Alegeri anticipate în Grecia. Liderul opoziţiei din Grecia, convocat de preşedintele ţării; rebelii din Syriza vor înfiinţa un nou partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri anticipate în Grecia. Liderul opoziţiei din Parlamentul de la Atena, Vangelis Meimarakis, a fost convocat de preşedintele Prokopis Pavlopoulos pentru a primi mandatul de formare a unui nou guvern, în timp ce presa elenă relatează că mai mulţi deputaţi din Syriza vor pleca din partidul de extremă-stânga al premierului demisionar grec Alexis Tsipras şi vor înfiinţa o nouă formaţiune politică.

Alegeri anticipate în Grecia. Premierul Alexis Tsipras a demisionat

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate. Tsipras a luat această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, odată cu votul privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă financiară, iar Guvernul elen a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Cu toate acestea, Guvernul condus de Tsipras a primit aprobare pentru  acordul cu creditorii - Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană -  cu ajutorul opoziţiei moderate: partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).

Alegeri anticipate în Grecia. Liderul opoziţiei din Parlamentul elen, convocat de preşedintele Prokopis Pavlopoulos

În acest context, preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos l-a convocat pentru vineri dimineaţă pe liderul principalei formaţiuni politice de opoziţie Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, în vârstă de 61 de ani, pentru a-i încredinţa mandatul de formare a unui nou guvern, au anunţat surse din cadrul partidului, citate de Reuters.

Însă misiunea lui Meimarakis pare a fi una dificilă, ţinând cont de raportul de forţe din Parlament. Din cele 300 de mandate, Syriza deţine 149, iar aliaţii săi Grecii independenţi (Anel, dreapta suverană) 13. ND are 76 de mandate, centriştii din To Potami au 17, la fel ca formaţiunea neonazistă Zorii Aurii. Partidul Comunist (KKE) are 15 mandate, iar PASOK 13.

Cu toate că timpul este scurt, liderul ND s-a declarat pregătit să dea curs provocării. „Consider că am obligaţia politică şi responsabilitatea de a epuiza toate opţiunile“, a declarat Meimarakis pentru presă.

În teorie, preşedintele Republicii Elene poate consulta iniţial liderii altor formaţiuni politice pentru a vedea dacă sunt în măsură să creeze o nouă majoritate, iar, în caz de eşec, poate convoca un nou scrutin parlamentar.

Rebelii din Syriza vor înfiinţa un nou partid

De asemenea,cel puţin 25 de parlamentari din Syriza ar putea părăsi partidul pentru a înfiinţa o nouă formaţiune politică, informează presa greacă. Noua formaţiunea politică se va denumi Leiki Anotita (Unitatea Populară) şi va fi condusă de fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis.

Potrivit publicaţiei Ta Nea, preşedinta Parlamentului de la Atena, Zoe Konstantopulou, şi fostul ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis, care s-au opus acordului cu creditorii, nu se află printre cei 25 de rebeli din Syriza care intenţionează să formeze noul partid.

Alegeri anticipate în Grecia. Comisia Europeană susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Grecia

Comisia Europeană şi-a exprimat susţinerea pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Grecia, notând că aceasta este o oportunitate pentru obţinerea de suport popular în sensul aplicării reformelor, relatează Mediafax.

„Alegerile organizate rapid în Grecia pot fi o modalitate de extindere a susţinerii pentru reformele prevăzute în cadrul Mecanismului European de Stabilitate“, a declarat Martin Selmayr, şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Alegerile anticipate din Grecia ar putea avea loc pe 20 septembrie

Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 20 septembrie, înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional).

Acord între Guvernul Tsipras şi Grupul Bruxelles

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu Guvernul Tsipras pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie, Republica Elenă este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Miniştrii din Eurogrup au aprobat, acum o săptămână, noul plan de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Atena a primit prima tranşă şi a achitat o rată scadentă joi

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, miercuri seara, o primă tranşă din cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, pentru a permite autorităţilor de la Atena să achite rata scadentă către BCE, transmite Mediafax. Joi, Grecia a răscumpărat de la BCE obligaţiuni în valoare de 3,4 miliarde euro, ajunse la maturitate, din prima tranşă, de 23 de miliarde de euro, primită din noul program de susţinere financiară de 86 de miliarde de euro.

Grecia a primit 13 miliarde de euro, în numerar, din care 12 miliarde de euro pentru plata datoriilor. Un miliard de euro va fi folosit de statul elen pentru plata arieratelor. Alte 10 miliarde de euro, sub formă de certificate ESM (Mecanismul european de stabilitate), vor fi utilizate pentru susţinerea băncilor elene aflate în dificultate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite