Alegeri Franţa. Marine Le Pen, criticată de tatăl său, Jean-Marie Le Pen, pentru că nu a dus o campanie în stilul Trump

Alegeri Franţa. Marine Le Pen, criticată de tatăl său, Jean-Marie Le Pen, pentru că nu a dus o campanie în stilul Trump

Jean-Marie Le Pen Foto: EPA

Veteranul extremei-drepte franceze Jean-Marie Le Pen a criticat-o marţi pe fiica sa Marine, care a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale alături de centristul Emmanuel Macron, afirmând că aceasta trebuia să ducă o campanie mai agresivă în primul tur, urmând exemplul lui Donald Trump, relatează Reuters.

Cu 7,5 milioane de voturi obţinute, Marine Le Pen a înregistrat cel mai mare scor obţinut vreodată de formaţiunea de extremă-dreapta Frontul Naţional, însă nu a reuşit să-l întreacă pe proeuropeanul Macron.
 
Criticile pe care i le-a adus tatăl ei, care în 2002 a provocat o undă de şoc în lume când a intrat în turul doi al prezidenţialelor în care a fost învins însă de Jacques Chirac, au venit după ce Marine Le Pen a anunţat că renunţă temporar la conducerea Frontului Naţional, partid al cărui cofondator este Jean-Marie Le Pen.
 
„Cred că a avut o campanie prea potolită. Dacă aş fi fost în locul ei, aş fi avut o campanie în stilul lui Trump, una mai deschisă, foarte agresivă la adresa celor responsabili de decăderea ţării noastre, fie ei de stânga sau de dreapta“, a declarat Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 88 de ani, la postul de radio RTL.
 
Aceste comentarii marchează un nou diferend de opinii între cei doi cu privire la direcţia partidului, comentează Reuters, amintind că relaţiile dintre ei au devenit tensionate după ce Marine Le Pen a declanşat o campanie pentru a „spăla“ imaginea xenofobă a partidului. 
 
Şi cum Jean-Marie Le Pen a fost acuzat frecvent de declaraţii xenofobe şi antisemite, Marine l-a exclus în 2015 din partid. Însă veteranul extremei-drepte franceze rămâne un punct de reper pentru această formaţiune, reprezentând chiar unul dintre curentele de opinie din cadrul ei.
 
Un alt semn al influenţei sale este reprezentat de faptul că Frontul Naţional a împrumutat 6 milioane de euro de la o asociaţie politică de strângere de fonduri pe care o conduce Jean-Marie Le Pen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările