Albanezii votează: cine sunt principalii actori ai scrutinului legislativ din cea mai săracă ţară a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri Albania FOTO Balkan Insight
Alegeri Albania FOTO Balkan Insight

Albanezii depun buletinele de vot în urne şi speră ca la capătul scrutinului legislativ de astăzi Uniunea Europeană să iniţieze rapid negocierile de aderare a ţării lor, una dintre cele mai sărace din Europa. Alegerile din Albania reprezintă totodată un test pentru maturitatea politică a acestui stat fragil din Balcani.

Obişnuită cu alegeri marcate de violenţe, contestări, insulte şi fraude, Albania a parcurs pentru prima oară de la căderea comunismului, la începutul anilor '90, o campanie relativ liniştită.

Potrivit premierului Edi Rama, cele două mari tabere rivale „vor cere, împreună şi după alegeri, deschiderea negocierilor cu UE“. Albania este stat candidat la UE încă din 2014.

„Un lucru e sigur: tratarea cancerului care a ţinut Albania ostatică a început deja“, a apreciat în cursul acestei săptămâni Edi Rama.

El a făcut aluzie la reforma sistemului judiciar, care era cerută de UE şi care a fost în cele din urmă adoptată de cele două mari partide ale Albaniei după repetate amânări. Însă drumul în acest sens este abia la început şi destul de lung, în timp ce Comisia Europeană atrage atenţia în ultimul său raport în privinţa omniprezenţei corupţiei.

Obosit să tot răspundă, Rama preferă să tacă la acuzaţiile rivalului său Lulzim Basha. Acesta din urmă îi reproşează premierului, fără a prezenta dovezi, că întreţine legături cu crima organizată şi că a tranformat ţara într-un „depozit de droguri“. Canabisul cultivat şi crescut în Albania indundă Europa.

Presat de occidentali, Basha a renunţat la ideea de a boicota scrutinul şi şi-a redus totodată din intensitatea tirurilor sale asupra lui Rama.

El s-a concentrat în schimb asupra promovării proiectului său „Noua Republică“ şi a „unui program (de guvernare, n. red.) centrat pe economie, scăderea impozitelor, burse pentru tineri şi subvenţii pentru fermieri“.

În opinia analiştilor, o „mare coaliţie“ între socialişti şi democraţi nu poate fi exclusă, în pofida animozităţii dintre cele două tabere.

Principalii actori politici

Edi Rama, artist şi animal politic

Edi Rama este pasionat de baschet, pictează şi face politică. A preluat şefia socialiştilor în 2005, pe vremea când era primar al Tiranei, iar puterea în 2013. Popular în Occident în pofida reputaţiei de om autoritar, Rama vrea un nou mandat de premier. A promis să construiască o „Albanie europeană, modernă şi guvernată de lege“. „Albania este patria noastră, Europa este viitorul nostru“, a afirmat el în timpul campaniei.

Dreapta îl acuză de legături cu crima organizată. În lipsa unor probe în acest sens, Edi Rama mizează pe conturarea unei imagini de om modern şi dinamic. Vorbeşte perfect engleza, italiana şi franceza.

Sali Berisha, veşnicul lider

Cardiologul Sali Berisha domină de 20 de ani scena politică albaneză. Carismatic şi bun orator, Sali Berisha este totodată un favorit al presei.

A fost primul preşedinte necomunist al Albaniei şi prim-ministru, iar acum, ajuns la 72 de ani, susţine că vrea să fie doar „un simplu membru al unui partid democratic“.

Potrivit spuselor sale, Edi Rama nu îi este adversar, ci „inamic“.

Lulzim Basha, moştenitorul

Lulzim Basha, 43 de ani, conduce din 2013 Partidul Democratic. El dă asigurări că s-a emancipat de sub tutela lui Sali Berisha şi intenţionează să construiască o „Nouă Republică“, bazată pe măsuri economice liberale clasice.

A deţinut pe rând portofoliile de la Transporturi, Externe şi Interne şi a fost primar al Tiranei. La fel ca mentorul său, îl detestă pe Edi Rama, spunând despre el că este „omul care a devastat economia şi a instalat monopolul unei oligarhii a crimei şi a drogurilor“.

Opozant feroce, Basha a renunţat la atacurile sale asupra guvernării în urma unor presiuni internaţionale. Idolul său este Donald Trump.

Socialiştii sunt văzuţi favoriţi, fiind cotaţi cu 48% în intenţiile de vot, un procentaj cu 15% mai mare decât cel al democraţilor. Mişcarea Socialistă pentru Integrare urmează să termine pe trei, cu 13% în intenţiile de vot, potrivit ultimului sondaj făcut public înainte de alegeri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite