Catalonia a votat pro-independenţă: Alianţa „Împreună pentru Da“ vrea să declare independenţa de Spania în doar 18 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalanii ies la vot astăzi în cadrul unor alegeri regionale hotărâtoare pentru independenţa Cataloniei FOTO AP
Catalanii ies la vot astăzi în cadrul unor alegeri regionale hotărâtoare pentru independenţa Cataloniei FOTO AP

Catalonia a ieşit duminică la vot în alegerile regionale. O coaliţie separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, când două partide separatiste şi-au unit forţele pentru a obţine cel puţine 68 de locuri în Parlamentul catalan, din cele 135, promiţând se declare independenţa, unilateral, în doar 18 luni.

UPDATE 07.00 Majoritate absolută pentru separatişti

  

Alianţa separatistă condusă de liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 dintre cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, "Junts pel si" (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extremă stânga) zece.

"Am câştigat", a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

"Separatiştii au pierdut plebiscitul", a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un "referendum" pe tema despărţirii Cataloniei de Spania.

UPDATE Catalonia a votat pro-indepenedenţă la alegerile de duminică. 

Prezenţa la vot la ora locală 18.00 (19.00, ora României) era de 63%, cu 7 procente mai mare decât la ultima etapă a ultimelor alegeri regionale, în 2012. Această cifră se înscrie în cursa pentru cea mai mare prezenţă la vot din Spania încă de la încheierea dictaturii lui Franco, în anii '70, notează Reuters.

„În principiu, o asemenea prezenţă la vot poate indica faptul că cei care de obicei votează în alegerile naţionale, dar nu o fac de obicei în cele regionale, s-au mobilizat şi votul lor este, de fapt, în favoarea constituirii“, a declarat Jose Pablo Ferrandiz de la compania de sondaje Metroscopia.

Eşecul de a obţine majoritatea de locuri în Parlamentul regional ar însemna o lovitură serioasă pentru campania de independenţă care se confruntă cu un moment decisiv după ce a început să piardă din susţinerea publicului începând cu 2013, când a înregistrat cel mai mare succes.

Votul de astăzi va influenţa şi cursul alegerilor generale din Spania, ce vor avea loc în decembrie, notează Reuter.


În cazul în care coaliţia separatistă, condusă de premierul regiunii Artur Mas, va câştiga majoritatea în alegerile regionale din Catalonia, pro-independenţii spun că vor declara independenţa Cataloniei, unilateral, în 18 luni, notează BBC.

Sondajele sugerează o majoritate catalană în favoarea unui referendum pentru independenţă, dar locuitorii au păreri împărţite cu privire la secesiune.

Independenţa Cataloniei, „o prostie“.

Urnele de vot în provincia din nord-estul Spaniei s-au deschis la ora locală 9.00 GMT (10.00, ora României) şi se vor închide la 20.00 GMT (21.00, ora României). Peste 5,5 milioane de oameni sunt eligibili pentru vot din cei 7,5 milioane de catalani. Aproximativ 2.700 de secţii de vot au fost deschise.

Partidul aflat la conducere, Convergenţa, al liderului catalan Artur Mas, şi Esquerra Republicana s-au unit propunând o listă comună de candidaţi în coaliţia „Împreună pentru Da“. 

Votul de duminică se pare că ar fi un fel de referendum privind dorinţa de independenţă a catalanilor. Coaliţia separatistă susţine că Guvernul spaniol a refuzat să permită organizarea unui referendum recunoscut legal, ignorând un vot neoficial ce a avut loc în noiembrie 2014. În urma acelui referendum, catalanii şi-au exprimat dorinţa de separare de Spania.

Guvernul de centru-dreapta de la Madrid, în frunte cu Mariano Rajoy, a descris planurile de independenţă ale Cataloniei drept „o prostie“. Rajoy susţine că, deoarece pierderea Cataloniei ar afecta întreaga Spanie, abordarea democratică ar fi ca întreaga ţară să voteze într-un referendum privind viitorul regiunii.

În acelaşi timp, dacă „Împreună pentru Da“ pierde majoritatea în Parlamentul regional, atunci va fi o înfrângere serioasă a mişcării pro-independente din Catalonia, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite