Agentă FSB, deconspirată de ucraineni pentru că era prea frumoasă pentru iubitul pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaboratoarea FSB “mult prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus’
Colaboratoarea FSB “mult prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus’

O „iubită de închiriat” a FSB este în centrul unei operaţiuni de spionaj intrigante în care agenţii de informaţii ruşi şi ucraineni au încercat să se mintă unul pe celălalt.

Rusia, care a făcut public acest joc de-a şoarecele şi pisica, susţine că a dejucat un complot al agenţilor ucraineni şi britanici de a-i mitui pe piloţii ruşi să dezerteze şi să-şi piloteze avioanele în Ucraina, conform Dailystar.

Dar jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat Christo Grozev a explicat că într-adevăr ucrainenii au încercat să ademenescă piloţi ruşi, dar operaţiunea s-a tranformat într-un joc în care serviciille ruse şi ucrainene îşi furnizau informaţii false pentru a se compromite. La final, ruşii au prezentat "dovezile" din timpul aşa-ziselor negocieri ca fiind reale, susţine el.

Apariţia bruscă a Mariei – o presupusă agentă a FSB – le-a dovedit ucrainenilor că era în desfăşurare o operaţiune orchestrată de Lubyanka (clădirea care găzduieşte sediul FSB), a declarat jurnalistul Christo Grozev, coordonatorul biroului de cercetare Bellingat din Marea Britanie. 

Oficialii  ucraineni "au încercat să recruteze piloţi militari ruşi, contra unei sume de bani şi garanţiei privind obţinerea cetăţeniei în unul dintre statele UE", a afirmat FSB, condus cândva de Putin însuşi. 

Şefii săi de securitate au susţinut că au interceptat comunicaţiile dintre ucraineni şi „un pilot rus”. Planul prevedea oferirea unor plăţi în avans pentru a-i convinge să-şi piloteze Su-24, Su-34 sau bombardierul nuclear strategic Tu-22MZ în Ucraina.

Pentru soţia unui pilot rus au fost pregătite chiar şi paşapoarte din România şi Slovenia, garantându-i un viitor în Europa, susţin ei.

„În timp ce Rusia prezintă că a descoperit planul, în realitate operaţiunea a fost o umilinţă pentru FSB, dezvăluind în mod neintenţionat identităţile a zeci de ofiţeri de contrainformaţii, metodele lor de operare şi detalii despre bunurile lor ascunse”, a spus Grozev.

„Au fost abordaţi câţiva piloţi militari ruşi şi chiar au trimis videoclipuri cu „dovada accesului” din interiorul avioanelor lor de luptă „Unele dintre imaginile din interiorul avioanelor au fost destul de detaliate. Reţineţi că acum FSB prezintă aceste videoclipuri ca „scurgeri controlate””, a adăugat el.

Maria, o „prietenă de închiriat” a FSB

Grozev a spus că negocierile dintre recrutorii ucraineni şi piloţii ruşi au început aşa cum era de aşteptat, dar tonul lor s-a schimbat rapid, sugerând că piloţii nu mai vorbeau în numele lor, ci aveau indicaţii despre ce trebuie să spună.

Apariţia bruscă a „Mariei”, o colaboratoare FSB introdusă în plan drept amanta unui pilot rus a fost un indiciu că spionii ruşi au intrat pe fir. Agenţii pregătiseră un paşaport românesc pentru soţie şi unul slovac pentru amantă.

 „Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicaţiile a venit în momentul în care unul dintre piloţi a spus brusc că nu mai vrea să-şi scoată soţia din ţară, ci amanta. Mi-a luat vreo cinci minute să descopăr cine era „iubita” pilotului (mult prea frumoasă pentru el), era sub controlul FSB, lucra ca antrenor de fitness ziua, iar noaptea „ca (aşa-zisă) prietenă”.

„Nici pilotul nu părea să ştie nimic despre trecutul prietenei lui (a fost sincer surprins că avea chiar şi un paşaport de călătorie şi că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă şi la Barcelona cu un an mai devreme).” 

Când a devenit clar pentru ucraineni că planul lor iniţial a căzut şi s-a transformat într-un joc „dublu operaţional”, ei au început să-i dezinformeze pe ruşi, oferindu-le hărţi şi informaţi false.

„Este evident că operaţiunea în sine a fost efectuată cu sprijinul serviciilor de informaţii occidentale, în primul rând britanice”, a afirmat o sursă FSB . 

„La un moment dat, ucrainenii chiar au convins-o pe iubita unuia dintre piloţi – împreună cu o întreaga echipă de filaj FSB – să meargă la Minsk, în aşteptarea unei „întâlniri” cu ucrainenii. FSB a aşteptat în zadar patru zile. Acest joc bizar a luat sfârşit când FSB şi-a dat seama că nimeni nu va veni la niciuna dintre întâlnirile stabilite. Şi ucrainenii şi-au dat seama că probabil nu vor primi nici un pilot adevărat", a explicat jurnalistul pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite