Al doilea accident într-o lună la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Al doilea accident într-o lună la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Centrala nucleară Zaporojie este a cincea din lume după capacitate

Unul dintre cele şase reactoare nucleare de la centrala Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, a fost închis duminică, a doua oară în mai puţin de o lună, din cauza unei „erori la sistemul electric”. Nivelul radiaţiilor rămâne în parametri normali, iar centrala funcţionează la 40% din capacitate, insistă autorităţile ucrainene.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa şi ocupă locul al cincilea în lume, furnizând 40% din energia nucleară a Ucrainei. „Al şaselea reactor a fost deconectat de la reţea automat, de sistemul de apărare intern al centralei”, transmit autorităţile ucrainene, adăugând că au demarat o investigaţie pentru a stabili cauzele accidentului. 
 
Pe 3 decembrie, un scurt-circuit la un alt reactor dintre cele şase ale centralei Zaporojie a cauzat deficite de energie în Ucraina, iar condiţiile în care a avut loc acest incident încă nu au fost elucidate. 
 
Într-o şedinţă de guvern, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk i-a îndemnat public pe miniştrii să „spună adevărul despre accident”, accentuând cuvântul accident, însă nu a mai făcut alte declaraţii pe această temă. Presa a făcut imediat asemuiri între acest incident şi catastrofa de la Cernobîl: pe 30 aprilie 1986, la patru zile de la dezastru, ziarul sovietic „Izvestia” a fost primul din URSS care a scris despre tragedie, folosind tot termenul „accident”. 
 
Autorităţile ucrainene dau însă asigurări că orice asemănare este o „exagerare grosolană”. „Cel mai recent incident ar fi calificat de grad zero conform sistemului Scara Internaţională a Evenimentelor Nucleare şi Radiologie (INES). În timp de pace, astfel de deficite ar fi ignorate, însă acum pierderea unui milion de kilowaţi putere devine o chestiune majoră”, a declarat Serghei Şimcev, ofiţer de presă al centralei Zaporojie, citat de cotidianul britanic „The Independent”. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările