal dintr-un alt sediu de pe strada Albişoara. Marea parte a echipei ruse sunt şi acum la Chişinău, dar toţi au fost în Moldova în această toamnă. Majoritatea lor s-a întâlnit personal cu Igor Dodon - «candidatul independent», această poziţionare de asemenea fiind o invenţie a echipei ruse”, remarcă site-ul citat.

„Consultanţii ruşi ai Preşedintelui Dodon folosesc diverse instrumente tehnice securizate, sisteme de comunicare ale serviciilor speciale, închise, în care sunt create grupuri de lucru şi unde se discută strategiile şi se face schimb operativ de informaţie. Toate comunicările şi informaţiile sunt maxim secretizate pentru a nu apărea în public. Tot acolo se dau indicaţii privind tendinţele care trebuie să apară în sondajele desenate, se definitivează materialele electorale, precum şi se fac discuţiile organizatorice.

La fel, se folosesc şi sisteme complexe de colectare şi interpretare a datelor – cum ar fi PRIZMA. PRIZMA este un sistem al serviciilor de informaţii prin care se colectează date din toate sursele electronice, toate reţelele sociale, se analizează şi se modelează diverse scenarii. Acest sistem permite să se livreze şi publicitate sau mesaje electorale micro-targetate şi sa se influenţeze anumite grupuri de oameni, separat de celelalte. Aşa sisteme s-au folosit şi în Brexit-ul din Marea Britanie şi în imixiunile serviciilor speciale ruseşti în alegerile din Statele Unite. Aceleaşi tipuri de publicitate şi mesaje targetate foloseşte şi Igor Dodon în campania sa.

De remarcat sunt şi sumele exorbitante care se cheltuie pe canalele media YouTube şi Google, care pe de o parte nu pot fi verificate, iar de alta parte se cheltuie zeci de mii de euro pentru ca filmuleţele electorale ale lui Dodon să adune sute de mii de vizualizări”, relevă deschide.md.

Echipa

Olga Grak 

„Este principalul consultant politic şi conducătorul grupului de comunicare al candidatului Igor Dodon. Cel mai experimentat şi pro-activ membru al grupului de  consultanţi politici din Rusia implicat în campania lui Igor Dodon. Olga Grak a fost şefa staff-ului de campanie şi al lui Ion Ceban şi în alegerile primarului general al capitalei. Ea a coordonat echipa de comunicare a lui Ion Ceban pe toate aspectele, inclusiv ceea ce ţine de PR negru şi atacuri la contracandidatul său principal Andrei Năstase. La fel, Olga Grak este parte şi din echipa de comunicare a Guvernului Chicu, coordonând mesajele şi răspunsurile la atacurile presei. La fel, sunt prieteni şi cu Vitalie Dragancea – ex-consilier pe comunicare în echipa lui Chicu.

Născută în Belarus, în anii ’90, împreună cu familia sa ajunge în enclava rusă Kaliningrad. Aici, împreună cu fratele său, Mihail Grak, cunoscut politehnolog în Kalinigrad, se implică în consultanţa politică. Mihail Grak a studiat la jurisprudenţă la Academia de Poliţie şi a fost consultat principal şi şef de cabinet la Nikolai Ţukanov, fostul guvernator a Kaliningradului din partea partidului prezidenţial Rusia Unită şi acum reprezentant plenipotenţiar a lui Putin în regiunea Ural. Tot acolo, în Kaliningrad, Olga Grak face cunoştinţă cu Veaceslav Smirnov, pe atunci ofiţer de presă al guvernatorului Ţukanov şi politehnolog pentru mai multe campanii de rezonanţă şi autor a mai multor scheme negre şi escrocherii electorale. Împreună cu Smirnov, Olga Grak se implică în campania electorală a lui Ţukanov, iar după ce Ţukanov devine şeful staff-ului de campanie al lui Putin în 2018, Olga Grak si Smirnov sunt ridicaţi la rang federal şi se implică în campaniile Kremlinului în fosta URSS. Acest Smirnov este cunoscut ca unul din cele mai odioase figuri în campaniile electorale din Rusia, autor a mii de Fake-News şi scheme ilegale de influenţare a alegerilor, cum ar fi caruselurile alegătorilor, mai mulţi candidaţi cu acelaşi nume, denigrarea opoziţiei, scheme folosite şi în Republica Moldova. În 2018, Eduard Smirnov, sub protectoratul lui Tsukanov ajunge să lucreze în Administraţia Preşedintelui Putin ca şef de direcţie comunicare şi care răspunde de campaniile electorale regionale, inclusiv în fostele ţări sovietice. Anume el este şeful direct al Olgăi Grak şi prin ea Administraţia Prezidenţială de la Moscova influenţează campaniile electorale din Moldova.

Aşa Olga Grak ajunge să fie coordonator de campanii electorale ale Kremlinului în ţări ca Republica Moldova, aducând totodată cu ea toate schemele ilegale folosite pe larg de ruşi mai peste tot în lume.

Ţukanov este şi partener cu renumitul Evghenii Prigojin, cunoscut ca proprietarul şi finanţatorul celebrei fabrici de troli din Rusia, devenită cunoscută prin participarea activă în destabilizarea situaţiei de la alegerile din SUA şi Marea Britanie. Tot Prigojin e cunoscut ca proprietar al Armatei Particulare WAGNER, prin care Kremlinul destabilizează şi asasinează persoane incomode peste hotarele ţării, sau implicarea în Siria, Libia, Venezuela. Prigojin este considerat omul negru a lui Putin, prin care sunt săvârşite toate omorurile de rezonanţă – de la otrăviri cu Noviciok până la finanţarea regimurilor separatiste, inclusiv din Ucraina, şi ale organizaţiilor teroriste”.

Iuri Gudilin

„Este un ofiţer din cadrul Direcţiei 5 „Relaţii Internaţionale” a FSB. Provine dintr-o familie de militari de carieră şi a muncit prin diferite ţări a fostei URSS, fiind specializat pe operaţiuni speciale şi contra-propagandă. Oficial se prezintă ca fiind demisionat din serviciul FSB pentru a se ocupa de tehnologii electorale. Chiar şi aşa, este prezent în aproape toate regiunile ostile ruşilor.

Gudilin face parte din echipa mare a aceluiaşi obscur Evgheni Prigojin, din aşa-numita «Direcţie CSI». Direcţie care trebuie să pară civilă, dar de fapt face parte din departamentul de informaţii al armatei Wagner (...) şi organizaţiile lui Prigojin care se ocupă de strategii media şi tehnologii electorale.

Acest departament trebuie să fie avanpostul propagandei ruseşti în regiune, şi care pe lângă partea de propagandă si tehnologii electorale vor fi întărite şi cu agenţi militari Wagner şi specialişti în provocări, destabilizări de situaţie, diversiuni şi atacuri teroriste.

La Chişinău, Gudilin nu e la prima vizită sau misiune. Cunoaşte foarte bine situaţia din ţară, principalii actori politici şi are relaţii şi comunicare cu mai multe persoane publice cu care contactează. Din unele surse se cunoaşte că Gudilin se ocupă de activităţile operative şi ar coordona relaţia FSB cu anumiţi oameni din structurile de forţă precum şi munca cu unii rezidenţii ruşi din Chişinău. La fel, este răspunzător de metodele şi reacţiile la atacurile media a concurenţilor electorali şi se ocupă de anihilarea provocărilor electorale contra candidatului Kremlinului. Gudilin este antrenat şi în munca de supraveghere fizică a celorlalţi candidaţi. Colectează date despre acţiunile lor, activiştii şi oamenii din staff-ul lor. Monitorizează acţiunile altor servicii speciale pe teritoriul Moldovei şi este angajat în monitorizarea, urmărirea şi chiar colectarea de date despre candidaţi cu folosirea resurselor serviciilor speciale moldoveneşti.

În echipa ruşilor veniţi în ajutorul lui Dodon, Gudilin e «geniul rău». El organizează munca centrului de la Moscova cu regiunea Chişinău. Îi disciplinează pe restul şi este omul de care se teme chiar şi Igor Dodon. El, preşedintele şi conducătorul suprem, fiind cel care îndeplineşte întocmai toate directivele venite prin Gudilin, de la ţinută, la discurs. La fel, comunicarea dintre ei se efectuează printr-un dispozitiv dedicat, care seamănă cu un telefon mobil, dar care nu pare GSM. Un dispozitiv special, securizat şi impus lui Dodon după scandalul cu telefonul Black Berry pierdut de Comandantul Suprem de la Sadova”.

Leonid Gonin

„Este unul din cei mai cunoscuţi politologi din Rusia. Specialist experimentat, cu un bagaj enorm de cunoştinţe şi expert politic. (...) A fost şi el antrenat în campania lui Ion Ceban şi este prieten şi cu majoritatea socialiştilor pe Facebook. Leonid Gonin (...) este implicat în partea ideologică a campaniei, în imaginea candidatului în faţa electoratului tradiţional - vorbitori de rusă sau nostalgici după Uniunea Sovietică”, scrie deschide.md.

Alţi membri ai echipei sunt Liudmila Saburova, candidat în ştiinţe filozofice la Academia de Ştiinţe a Rusiei, Aleksei Ciucimarev, politolog specializat pe proiecte electorale speciale - se ocupă de organizarea echipelor de activişti PSRM din teritoriu - şi Serghei Galiev, un vechi prieten a Olgăi Grak considerat printre cei mai buni jurişti electorali din Rusia.

Aceste dezvăluiri arată că Moscova caută să îşi întindă cât mai mult tentaculele în Republica Moldova, mai ales în contextul protestelor din Belarus şi din Kîrgîzstan. În afară de oamenii trimişi pe teren, Moscova încearcă să-şi facă şi o opinie publică favorabilă la nivel internaţional, acuzând recent, fără dovezi, Washingtonul că ar încerca să destabilizeze situaţia de peste Prut în contextul alegerilor de la 1 noiembrie. Este un mesaj care dă de înţeles că Moscova nu va accepta înfrângerea lui Dodon în alegeri, acesta fiind unul dintre puţinii săi pioni din fostele republici sovietice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite