Alegeri prezidenţiale Cehia: prorusul Milos Zeman, în frunte după turul întâi. Ce i-a reproşat o activistă Femen, care s-a dezgolit în faţa sa VIDEO

Alegeri prezidenţiale Cehia: prorusul Milos
Zeman, în frunte după turul întâi. Ce i-a reproşat o activistă Femen, care s-a dezgolit în faţa sa VIDEO

Milos Zeman FOTO EPA-EFE

Milos Zeman, un veteran de stânga prorus şi antimusulman, este în frunte în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Cehia după numărarea a 50 la sută din buletinele de vot, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman, 73 de ani, este creditat cu aproximativ 42% din voturi, în faţa fostului şef al Academiei de Ştiinţe a Cehiei, Jiri Drahos, 68 de ani, care va primi în jur de 25% din voturi.

Cei doi urmează să fie adversari în turul doi, programat pe 26 şi 27 ianuarie.

Al treilea în preferinţele cehilor este diplomatul Pavel Fischer (9,39%), urmat de omul de afaceri Michal Horacek (8,74%) şi de medicul Marek Hilser (8,69%).

Turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Cehia a avut loc vineri şi sâmbătă, rata prezenţei la vot ridicându-se la aproximativ 60%.

Zeman se bucură de sprijin în mediul rural, în timp ce Drahos este preferat de intelectualii din marile oraşe.

În prima zi a scrutinului, o militantă ucraineană a grupului Femen s-a dezbrăcat până la brâu şi s-a îndreptat către Milos Zeman în timp ce se pregătea să  voteze.

Ea a scandat de mai multe ori  „Zeman - Putin's slut“ („Zeman, târfa lui Putin“). Tânăra a fost imobilizată de agenţii de pază ai preşedintelui ceh.

Milos Zeman, cunoscut pentru limbajul său vulgar şi provocator, este favorit la obţinerea unui nou mandat de cinci ani.

În Cehia, preşedintele are atribuţii limitate, dar poate influenţa semnificativ opinia publică.

citeste totul despre: