Albania: climatul politic tensionat riscă să pună capăt ambiţiilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul albanez Lulzim Basha chemând la dărâmarea Guvernului Rama FOTO EPA-EFE
Opozantul albanez Lulzim Basha chemând la dărâmarea Guvernului Rama FOTO EPA-EFE

Cu o scenă politică turbulentă, Albania este pe cale să-şi tragă un glonţ în picior exact în momentul în care Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă dă curs sau nu negocierilor de aderare, relatează AFP.

Din februarie încoace, opoziţia din Albania, una dintre cele mai fragile şi sărace ţări din Europa, aplică metode dure pentru a obţine demisia premierului socialist Edi Rama, aflat în post din 2013.

Adversarii lui Rama cer un guvern de tranziţie, alegeri legislative anticipate şi refuză negocierile cu el, considerându-l mână în mână cu crima organizată şi acuzându-l că permite corupţia.

De la dreapta (Partidul Democratic) la centru-stânga (Mişcarea Socialistă pentru Integrare), opoziţia nu mai este prezentă în Parlament din februarie. De fapt, s-a mutat în stradă, unde manifestează adesea violent. Mai mult, intenţionează să boicoteze alegerile locale de la sfârşitul lui iunie.

Acest climat tulbure naşte îngrijorări în cancelariile occidentale. La două zile de la alegerile europarlamentare, statele membre UE trebuie să decidă dacă urmează sau nu recomandarea Comisiei cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Într-un comunicat difuzat recent, Ambasada SUA la Tirana a avertizat că „eforturile de reforme democratice şi perspectivele de progres pe calea către Uniunea Europeană suferă din cauza protestelor violente“.

Foarte rezervat în privinţa deschiderii discuţiilor, îndeosebi din cauza unui nou posibil val de imigranţi, Parisul a condamnat de asemenea violenţele de la Tirana, apreciind că „nu fac decât să compromită eforturile de reforme democratice şi imaginea Albaniei“.

Tirana „vrea să deschidă negocierile cu UE, dar clasa sa politică este incapabilă să înceapă să deschidă negocierile şi dialogul în interiorul ei“, afirmă Lutfi Dervishi, un analist politic independent.

În pofida unor progrese în reformarea sistemului judecătoresc sau în combaterea criminalităţii, ambasadorul UE la Tirana, italianul Luigi Soreca, regretă pentru AFP „situaţia politică actuală“. În opinia sa, statele membre vor ţine cont de ea în decizia cu privire la deschiderea negocierilor.

Aceste tensiuni „arată o gravă iresponsabilitate politică“, potrivit lui Alexandër Cipa, directorul Uniunii Jurnaliştilor din Albania.

„Libertate sau moarte!“

De la prăbuşirea comunismului în 1991, viaţa politică albaneză este marcată de dispute verbale şi lovituri pe la spate.

În cursul unei manifestaţii desfăşurate recent, şeful principalului partid de opoziţie, Lulzim Basha, şi-a îndemnat susţinătorii „la insurecţie pentru îndepărtarea de la putere a lui Rama“. „Libertate sau moarte! Democraţie sau moarte! Vă chem la rezistenţă“, a scandat el.

Imagine indisponibilă

Edi Rama, primit la Berlin de către cancelarul Angela Merkel FOTO EPA-EFE

La rândul lui, Edi Rama nu îşi ascunde dispreţul faţă de adversarii politici, apreciind că nu au „mijloace de a se confrunta cu voturile cetăţenilor“.

Recent, i-a acuzat că vor fi vinovaţi în cazul căderii proiectului european. „Ei nu poate face nimic împotriva guvernului, dar pot răni, chiar grav, Albania în drumul ei“ spre UE, a declarat Rama.

„Cultura compromisului nu este chiar tipică Albaniei“, spune Luigi Soreca. „Dar toate partidele trebuie acum să se unească în jurul obiectivului legat de integrarea în UE“, insistă diplomatul italian.

Potrivit lui Lutfi Dervishi, această criză provoacă totodată neîncrederea unor cetăţeni, „care îşi văd viitorul în altă parte“.

„Nebunia este mereu fertilă în Albania, cu aceiaşi actori, care joacă aceleaşi scene, împărtăşesc aceleaşi interese, se acuză şi se apără între ei. Mi s-a făcut greaţă de acest circ“, deplânge Vera Bala, în vârstă de 49 de ani, mamă a doi copii şi şomeră.

Asemeni celorlalte ţări din Balcani, Albania se confruntă cu un exod masiv, în special în rândul tinerilor, unul din trei neavând un loc de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite