Alegeri prezidenţiale Serbia. Un excentric student de 25 de ani, care se prezintă drept un candidat fictiv, este al doilea favorit în sondaje VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Serbia este însufleţită pe final de un candidat de 25 de ani care ia în derâdere politica şi poate deveni o surpriză plăcută.

Călare pe cal, impozant, cu plete şi îmbrăcat într-un costum alb şi haină de blană, Luka Maksimovici îşi spune Ljubisa „Beli“ („Albul“) Preletacevici, adică cineva care schimbă tabăra ca pe cămăşi, o aluzie la politica sârbă.

Tânărul student şi-a depus candidatura pentru a ironiza alegerile, dar stilul său neconvenţional a atras atenţia lumii. Dezinvolt, direct şi necruţător cu corupţii din clasa politică, „Beli“ a reuşit să ajungă al doilea favorit al sondajelor, depăşindu-i chiar pe fostul ministru de Externe Vuk Jeremici, actualul Avocat al Poporului Saşa Jankovici şi ultranaţionalistul Vojislav Seselj.

„Este nevoie de cineva nou, iar acela sunt eu“, spune el, prezentându-se în acelaşi timp drept un candidat fictiv din partea unei platforme civice ce promite locuri de muncă şi bani în schimbul votului.

11% din sârbi spun că vor vota pentru cel numit Ljubisa „Beli“ Preletacevici FOTO Twitter @belisamojako

image

Fictiv sau nu, sârbii îl apreciază pentru viziunea sa satirică asupra problemelor ţării. De asemenea, pentru mulţi „Beli“ reprezintă o formă de protest faţă de actuala clasa politică.

„E cu adevărat ceva greşit în ţara asta, dacă un personaj ireal poate atinge mulţimile în felul acesta“, spune, de această dată pe un ton serios, Luka Maksimovici.

Totuşi, marele favorit al alegerilor este actualul premier Aleksandar Vucici,  care ar urma să câştige din primul tur cu peste 53%.

Fostul ultranaţionalist convertit în europenist, care şi-a menţinut popularitatea în pofida măsurilor de austeritate impuse din 2014 din funcţia de prim-ministru, susţine că a salvat ţara de la faliment şi că Serbia „se află pe drumul cel bun“.

Criticii săi îl acuză însă de autoritarism şi de subminarea separaţiei puterilor în stat.

Aleksandar Vucici

image

Aproximativ 6,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Serbia, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-şi alege următorul preşedinte pentru un mandat de cinci ani.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite