Airlander 10, cea mai mare aeronavă din lume, a ratat aterizarea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Airlander 10 a ratat aterizarea
Airlander 10 a ratat aterizarea

Airlander 10, cea mai mare aeronavă din lume, un hibrid între dirijabil şi avion, a ratat aterizarea, miercuri, pe aerodromul din Cardington (sud-estul Angliei), în timpul unui zbor-test, fără a se înregistra răniţi, a declarat producătorul.

Cu peste 90 de metri lungime, Airlander 10 a lovit pista în timpul aterizării şi s-ar fi lovit de un stâlp de telegraf, afectând postul de pilotaj,  Într-o înregistrare postată pe YouTube cea mai mare aeronavă din lume se vede cum cade foarte încet cu vârful spre pista de aterizare. Hybrid Air Vehicles, producatorul Airlander 10, a precizat că nicio persoană nu a fost rănită.

Enormul prototip, mai lung decât orice avion de linie, foloseste heliu pentru a se ridica în aer, unde poate rămâne cinci zile cu un echipaj la bord sau peste două săptămâni fara echipaj, potrivit constructorului. Aeronava ar putea fi folosită pentru zboruri de monitorizare, de salvare, transport de marfă şi pasageri şi distribuire de ajutoare.

 Design-ul său i-a adus porecla de „Fundul Zburător“, iar nava hibrid a fost construită iniţial pentru guvernul american, ca o navă de survolare pe termen lung, dar proiectul a fost abandonat din cauza dificultăţilor tehnice şi a reducerilor bugetare. Hybrid Air Vehicles a recuperat atunci proiectul şi l-a transferat în Marea Britanie unde a dezvoltat o versiune civilă care a devenit Airlander 10.

Astfel, aeronava a fost modificată pentru a susţine  zborurile recreaţionale şi de afaceri, a fost asamblată într-un hangar din aerodromul Cardington, din Bedfordshire.

Conceptul din spatele navei este reprezentat de combinarea tehnologiei utilizate la dirijabile cu aerodinamica avioanelor, permiţându-i să călătorească pe distanţe lungi utilizând o cantitate mică de combustibil.

Una dintre aripi măsoară 9 pe 11 metri,  pentru a o umple cu heliu este nevoie de 1,3 milioane de metri cubi (cantitatea necesară pentru umplerea a 15 piscine olimpice).

Airlander este construită pentru a putea ateriza pe orice tip de suprafaţă, inclusiv gheaţă, nisip şi apă. Va putea sta în aer timp de două săptămâni zburând cu peste 144km/h, la o înalţime de 6.100 de metri în aer, cu o încărcătură de 10 tone. 

Unele persoane consideră că Airlander reprezintă viitorul în aviaţie, deoarece nu produce atât de multă poluare şi zgomot, precum un avion normal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite