Alegeri regionale în Franţa - Partidele lui Macron şi Le Pen nu au reuşit să câştige teren. Conservatorii conduc după primul tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rezultatele preliminare ale primului tur din alegerile regionale din Franţa arată că nici preşedintele Emmanuel Macron şi nici adversara Marine Le Pen nu vor reuşi să obţină victoriile la care sperau, porivit BBC.

Sondajele la ieşirea de la urne arată că partidul de centru al lui Macron va obţine peste 10% din voturi, suficient pentru a intra în al doilea tur, pe 27 iunie.

Front National, partidul de extremă dreapta a lui Le Pen, este proiectat că va ocupa poziţia a doua.

Ambele se află în urma partidului conservator Les Républicains.

Era aşteptat ca partidul lui Le Pen să câştige în primul tur cel puţin o regiune, pentru prima dată. Marine Le Pen nu a candidat, dar a condus campania electorală. Ea a descris prezenţa scăzută la vot - absenteism de aproximativ 66% - drept un „dezastru civic”.

Ea a învinuit pentru rezultate încapacitatea guvernului de a inspira încredere în instituţiile politice. „Să recunoaştem, rezultatele au fost marcate de un absenteism istoric de aproximativ 70% din cauza neîncrederii în sistemul electoral, care lasă alegătorilor impresia că nimic nu se poate schimba, că totul a fost confiscat”, a declarat ea.

Francezii aleg noi consilii pentru 13 regiuni ale ţării, plus una de peste hotare, precum şi pentru 96 de departamente. În cursă au intrat mai mult de 15.700 de candidaţi pentru cele 4.100 de locuri.

Aceste alegeri au loc cu mai puţin de un an înaintea celor prezidenţiale şi sunt văzute ca un test.

Un sondaj IPSOS arată că partidul conservator Les Républicains va obţine 27% din voturi, urmat de Adunarea Naţională, cu 19%, de Verzi, Partidul Socialist şi La République En Marche al lui Macron, cu câte 11%.

Este prima dată când partidul lui Macron ia parte la alegerile regionale. La République en Marche nu exista când au avut loc cel mai recent scrutin, în 2015. Nu era aşteptat să obţină rezultate foarte bune. Totuşi, a avut o evoluţie mai proastă decât era prevăzut.

Alegerile regionale au fost amânate trei luni din cauza pandemiei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite