Alegeri anticipate în Grecia. Syriza este pe primul loc în urma scrutinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras, liderul formaţiunii de extremă-stânga Syriza, care, potrivit exit-poll, a câştigat alegerile legislative FOTO AP
Alexis Tsipras, liderul formaţiunii de extremă-stânga Syriza, care, potrivit exit-poll, a câştigat alegerile legislative FOTO AP

Formaţiunea de extremă-stânga Syriza s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Grecia, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

UPDATE Primele rezultate parţiale după numărarea a circa 40 % din voturi arată că partidul de extremă-stângă Syriza a obţinut 35,79% din voturi, iar Noua Democraţie, 28,43%. De altfel, premierul grec Antonis Samaras şi-a recunoscut înfrângerea şi a anunţat duminică seară că i-a telefonat lui Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, pentru a-i adresa felicitări.

Primele exit-poll au arătat că Syriza a obţinut între 33,5 şi 39,5% din voturi. Partidul conservator Noua Democraţie a obţinut 23-27%. La guvernare vor mai intra partidul To Potami („Râul“, partid de centru) care a obţinut 6,4-8% şi Zorii Aurii (extremă-dreapta) tot cu 6,4-8% din voturi. 

Ar mai putea intra la guvernare şi Pasok (socialist), care, potrivit exit-poll oferit de Reuters, a obţinut între 4,2 şi 5,2%, Partidul comunist KKE, cu 4,7-5,7%, IG (independenţi de dreapta): 3,5-4,5%, MDS (Mişcarea socialiştilor democratici): 2,2-3,2%.

Potrivit exit-poll nu există nicio îndoială că partidul de extremă-stânga a câştigat alegerile legislative. Pe baza acestor date, Syriza ar putea primi mai mult de 150 de locuri în Parlament, dintr-un total de 300 şi va putea forma un guvern pe cont propriu.

Grecii au votat duminică în cadrul alegerilor legislative anticipate mânaţi pe de o parte de ideea de a-şi redobândi suveranitatea în faţa creditorilor internaţionali, iar pe de altă parte de sentimentul că nu mai au prea mare lucru de pierdut.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 19.00.

La ultimul său miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este „pentru toate popoarele Europei“ şi are ca obiectiv „să pună capăt austerităţii“, astfel încât să se poată evita ceea ce el a numit „sfârşitul democraţiei“.

La rândul său, premierul Samaras a spus, şi el la ultima reuniune electorală, că speră totuşi că „accidentul Tsipras nu se va petrece“ şi a acuzat Syriza că este un partid „care nu ştie ce este Europa, nu înţelege Europa“ şi care  „va mobiliza Europa“ împotriva Greciei.

Scrutinul legislativ va fi urmat, în 15 zile, de un nou vot în Parlament pentru desemnarea preşedintelui ţării. Noi alegeri parlamentare ar putea fi organizate până la începutul lunii martie dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui guvern.

După ce şi-au exprimat îngrijorarea, partenerii europeni ai Greciei au ales să dea dovadă de calm în aşteptarea rezultatelor scrutinului.


Citeşte şi:

Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza: profilul omului care tulbură Europa

Ambiţios, carismatic şi capabil să unească oameni cu vederi diferite. Aşa este portretizat Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă-stânga Syriza, creditat cu mari şanse de a câştiga scrutinul legislativ de duminică din Grecia. Un scenariu care ar putea destabiliza Uniunea Europeană, având în vedere că Alexis Tsipras doreşte să renunţe la măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena.

Alegeri legislative în Grecia: care sunt mizele scrutinului pentru Uniunea Europeană

Întreaga Europă urmăreşte, duminică, alegerile legislative din Grecia, un moment deosebit de important atât pentru eleni, cât mai ales pentru viitorul Uniunii Europene, în condiţiile în care partidul de extremă-stânga Syriza, cu mari şanse de a câştiga scrutinul, se pregăteşte să renunţe la măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena.

Alegeri legislative în Grecia: partidele mici care încearcă să obţină o poziţie cât mai bună în Parlament

Partidele mici din Grecia vor încerca să obţină o poziţie cât mai bună în Parlament în urma alegerilor legislative de duminică, pe lângă partidul stângii radicale Syriza, care ar urma să câştige scrutinul, şi formaţiunea Noua Democraţie (ND) a premierului conservator Antonis Samaras.

Alegerile din Grecia, avertisment pentru o Europă post-austeritate - Eduard Hellvig, membru al Parlamentului European

După criza declanşată de aprecierea francului elveţian şi decizia Băncii Centrale Europene de suplimentare a lichidităţilor pentru evitarea deflaţiei, Europa se confruntă, la acest final de săptămână, cu o nouă încercare: alegerile anticipate din Grecia. O victorie a stângii radicale ar avea un puternic ecou internaţional, deschizând drumul spre putere în UE unei noi generaţii de partide anti-austeritate, dar şi poarta Zonei Euro.

Ultimele sondaje privind alegerile din Grecia. Liderul formaţiunii radicale Syriza vorbeşte de „sfârşitul democraţiei”

Alexis Tsipras s-a angajat vineri să lupte „pentru toate popoarele din Europa”, ripostând astfel atacurilor premierului grec Antonis Samaras, care a apreciat, cu două zile înainte de legislative, că politica şefului Syriza „va ridica Europa împotriva” Greciei, potrivit AFP.

INFOGRAFIE Europa se pregăteşte pentru un şoc populist în Grecia

Incertitudinea domneşte la Bruxelles din cauza unei posibile victorii a partidului eurosceptic, Syriza, care a ameninţat că va renunţa la măsurile de austeritate, cu riscul ca ţara să iasă din zona euro.

„Viitorul a început“: extrema stângă din Grecia promite electricitate şi alimente pentru grecii loviţi de austeritate

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite