Alarmă la o centrală nucleară din Germania. Mai multe computere au fost infectate cu viruşi ce permit accesarea acestora de la distanţă

Alarmă la o centrală nucleară din Germania. Mai multe computere au fost infectate cu viruşi ce permit accesarea acestora de la distanţă

Centrala nucleară Gundremmingen

Mai multe computere aparţinând centralei nucleare Gundremmingen din landul german Bavaria au fost infectate cu viruşi informatici care permit hackerilor să le acceseze de la distanţă, relatează presa germană.

Responsabilii centralei, care se află în apropiere de München, au declarat că viruşii informatici au fost descoperiţi pe computere din unitatea B a complexului în cursul unor teste, dând asigurări că atât personalul, cât şi locuitorii din zonă nu au fost puşi în pericol. Totodată, măsurile de securitate au fost sporite. 
 
Autoritatea de supraveghere şi Biroul federal pentru siguranţă în domeniul informaţiilor au fost înştiinţate imediat cu privire la acest incident, iar acum specialiştii concernului energetic RWE, care răspunde de centrală, încearcă să afle cum a ajuns sistemul informatic să fie afectat.
 
Viruşii informatici în cauză sunt cunoscuţi de mai mulţi ani şi au fost descoperiţi într-un sistem informatic actualizat în 2008 cu un soft de vizualizare de date.
 
Purtătorul de cuvânt al centralei atomice Gundremmingen, Tobias Schmidt, a declarat pentru cotidianul „Die Zeit“ că este vorba despre malware-ul W32.Ramnit  şi Conficker.
 
Viruşii au fost depistaţi pe 18 unităţi externe de date şi pe computere de birou separate de sistemele de operare ale centralei. 
 
Conform companiei Symantec, W32.Ramnit, identificat în 2010, este proiectat să fure fişiere din calculatoare infectate şi are ca ţintă Microsoft Windows. Este destinat să îi asigure atacatorului controlul la distanţă asupra unui sistem atunci când acesta este conectat la internet. W32.Ramnit se răspândeşte în special prin  stick-uri de memorie.
 
Conficker, descoperit în 2008, a infectat milioane de computere cu sistem de operare Windows în întreaga lume şi se propagă prin reţele şi prin autocopiere pe unităţi externe de stocare de date.
 
Între timp, au fost verificate 1.000 de aparate, dar „niciun sistem care să aibă o semnificaţie din punct de vedere al siguranţei“ nu a fost afectat, potrivit responsabililor centralei.
 
Conform unui studiu realizat de experta independentă în domeniul centralelor nucleare Oda Becker şi prezentat luna trecută, instalaţiile nucleare germane sunt vulnerabile în faţa atacurilor teroriste.
 
Într-o cercetare făcută anterior, Becker menţiona că deteriorarea sistemelor de securitate ale centralelor atomice din Germania reprezintă un risc major pentru industrie, notează Russia Today.

Incidentul de la centrala Gundremmingen din Bavaria vine în contextul în care, imediat după atentatele de la Bruxelles, care au avut loc pe data de 22 martie, cotidianul belgian „La Dernière Heure“ a scris că teroriştii care s-au aruncat în aer în capitala Belgiei, omorând 32 de oameni şi rănind peste 300, vizau, de fapt, centrale nucleare din această ţară.

Potrivit sursei citate, ei ar fi fost nevoiţi să îşi aleagă în grabă alte ţinte, după operaţiunile forţelor de ordine care au condus la arestarea lui Salah Abdeslam, principalul suspect în cazul atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările