Albanezii şi bosniacii cu paşapoarte biometrice vor călători fără viză în UE

Albanezii şi bosniacii cu paşapoarte biometrice vor călători fără viză în UE

Eliminarea vizelor intră în vigoare în decembrie FOTO: The Sofia Echo

Cetăţenii albanezi şi bosniaci vor putea călători fără viză în cele 25 de state membre Schengen, începând de la jumătatea lunii decembrie. Decizia a fost luată, în unanimitate, astăzi, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Interne din cadrul Uniunii Europene (UE).

Ştiri pe aceeaşi temă

Eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Albania şi Bosnia intră în vigoare la jumătatea lunii decembrie şi este valabilă exclusiv pentru cei care deţin paşapoarte biometrice, arată declaraţiile secretarului de stat belgian responsabil de Imigraţie, Melchior Wathelet.

Decizia poate fi suspendată în cazul apariţiei unor probleme, au precizat surse diplomatice citate de AFP. Această dispoziţie a fost introdusă la cererea Germaniei, Franţei şi Olandei pentru a se evita problemele întâmpinate cu Serbia şi Macedonia, cărora li s-a admis eliminarea vizelor în decembrie 2009. Multe state comunitare - Germania, Belgia, Suedia şi Olanda - s-au confruntat, ulterior, cu creşterea numărului solicitărilor de azil, în special din partea romilor sârbi şi macedoneni.

Comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmström, a admis că există preocupări provocate de afluxul de solicitări de azil, cerând Bosniei şi Albaniei să ia măsuri pentru a se evita acest fenomen.

"Este o zi istorică pentru Albania şi Bosnia", a declarat Cecilia Malmström, care a adăugat: "Circulaţia fără viză va uşura crearea legăturilor umane, va favoriza oportunităţile de afaceri şi va oferi cetăţenilor din aceste regiuni o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene", informează The Sofia Echo.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările