Alegeri anticipate pentru parlamentul portughez. Cei izolaţi din cauza COVID-19 vor putea veni la vot în ultima oră

Alegeri anticipate pentru parlamentul portughez. Cei izolaţi din cauza COVID-19 vor putea veni la vot în ultima oră

FOTO: Shutterstock

Portughezii merg duminică la urne pentru alegerile parlamentare anticipate. Pe fondul unei prezenţe la vot scăzute, guvernul portughez a decis să permită celor infectaţi să iasă din izolare şi să voteze în ultima oră înainte de închiderea secţiilor de votare la ora 19.00, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Se estimează că peste 10% din cei 10 milioane de portughezi sunt izolaţi din cauza pandemiei. Ca în multe alte ţări europene, numărul infectărilor a crescut în ultimul timp din cauza variantei Omicron, decesele şi spitalizările fiind însă puţine datorită ratei de vaccinare foarte ridicate.
 
Prezenţa scăzută la urne ar putea pune probleme conturării unei majorităţi clare, notează Reuters. Mai mult, instabilitatea parlamentară ar putea complica accesul Portugaliei la un pachet de 16,6 miliarde de euro, ajutor de la Uniunea Europeană pentru redresarea post-pandemie şi pentru stimularea creşterii economice.
 
Alegerile anticipate de duminică au loc după ce Partidul Socialist, aflat la putere din 2015, nu a reuşit să treacă bugetul în parlament. Aliaţii lor tradiţionali de stânga, comuniştii (PCP), Verzii (PEV) şi Blocul de Stânga (BE), au refuzat să susţină proiectul considerând că angajamentele de cheltuieli nu erau suficient de ambiţioase, potrivit Euronews.
 
„La sfârşitul anului 2021, bugetul anual a fost respins de stânga radicală care, de obicei, susţinea guvernul minoritar socialist, aflat la acea vreme la al doilea mandat legislativ", a explicat Elisabetta De Giorgi, profesor asociat de ştiinţe politice la Universitatea din Trieste, Italia, şi expert în politica portugheză.
 
Principala opoziţie, social-democraţii de centru-dreapta (PSD), îl susţinuseră iniţial pe premierul António Costa în privinţa bugetului, în interesul unităţii naţionale în vreme de pandemie. Însă odată cu retragerea acestui sprijin şi confruntat cu un impas în partidele de stânga, preşedintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, a ordonat dizolvarea parlamentului şi au fost programate alegeri.
 
Multă vreme favorit în sondaje, Partidul socialist (PS, centru-stânga), a ajuns în cele din urmă foarte aproape de principala formaţiune de opoziţie, Partidul social-democrat (PSD, centru dreapta), condus de fostul primar din Porto, Rui Rio. 
 
Conform ultimelor sondaje publicate vineri, Partidul socialist al lui Costa era creditat cu 35-36% din intenţiile de vot, faţă de 33% în cazul PSD-ului lui Rio. Oricare va fi învingătorul, va avea nevoie de susţinerea altor partide în Parlament care se anunţă mai fragmentat.
 
Cu circa 6% din intenţiile de vot, partidul Chega, de extremă dreaptă, ar putea deveni a treia forţă politică în ţara cu 10 milioane de locuitori, chiar înaintea liberalilor (dreapta) şi a formaţiunilor stângii radicale, Blocul de stânga şi Coaliţia comunişti-verzi. 
 
Este pentru prima dată în istoria Portugaliei când dreapta radicală este prezentă în parlament şi concurează la noi alegeri. Şi, de asemenea, este pentru prima dată când dreapta radicală ar putea ajunge pe poziţia a treia la alegeri, potrivit expertei.
 
Sondajele la ieşirea de la urne vor fi prezentate de televiziunile locale la ora 20.00 GMT.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările