Alegeri prezidenţiale în Belarus: observatori independenţi, reţinuţi în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţie tensionată în Belarus din cauza alegerilor prezidenţiale
Situaţie tensionată în Belarus din cauza alegerilor prezidenţiale

În Belarus se votează anticipat în alegerile prezidenţiale din 9 august dar autorităţile au început să reţină, în toată ţara, observatori independenţi care monitorizează votul. Votul anticipat a început pe 4 august iar mai multe organizaţii neguvernamentale au semnalat deja mii de cazuri de încălcare a regulilor, în timpul votării.

 Una dintre ele, numită „Oameni cinstiţi” a semnalat numai la Minsk în prima zi de vot, peste 2 de mii de astfel de nereguli.

Preşedintele Alexandr Lukaşenka candidează pentru un al şaselea mandat consecutiv dar pentru prima dată pare să se confrunte cu o opoziţie puternică, a cărei candidată la preşedinţie este Svetlana Ţihanouskaia.

Miercuri, ministerul rus al apărării a raportat că peste 3.000 de militari şi peste 800 de echipamente militare, inclusiv tancuri principale de luptă, se vor deplasa pe terenul de pregătire militară de-a lungul frontierei cu Belarus, arată Defence Blog.

„Au fost desfăşuraţi peste 3.000 de militari din districtul militar occidental şi aproximativ 800 de vehicule militare şi echipamente speciale implicate în exerciţii în terenurile de antrenament din regiunile Voronej, Moscova, Bryansk, Belgorod, Smolensk şi Kursk”, potrivit unui comunicat de presă.

În acelaşi timp, Belarus a lansat exerciţii militare în apropierea graniţei ruse. Armata belarusă a desfăşurat, de asemenea, trupe suplimentare la graniţa cu Rusia în regiunea Vitebsk.

Belarus şi Federaţia Rusă, state aliate şi prietene, nu trec prin cele mai bune relaţii. Preşedintele statului. Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de peste un sfert de veac, se pregăteşte de un scrutin electoral ce va avea loc pe 9 august. În acest context autorităţile de la Minsk au arestat mai mulţi mercenari ruşi din Wagner Group, acuzaţi că ar fi încercat să destabilizeze ţara.

În tot acest context, Belarus va mobiliza o parte din rezervişti în regiunea din apropierea graniţei cu Federaţia Rusă. Informaţiile au apărut pe mai multe site-uri pe internet, dar mobilizarea a fost confirmată şi de Ministerul Apărării din Belarus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a denunţat marţi o tentativă de a organiza 'un masacru' la Minsk înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, după arestarea pe teritoriul belarus a unor 'combatanţi' ruşi dintr-un grup paramilitar considerat ca fiind apropiat Kremlinului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite