Alegeri locale în Odessa. „Nu ne dorim ca şi primarul de aici să fie trimis, ci ales“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 25 mai, în oraşul Odessa, au avut loc şi alegeri locale pentru primărie FOTO Mircea Barbu
Pe 25 mai, în oraşul Odessa, au avut loc şi alegeri locale pentru primărie FOTO Mircea Barbu

În al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, Odessa, aseară au avut loc manifestaţii împotriva alegerilor pentru primăria oraşului.

Aproximativ 200 de persoane, mulţi neafliliaţi politic, s-au adunat în faţa clădirii Primăriei, vizavi de Piaţa Sobornaia, acolo unde în urmă cu câteva săptămâni s-au înregistrat victime în urma ciocnirilor dintre protestatarii anti-Kiev şi unioniştii ucraineni, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor locale.

Cei doi candidaţi favoriţi în cursa electorală, Edward Gurwits şi Gennady Truhanov, s-au înfruntat în alegerile pentru funcţia de primar în aceeaşi zi în care s-au desfăşurat şi alegerile prezidenţiale.

Gurwits, un veteran al alegerilor, cu două mandate la activ – între '94-'98 şi 2005-2010 – a avut parte de o susţinere considerabilă în rândul celor adunaţi aseară în centrul oraşului.

„Am organizat un protest împotriva alegerii lui Truhanov ca şi primar al Odessei. Nu e prima dată când tot oraşul îl alege pe Eduard Gurwits, dar voturile sale sunt furate”, a mărturisit Natalia, 43.

Într-adevăr, Edward Gurwits a participat şi în 2002 în alegerile pentru primărie, pierzând însă în faţa contra-candidatului său de atunci, Ruslan Bodelan. Câţiva ani mai târziu, în 2005, aceste alegeri au fost declarate invalide, Gurwits fiind declarat adevăratul câştigător al alegerilor.

„Nu ne dorim ca şi în Odessa primarul să fie trimis, ci ales. Noi l-am ales pe Gurwits. Truhanov are simpatii proseparatiste, fiind manipulat de Moscova. Avem informaţii ce dovedesc că în campania sa electorală (n.r. a lui Gennady Truhanov), acesta a fost sponsorizat de Rusia”, a declarat Iulia, 41.

alegeriodessa primar foto mircea barbu

Schimbare de situaţie

Exit poll-urile indicau duminică seara, 25 mai, un procent semnificativ pentru Gurwits, 42.6% în favoarea contracandidatului său, Gennady Truhanov, cu numai 36%. Peste noapte, acesta din urmă a ajuns la 46% în timp ce Gurwitz se clasa pe locul doi cu 31%. O inversare spectaculoasă, în care cei doi candidaţi aproape că au schimbat locurile în cursa pentru primăria Odessei.

Protestatrii au cântat imnul naţional, diferiţi oameni au susţinut declaraţii pro-Ucraina pe scena improvizată pe loc, mulţi dintre cei prezenţi au continuat marşul spre Piaţa Sobornaia, acolo unde un grup restrâns de separatişti păzesc în continuare memorialul dedicat victimelor protestelor din 2 mai.

„De ce sunt aici? Pentru că îmi iubesc oraşul şi, în afară de asta, eu sunt convins că un primar mai bun ca şi Gurwits noi nu am avut la Odessa”, a susţinut pentru „Adevărul”, Boris, 51.

Manifestaţiile continuă şi în această după-amiază, conform protestatarilor întâlnirea fiind programată pentru orele 18.00, în faţa clădirii Primăriei din Odessa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite