Alegeri regionale în Franţa: Frontul Naţional, lider în urma primului tur de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exit-poll-urile primului tur de scrutin al alegerilor regionale din Franţa, care a avut loc duminică, arată că partidul de extremă dreapta Frontul Naţional a primit cele mai multe voturi la nivel naţional, având un avans scurt în faţa partidului Les Republicains al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, informează France 24.

UPDATE 06.00 Rezultatele parţiale publicate de Ministerul Francez de Interne, în urma numărării a 80% din voturile exprimate, arată că Frontul Naţional a primit 29,4% din sufragii, Les Republicains 26,8%, iar Partidul Socialist 23,3%, conform Reuters.

În cursul nopţii, Partidul Socialist a anunţat că se va retrage în turul al doilea de scrutin din regiunile Nord-Pas-de-Calais şi Provence-Alpes-Cotes-D'Azur, în care Frontul Naţional a primit peste 40% din voturi, urmând a candida în doar 11 din cele 13 regiuni administrative.

Exit-pollul IFOP Fiducial arată că Frontul Naţional a primit 30,6% din voturile exprimate la nivel naţional, fiind urmat de Les Republicains, cu 27,2%. Partidul Socialist, aflat la putere, a fost doar al treilea în preferinţele alegătorilor, primind 22,7% din sufragii. Exit-pollul are o marjă de eroare de plus/minus 3%. 

Prezenţa naţională la urne a fost estimată la 51% din totalul cetăţenilor cu drept de vot. Alegerile au fost organizate în timp ce Franţa se află încă în stare de urgenţă, în urma atentatelor teroriste de la Paris, din urmă cu 3 săptămâni, în care 130 de persoane au murit şi 300 au fost rănite.

Conform estimărilor, Frontul Naţional a fost principalul partid votat în 6 din cele 13 regiuni administrative, însă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în niciuna dintre acestea. Cele mai bune rezultate ale partidului de extremă dreaptă au fost înregistrate în regiunea Nord-Pas-de-Calais - în cadrul căreia a candidat şi preşedintele partidului, Marine Le Pen – unde exit-pollurile arată că FN ar fi primit 43% dintre voturi. 

Deoarece niciun partid nu a reuşit să obţină majoritatea absolută, un al doilea tur de scrutin va fi organizat duminica viitoare, în care vor fi reprezentate cele trei partide menţionate la sus – singurele care au depăşit pragul necesar de 10% din votul naţional pentru accederea în al doilea tur.

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, liderul Les Republicains, a 

alegeri franta FRANCE 24

declarat în urma publicării exit-poll-urilor că exclude varianta unei alianţe electorale cu unul din celelalte două partide, în vederea turului 2. 

Marine Le Pen a publicat un mesaj pe contul ei oficial de Twitter, spunând că  „Frontul Naţional este singurul partid care apără această republică, al cărui unic rol este acela de a realiza valoarea tradiţiilor noastre”.

O altă regiune în care Frontul Naţional a primit cele mai multe voturi a fost Provence-Alpes-Cotes-d'Azur, în cadrul căreia a candidat nepoata liderului de extremă dreapta, Marion Marechal-Le Pen. Estimările arată că FN a trecut de cota de 40% din voturile exprimate şi în această regiune.

FOTO DREAPTA Preferinţele în regiunile administrative franceze conform exit-pollurilor (sursa: France 24. Harta prezintă rezultatul exit-pollului IFOP pentru AFP) Legendă: roz - regiunile în care a fost preferat Partidul Socialist, albastru deschis - Les Republicains. albastru închis - Frontul Naţional, 

gri - indecis

   

Discursul radical al Frontului Naţional - cheia succesului în urma atacurilor de la Paris

Analiştii politici francezi remarcă faptul că popularitatea Frontului Naţional a crescut semnificativ în urma atentatelor de la Paris, de luna trecută, iar discursul ferm anti-imigraţie şi anti-european promovat de Marine Le Pen a câştigat o parte a alegătorilor care se tem pentru siguranţa personală, şi nu au încredere în actuala putere pentru a evita atacuri similare din partea Statului Islamic.

„Teroriştii Statului Islamic îşi ţin promisiunile. Au promis că ne vor ataca, şi au fost atentate în Franţa. Au zis că vor trimite ucigaşi în rândul migranţilor şi iată că au fost. Politicienii de aici trebuie să-şi deschidă ochii. Există o legătură între imigraţia masivă, eşecul integrării sociale şi islamul radical” a declarat Le Pen într-o conferinţă de presă susţinută luna trecută.

BBC informează că Frontul Naţional ar fi câştigat între 4 şi 7% în sondaje în urma atentatelor de pe 13 noiembrie. 

De altfel, victoria categorică înregistrată de Frontul Naţional în regiunea Pas-Nord-de-Calais - acolo unde Les Republicains au obţinut doar 24% din voturi, faţă de cele 43% înregistrate de FN - se datorează şi unui puternic sentiment anti-imigraţie din acea regiune, împrejurimile oraşului Calais fiind împânzite cu tabere de imigranţi extracomunitari ce aşteaptă să poată traversa Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie.

Repetarea rezultatului pozitiv al partidului de extremă dreapta şo în al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare, ar putea propulsa liderul partidului, Marine Le Pen, într-o poziţie favorabilă în vederea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2017. 

De partea cealaltă, marele perdant pare a fi Partidul Socialist, aflat la putere, care la precedentele alegeri regionale, din 2010, câştigase controlul în aproape toate regiunile administrative, cu doar două excepţii. În ciuda faptului că indicele de încredere al preşedintelui Francois Hollande a crescut semnificativ în urma reacţiei prompte la atentatele de pe 13 noiembrie - de la 20 la 50 la sută - acest fapt nu s-a reflectat şi asupra partidului care l-a propulsat în funcţie.

În ciuda „îndemnului la patriotism” adresat susţinătorilor partidului de premierului Manuel Valls în ziua premergătoare alegerilor, rezultatele slabe înregistrate de socialişti ar putea fi cauzate şi de profilul alegerilor regionale - consiliile regionale alese în acest scrutin au o putere destul de limitată, principala lor sarcină fiind administrarea bugetelor locale; astfel, o parte din electoratul care-şi exprimă voturile în cadrul alegerilor legislative sau prezidenţiale ignoră acest scrutin, informează France24.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite