Alegeri prezidenţiale Franţa. Cine e activistul pro-Trump care a distribuit informaţii false depre prezidenţiabilul Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simpatizant al extremei drepte americane, folosit pentru a răspândi informaţii false, Jack Posobiec a fost unul dintre primele conturi foarte urmărite care a participat la redistribuirea pe Twitter a materialelor piratate, scrie „Le Monde“. E-mailurile furate ar fi apărut mai întâi pe siteul "Pastebin" şi pe siteul "4chan", folosite de activiştii americani de dreapta.

Jack Posobiec, omul care a dat, vineri, 5 mai,  vizibilitate documentelor piratate de pe  serverele echipei de campanie a lui Emmanuel Macron , nu este un necunoscut. La Washington, a lucrat pentru site-ul militant The Rebel, care l-a susţinut cu tărie pe Donald Trump şi Marine Le Pen, care publică în mod regulat informaţii false.

Vineri seara, acesta a difuzat pentru cei 100 000 de abonaţi ai săi de pe reţeaua socială Twitter un link către secţiunea de politică a 4chan, un forum gigantic de imagini anonime unde se adună susţinătorii lui Trump şi ai extremie dreapte americane. Mesajul conţinea linkuri pentru descărcarea fişierelor din „MacronLeaks“.

În câteva ore, aceste documente au făcut înconjurul presei din Statele Unite, înainte ca alte organizaţii, inclusiv WikiLeaks să difuzate link-urile la rândul său.

Este vorba de nouă gigabites de documente, de la fotografii la socoteli si mesaje personale. Au apărut prima dată pe Twitter, #MacronLeak, publicate de pe contul  lui Jack Posobiec, o figură de extrema dreaptă din Statele Unite.

 În primele cinci minute, relatează BBC, au fost retransmise de 87 de ori, ceea ce indică folosirea unor programe speciale pentru a mări viteza de răspândire. După mai bine de o oră şi jumătate, informaţia a fost preluată de simpatizanţi ai liderei naţionaliste Marine Le Pen care au continuat să răspândească informaţiile folosind programe speciale. După trei ore, #Macronleaks fusese folosit de 47 de mii de ori, iar cunoscuta platformă Wikileaks a ajutat la răspândirea linkului.

Jack Posobiec refuză eticheta de „Alt-right“ (alternative right - dreapta alternativă), o mişcare americană de extremă dreapta, şi o revendică pe cea de „Slavright“ - o mişcare de extremă dreapta din Europa de Est şi care este anti-islam, rasistă şi adeptă a supremaţiei albe. 

Cu putin timp înainte, tot în cursul zilei de vineri, el a publicat o fotografie referitoare la întâlnirea sa cu Milo Yiannopoulos, una dintre principalele figuri ale mişcării „Alt-right“ americane, cunoscut pentru multiplele sale instigări rasiste şi sexiste.

Jack Posobiec apartine acestei sfere a extremei drepte militante foarte prezentă în mediul online, alături de polemistul britanic Milo Yiannopoulos, fost editorialist la Breitbart, sau conspiraţionistul Paul Joseph Watson, membru al site-ului rusofil Prison Planet, foarte influent pe reţelele sociale.

Miercuri, 3 mai, Jack Posobiec a fost de asemenea unul dintre primele conturi „influente“ care au distribuit zvonurile de evaziune fiscală în ce-l priveşte pe Emmanuel Macron, la scurt timp după publicarea, pe 4chan, a două documente a căror autenticitate nu a fost dovedită. Macron a depus plângere a doua zi, pentru „fals şi uz de fals“, iar o ancheta preliminară a fost deschisă de către Parchetul din Paris, pentru „ştiri false în vederea deturnării votului".

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a denunţat un atac cibernetic "masiv", argumentând că este vorba de o acţiune care are scopul "destabilizării democraţiei", similară cu cea care a vizat scrutinul prezidenţial din SUA.

 Cantităţi mari de date sustrase de hackeri în ultimele săptămâni din serverele echipei de campanie a favoritului în scrutinul prezidenţial programat duminică în Franţa au fost postate pe site-ul Pastebin, informează site-ul agenţiei Reuters şi cotidianul Financial Times. Nu este clar cine este responsabil de aceste atacuri cibernetice, dar, potrivit site-urilor LesNews.fr şi 20Minutes.fr, site-ul WikiLeaks a transmis prin Twitter că încearcă să autentifice o serie de emailuri şi imagini aparţinând echipei de campanie a lui Emmanuel Macron.

"Este vorba de atacuri cibernetice masive şi coordonate prin care au fost sustrase informaţii interne de diverse tipuri - emailuri, documente contabile, contracte - asociate campaniei electorale. Documentele postate au fost sustrase în urmă cu câteva săptămâni prin atacuri informatice care au vizat conturi personale şi profesionale de email ale mai multor responsabili ai organizaţiei politice En Marche! (În Mişcare!). Cei care au postat aceste informaţii au amestecat documente autentice cu documente false, pentru a genera dubii şi pentru a dezinforma", a transmis echipa lui Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

"Această operaţiune, efectuată în ultimul moment al campaniei electorale, evidenţiază în mod clar o acţiune în scopul destabilizării democraţiei, aşa cum s-a întâmplat în campania scrutinului prezidenţial din Statele Unite", acuză echipa lui Emmanuel Macron.

Pe parcursul campaniei electorale, echipa lui Emmanuel Macron a acuzat grupuri media pro-Kremlin că au difuzat informaţii false despre el. Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al candidatului organizaţiei civice En Marche!, a acuzat direct Preşedinţia Rusiei că ar susţine-o în scrutinul prezidenţial pe Marine Le Pen, liderul formaţiunii extremiste Frontul Naţional. Kremlinul a respins acuzaţiile, argumentând că "nu se implică niciodată în afacerile interne ale altor ţări".

   Managerii de campanie ai lui Macron nu au spus nimic despre identitatea hackerilor. În timpul campaniei, Macron declarase că hackeri ruşi ar fi încercat fără succes să atace echipa sa de campanie în ultimele luni. Kremlinul a respins aceste afirmaţii. Firma japoneză de securitate online "Trend Micro" a anunţat că atacurile ar fi fost opera hackerilor ruşi. 

Metoda de atac ar fi fost foarte asemănătoare cu cea folosită în SUA asupra serverelor candidatei democrate Hillary Clinton. Grupul de hackeri ruşi "Fancy Bear", cunoscut şi ca "APT28", ar avea legături strânse cu serviciile secrete ruseşti. Vitali Kremez, şef al firmei new-yorkeze de securitatea datelor "flashpoint", a declarat agenţiei Reuters că este de părere că în spatele ultimelor atacuri s-ar afla grupul APT28. APT28 lucrează cu siteuri falsificate, care seamănă cu cele ale lui Emmanuel Macron.

Hollande avertizează că ataculnu va rămâne fără răspuns

Comisia de control a campaniei electorale franceze a cerut sâmbătă mass-media să nu retransmită conţinutul unor documente interne ale echipei candidatului centrist Emmanuel Macron publicate pe reţelele sociale în urma unui "atac informatic", cu o zi înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, informează AFP. 

Această instanţă s-a reunit sâmbătă pentru "a lua poziţie cu privire la consecinţele atacului informatic la adresa echipei de campanie a lui Macron", se spune într-un comunicat al autorităţii electorale. 

Preşedintele Francois Hollande a dat asigurări sâmbătă că piratarea masivă de documente interne ale echipei lui Emmanuel Macron nu va rămâne fără răspuns, relatează AFP.

« Ştiam că există astfel de riscuri în campania electorală pentru preşedinţie, pentru că s-a întâmplat în altă parte. Nimic nu va fi lăsat fără răspuns”, a declarat el în cursul unei vizite la expoziţia “Comori ale Islamului în Africa”, organizat de Institutul lumii arabe la Paris.

Ce este curios este momentul ales pentru a publica documentele furate ? Cu câteva ore înainte de închiderea campaniei electorale, care este urmată de o zi de „reflecţie”, în care presa nu are voie să comenteze alegerile, iar candidaţii nu pot face declaraţii. Desigur, documentele sunt pe Internet, dar neanalizate sau clasificate, aşa că nu sunt o lectură uşor digerabilă.

 Efectul lor asupra votului de duminică ar putea fi redus. Dar nu şi în vederea campaniei electorale pentru alegerile generale din iunie când Emmanuel Macron, în lipsa unui partid, trebuie totuşi să-şi creeze o majoritate pentru a guverna. În caz contrar va fi un preşedinte „paralizat”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite