Alegeri legislative în Germania: Tinerii, între ataşamentul faţă de epoca Merkel şi dorinţa unei schimbări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Lindner, liderul liberalilor germani, în mijlocul unui grup de tineri din Karlsruhe FOTO EPA-EFE
Christian Lindner, liderul liberalilor germani, în mijlocul unui grup de tineri din Karlsruhe FOTO EPA-EFE

Aflată de 16 ani la putere, Angela Merkel şi-a pus amprenta în mod profund asupra Germaniei. O generaţie întreagă a cunoscut-o doar pe ea în rolul de cancelar. Unul dintre reprezentanţii ei este Emil Wensel, un adolescent de 14 ani care tocmai a aderat la Junge Union, aripa de tineret a CDU, partidul conservator al liderului german. „Pentru mine, Angela Merkel înseamnă continuitate şi stabilitate”, afirmă el.

Emil Wensel se declară încântat de leadership-ul asigurat de Angela Merkel. „A trecut prin crize fără nicio problemă”, apreciază acest adolescent într-un interviu acordat pentru AFP.

În opinia sa, tabăra creştin-democrată va fi capabilă să aibă un nou guvern demn precum cele ale patru ale lui Merkel: „Cred că Armin Laschet este un om care poate să ducă Germania într-o direcţie bună”. „Este un candidat excelent pentru postul de cancelar. Are experienţă, a făcut lucruri bune în Renania de Nord-Westfalia şi va fi la fel la Guvernul federal”, apreciază acest începător în ale politicii.

Aproape trei milioane de tineri sunt chemaţi duminică, 26 septembrie, pentru prima oară în viaţa lor la urne. O generaţie care, potrivit sondajelor, este sensibilă la schimbare şi la reînnoirea vieţii politice, notează AFP.

„În funcţie de rezultate, s-ar putea să avem o personalitate radical diferită (de Merkel, n. red.) în postul de cancelar”, spune cercetătorul politic Erik Flügge.

„Va fi surprinzător, mai ales pentru cei care au cunoscut-o doar pe Merkel”, adaugă el.

Pe ultima sută de metri a campaniei, CDU-CSU a pierdut în mod clar terenul în faţa Verzilor şi chiar a liberalilor în rândul categoriei de vârstă 18-29 ani.

Johannes Klein, student la filosofie şi membru al grupului universitar Campusgruen, îi reproşează lui Merkel că nu s-a ocupat de problemele tinerilor. „Au existat mari probleme în ultimii ani în materie de justiţie socială”, este de părere el. „Avem nevoie de pensii stabile pentru bunicii noştri, dar şi de un viitor durabil pentru tineri”, punctează viitorul filosof, denunţând o lentoare în combaterea modificărilor climatice.

În timp ce Angela Merkel se pregăteşte, la 67 de ani, să intre în istorie, unii tineri spun că îşi vor aduce mult timp aminte de ea.

„Pot să spun că am crescut cu ea”, afirmă Alex Urban, 22 de ani.

Fatma Sustam, de asemenea de 22 de ani, spune că i s-a întipărit în minte când refugiaţii i-au mulţumit lui Merkel pentru deschiderea graniţelor în 2015 numind-o „mama” lor. „Acesta este primul lucru la care mă gândesc, la rolul unei mame simpatice”, mărturiseşte ea.

La 19 ani, Alexander Lengersdorf îşi aduce şi el aminte de criza refugiaţilor din vara lui 2015 şi celebrele cuvinte ale lui Merkel cu ocazia deschiderii graniţelor pentru cei care au fugit de acasă din cauza războiului: „Wir Schaffen das!” („Vom reuşi!”).

Pozitiv sau negativ, Merkel şi-a pus amprenta asupra acestor tineri, iar aceştia se pregătesc acum să participe la desemnarea succesorului său.

Şaizeci de milioane de germani sunt chemaţi duminică la urne să voteze în alegerile legislative.

Electoratul german este în vârstă. Cu toate acestea, în această campanie strânsă, tinerii le-ar putea furniza partidelor ultimele voturi necesare pentru impunerea propriului candidat la cancelarie, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite