Alegeri legislative în Spania. Tema corupţiei a încins spiritele la dezbaterea tevizată dintre premierul Rajoy şi liderul socialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema corupţiei politicienilor accelerează dinamica dezbaterilor, cu mai puţind de o  săptămână înaintea alegerilor parlamentare din Spania. Şeful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy şi adversarul său socialist, Pedro Sanchez, s-au înfruntat luni seară în cursul unei dezbateri electorale de o violenţă rară.

„Preşedintele guvernului, domnule Rajoy, trebuie să fie o persoană decentă şi dumneavoastră nu sunteţi“, a declarat Pedro Sanchez, citat de AFP, după mai mult de o oră de discuţii foarte tensionate, cu câteva zile înainte de alegerile programate duminică. 

„Sunteţi tânăr, veţi pierde alegerile... După nişte alegeri pierdute îţi poţi reveni, dar dumneavoastră nu o să vă reveniţi după afirmaţiile infecte, mizerabile şi meschine pe care le-aţi făcut aici“, a răspuns Mariano Rajoy vizibil furios. 

A fost singura dezbatere la care Mariano Rajoy, la putere din decembrie 2011, a acceptat să participe, refuzând să se întâlnească cu liderii noilor partide Ciudadanos (centru-dreapta) şi Podemos (stânga antiliberală). 

Premierul Rajoy, atacat cu insistenţă şi întrerupt de adversarul său, a promis, dacă va rămâne la conducerea guvernului, să privilegieze crearea de noi locuri de muncă, pensiile, lupta contra terorismului şi unitatea naţională. 

Când dreapta a preluat puterea de la socialişti la sfârşitul lui 2011,„ţara era pe marginea prăpastiei (...) Eram bolnavul Europei“, a insistat Mariano Rajoy, 60 de ani, subliniind revenirea la creşterea economică (peste 3% în 2015). 

Pedro Sanchez, 43 de ani, a încercat să demonteze argumentele prim-ministrului prezentând grafice şi pagini din ziare pentru a ilustra că dreapta i-a neglijat pe cei mai săraci şi a privilegiat salvarea băncilor. El a promis să reia lupta împotriva inegalităţilor. 

În schimb, cei doi candidaţi au atins numai în treacăt subiectul Catalonia, aflată în plină febră separatistă. 

„Majoritatea cetăţenilor spanioli nu mai vor să mai vadă aşa ceva“, a comentat după dezbatere liderul Podemos, Pablo Iglesias, criticând  „insultele“ reciproce ale reprezentanţilor "vechii politici". 

Au dat „impresia că dezbaterea are loc în noroi“, a afirmat la rândul său şeful Ciudadanos, Albert Rivera, dând asigurări că nu îi va susţine pe niciunul dacă vor avea nevoie de partidul său pentru a guverna. 

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy continuă să se distanţeze, depăşind 25% din intenţiile de vot, cu peste 5% în faţa Partidului Socialist, ameninţat de Ciudadanos şi Podemos. Procentul celor nehotărâţi rămâne însă foarte ridicat, la peste 20% dintre alegători.

Ambasadorul Spaniei în India, demisie după ce a fost acuzat de corupţie

Ambasadorul Spaniei în India şi-a prezentat demisia, după ce presa de la Madrid a scris despre ilegalităţi comise printr-o firmă de consultanţă deţinută când era deputat al Partidului Popular, de guvernământ.

Gustavo de Arístegui a fost ambasadorul Spaniei în India până duminică, când şi-a prezentat demisia, printr-o scrisoare adresată ministrului de externe.

Gestul său devine cu atât mai important cu cât diplomatul menţionează că a luat această decizie în urma campaniei de distrugere iniţiată împotriva sa şi nu vrea să pună în pericol nici guvernul şi nici pe preşedintele Partidului Popular, Mariano Rajoy, aflat în plină cursă electorală.

Informaţiile pulicate de presă privind comisioanele mari percepute de Arístegui pentru intermedierea unor afaceri spaniole în lume sunt false, manipulate sau jumătăţi de adevăr, menţionează acesta în scrisoare.

Activităţile comerciale ale diplomatului au avut loc în perioada în care acesta era deputat şi el susţine că s-au desfăşurat în conformitate cu legea.

Informaţiile publicate de presă privind aceste comisioane de milioane de euro pentru contracte facilitate unor firme spaniole în străinătate, atât de Gustavo de Arístegui, cât şi de parlamentarul conservator Pedro Gómez de la Serna, au determinat Biroul de conflicte de interese din cadrul Guvernului să deschidă un dosar.

Bătălia pentru alegerile din 20 decembrie nu a fost niciodată mai strânsă.Cele mai recente sondaje publicate de ziarele spaniole confirmă tendinţele marcate în toamnă - Partidul Popular va câştiga alegerile şi va fi secondat de Partidul Socialist.

Intrarea în parlament a partidelor tinere va împiedica un guvern monocolor sau, cel puţin, unul care să guverneze cu majoritate, pentru că Ciudadanos ar putea câştiga cel puţin 50 de fotolii parlamentare, la fel ca Podemos, care se situează pe locul al IV-lea în preferinţele spaniolilor cu drept de vot.

Astfel, oricare din partidele câştigătoare va avea nevoie de acorduri punctuale pentru a putea guverna.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite