Al doilea val al epidemiei de coronavirus distruge vacanţa europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii ce se întorc din Spania intră 14 zile în carantină
Britanicii ce se întorc din Spania intră 14 zile în carantină

Pe bătrânul continent epidemia continuă să progreseze, după ce păruse, că peste tot, ar fi dat înapoi. Multe state au introdus noi restricţii, dând peste cap vacanţele europenilor.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat  preocuparea faţă de înmulţirea cazurilor de COVID-19 în unele ţări europene, îndemnând la vigilenţă şi la ridicarea „cu atenţie“ a restricţiilor, iar dacă este necesar reintroducerea lor, transmite AFP. Pe lista ţărilor care cumulează un număr semnificativ de cazuri noi şi o creştere a acestora sunt Israelul (256 de cazuri noi la 100.000 de locuitori), Muntenegru (207), Luxemburg (196), Bosnia (98), Serbia, (71), România (52), dar şi Bulgaria (46). „Trebuie să rămânem vigilenţi şi să ridicăm restricţiile cu atenţie. Acolo unde apar noi focare, acestea trebuie ţinute sub control cu intervenţii rapide şi punctuale, mai ales prin detectarea rapidă a cazurilor, izolare, trasare şi carantină“, au reprezentanţii OMS.

„Al doilea val de coronavirus este deja aici“

 Un oficial german a avertizat că al doilea val al pandemiei de coronavirus loveşte deja ţara, în condiţiile în care numărul infectărilor zilnice creşte, iar institutul guvernamental pentru boli infecţioase se declară foarte îngrijorat. „Al doilea val de coronavirus este deja aici. Se întâmplă în fiecare zi. Avem zilnic noi cazuri de infectare care ar putea deveni un număr foarte mare“, a declarat Michael Kretschmer, premierul landului estic Saxonia. În acest context, guvernul francez recomandă întreprinderilor să „ constituie” un stoc preventiv de măşti de protecţie - pe o perioadă de zece săptămâni - pentru a putea face faţă unei eventuale reintensificări a epidemiei covid-19, potrivit unei note difuzate luni.


Landul Bavaria cere teste obligatorii de coronavirus pentru persoanele întoarse din vacanţă

Landul Bavaria a cerut luni guvernului federal din Germania să clarifice cum se va putea introduce cât mai rapid obligativitatea testării pentru coronavirus în aeroporturi pentru a garanta că întoarcerea persoanelor plecate în vacanţă nu va duce la înmulţirea cazurilor din cea mai mare economie a Europei, relatează Reuters.

Premierul landului Bavaria, Markus Soeder, a declarat că există tot mai multe îngrijorări că persoanele care se întorc din vacanţă ar putea duce la multe 'situaţii de tip Ischgl', făcând referire la staţiunea de ski din Austria care a fost sursa unora dintre primele cazuri de coronavirus din Germania.

"Avem nevoie de teste în aeroporturi şi avem nevoie de ele cât mai repede posibil", a spus el într-o conferinţă de presă.

"Pregătim totul pentru ca atunci când guvernul federal ne va oferi baza legală, să putem apăsa imediat butonul de start", a adăugat el.

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a declarat sâmbătă că guvernul verifică dacă este posibil legal să obligi pe cineva să facă un test, fără a încălca drepturile de bază ale cetăţenilor.

Germania a înregistrat peste 205.000 de cazuri de coronavirus şi peste 9.000 de decese.

Finlanda reintroduce restricţii pentru călătorii care provin din Austria, Slovenia sau Elveţia

Călătorii care se întorc în Finlanda din Austria, Slovenia sau Elveţia sunt acum obligaţi să se autoizoleze timp de 14 zile din cauza faptului că numărul de cazuri de coronavirus a crescut în aceste ţări în ultima perioadă, relatează dpa.

Criteriul Finlandei pentru renunţarea la autoizolare presupune un maximum de opt noi infecţii la 100.000 de locuitori în perioada precedentă de opt săptămâni.

Numărul în creştere de infecţii cu SARS-CoV-2 din Algeria şi Australia a făcut ca şi cetăţenii care vin din aceste ţări să fie afectaţi de restricţii şi să li se impună perioada obligatorie de autoizolare.

Între timp, au fost extinse restricţiile de călătorie în Finlanda pentru Republica Cehă, Franţa, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia.

Printre statele cu o rată a infectării suficient de mică pentru a nu se impune în cazul lor o perioadă de autoizolare sunt Belgia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia şi Slovacia.

Finlanda a relaxat restricţiile de călătorie pentru multe ţări europene începând cu 13 iulie.

Statul nordic a avut până luni 7.400 de cazuri confirmate de coronavirus şi 329 de decese legate de noul coronavirus.

Belgia: creştere "îngrijorătoare" ca cazurilor de coronavirus, în special în Anvers 

Belgia a înregistrat în cursul ultimelor zile o creştere "îngrijorătoare" a cazurilor de coronavirus, în special în provincia Anvers (nord), au anunţat luni autorităţile sanitare, în momentul în care regatul are în vedere înăsprirea măsurilor de prevenţie, scrie AFP.

"Creşterea rapidă a numărului de cazuri este îngrijorătoare", a declarat profesorul Frédérique Jacobs, care conduce clinica de boli infecţioase a spitalului Erasmus din Bruxelles.

Ea a subliniat că situaţia este foarte problematică în provincia Anvers, unde s-au înregistrat 47% din noile infecţii, săptămâna trecută. Local au fost impuse măsuri pentru stoparea avansului.

Dar "numărul de infecţii creşte de asemenea considerabil în restul ţării", a subliniat Jacobs.

Autorităţile belgiene s-au reunit de la ora 09,00 (07,00 GMT) într-un Consiliu naţional de securitate pentru a analiza noi măsuri naţionale suplimentare.

În medie, 279 de persoane s-au infectat zilnic cu Covid-19 în cursul săptămânii trecute, faţă de 163 săptămâna precedentă.

"Majoritatea infecţiilor apar în continuare în populaţia activă, respectiv la persoane cu vârste între 20 şi 59 de ani", a precizat Frédérique Jacobs.

Bilanţul general era lu de 66.026 de cazuri şi 9.821 de decese de la începutul pandemiei.

"Este fără îndoială o curbă îngrijorătoare", a afirmat un purtător de cuvânt al Centrului naţional de criză.

Măsuri suplimentare au intrat în vigoare sâmbătă, printre care purtarea obligatorie a măştii în locurile puternic frecventate, precum pieţele, străzile comerciale, hotelurile, restaurantele şi cafenelele.

Masca era deja obligatorie din11 iulie în transportul în comun, magazine, cinematografe, biserici sau muzee.

Belgia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de decese legate de Covid-19 în raport cu populaţia, respectiv 85 de decese la 100.000 de locuitori.

Bilanţul realizat de autorităţile belgiene este unul dintre cele mai exhaustive din lume deoarece sunt luate în calcul şi decesele posibil legate de virus, fără ca acest lucru să fi fost dovedit de un test. 

Vacanţa britanicilor, stricată

Guvernul din Marea Britanie se confruntă cu o reacţie de dezaprobare din partea britanicilor, în urma deciziei de a solicita călătorilor care revin din Spania să intre în carantină timp de 14 zile, pe fondul îngrijorărilor privind apariţia unui al doilea val de infecţie cu noul coronavirus. Sâmbătă, guvernul lui Boris Johnson a reimpus o carantină de 14 zile pentru oricine se întoarce din Spania, în special pentru cei care se află acolo în vacanţă. În Spania, guvernul e pe cale de a negocia intens cu cel britanic pentru ca insulele Baleare şi Canare să fie excluse de pe lista destinaţiilor vizate de carantină, în încercarea de a salva turismul. Ironia este că tocmai ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, se află acum în vacanţă în Spania şi nu se mai poate întoarce din pricina regulilor carantinei. Numărul cazurilor de COVID-19 s-a triplat în Spania în ultimele două săptămâni, mai ales în Catalonia, o importantă regiune turistică, şi în regiunea învecinată Aragon.  

Cu toate aceastea, guvernul de la Madrid susţine că Spania este o ţară sigură. „Spania este o ţară sigură. La fel ca alte ţări europene, Spania are noi focare. Nu este ceva neobişnuit. Cel mai important este că Spania depune mari eforturi pentru a controla focarele”, a declarat ministrul spaniol de externe, Arancha Gonzalez Laya. A doua destinaţie turistică mondială după Franţa, Spania speră să poată atrage suficienţi turişti, mai ales germani şi britanici, pentru a salva ce se mai poate din acest sezon estival. Dar o decizie similară, cu o izolare de 10 zile pentru călătorii care se întorc din Spania, a fost luată şi de Norvegia, în timp ce Franţa a „recomandat insistent” cetăţenilor ei să evite călătoriile în Catalonia. 

Turiştii, indisciplinaţi

În acest timp, autorităţile regionale spaniole iau măsuri tot mai drastice pentru a preveni apariţia unor noi focare de COVID-19, precum purtarea măştii, închiderea localurilor pe timp de noapte sau limitarea deplasărilor populaţiei. Autorităţile din insula turistică spaniolă Mallorca au închis pentru următoarele două luni străzi cu pub-uri frecventate de tineri turişti germani şi britanici, după o serie de petreceri care nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Însuşi ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, le-a cerut turiştilor germani aflaţi în Spania să respecte măsurile antiepidemice şi a avertizat că Mallorca ar putea deveni un al doilea Ischgl, referire la staţiunea din Alpii austrieci frecventată de turişti europeni, unde la începutul lunii martie s-a format un focar de coronavirus nedetectat atunci şi care a infectat numeroşi turişti străini care au răspândit mai departe noul coronavirus în ţările lor, printre care şi Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite