AFP: Romii din Italia vor să-i arate lui Salvini cine sunt cu adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa continuă ca de obicei în ţărâna de la "River Village", o tabără de romi rituată în apropierea drumurilor principale şi palatelor din centrul istoric al Oraşului Etern, în care locuitorii preferă să se ţină departe de polemica declanşată de ameninţările noului ministru de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă), relatează AFP.

Deja aflat sub focul criticilor după ce a refuzat să deschidă porturile italiene unei nave umanitare, Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, Salvini a provocat un nou val de indignare, anunţând un viitor recensământ al romilor care trăiesc în Italia.

Aceste declaraţii au antrenat un val de condamnări din partea opoziţiei de stânga şi o anumită indispoziţie în cadrul noului Guvern populist şi de extremă dreapta italian.

O ”fişare” a fost denunţată de către stânga şi organizaţii de apărarea drepturilor omului, pe care unii au comparat-o cu legile rasiste adoptate în 1938, în plin fascism.

”Dacă (Salvini) vrea săvină aici (la «River Village»), îl vom primi cu curtoazie. Trebuie să vadă cum trăim”, dă asigurări Habibi Mehmedi, în vârstă de 18 ani.

„Lucruri rele“

Bineînţeles, ”există unii, la noi, care fac lucruri rele, însă cei mai mulţi aici sunt italieni şi nu au comis vreodată vreun delict”, adaugă el, intervievat de AFP.

Marcello Zuinisi, fondatorul Nazione Rom (Naţiune Romă), o asociaţie care se bate pentru drepturile romilor şi sinti (ţigani) din Italia, consideră că nu trebuie să ca oamenii să se teamă de ameninţările noului ministru de Interne şi om puternic din Guvernul italian.

”Eu îl cunosc pe Matteo Salvini, am purtat mai multe conversaţii”, a dat el asigurări. Şi ”nu cred să facă mare lucru, astea sunt doar vorbe”, a adăugat el.

Iar pentru a o dovedi, el a arătat AFP un mesaj pe care i l-a trimis ministrului de Interne, pentru a-l avertiza că Institutul de Statistică din Italia a efectuat deja o îndelungată anchetă. în 2017, asupra romilor din Italia.

Iar ”mai târziu, în acea zi, el şi-a schimbat discursul şi a început să evoce modul în care fondurile europene (destinate romilor) au fost utilizate, el m-a ascultat”, a declarat Marcello Zuinisi.

Zuinisi a explicat că asociaţia sa s-a dus la Bruxelles recent, pentru a cere Comisiei Europene (CE) o anchetă cu privire la utilizarea celor şapte miliarde de euro - fonduri structurale - acordate Italiei cu scopul de a favoriza locuinţele, sănătatea şi educaţia romilor şi persoanelor fără adăpost.

„O aspirină“

”Însă, în tabere, n-am primit nimic, nici măcar o aspirină”, a declarat el.

Potrivit ”Asociaţiei 21 iulie”, în Italia sunt între 120.000 şi 180.000 de romi şi sinti, dintre care aproximativ 16.400 trăiesc în tabere ca ”River Village”, răspândite în 87 de oraşe.

În aceste tabere, 43% dintre rezidenţi sunt italieni, iar restul provin în principal din ţări din fosta Iugoslavie.

Numai la Roma sunt 17 tabere, iar în pofida faptului că ”zingari(i)” - ţigani sau romi - reprezintă abia 0,3% din populaţia Italiei, ei sunt supuşi la tot felul de discriminări.

Acuzaţi adesea de furturi şi traficuri de tot felul, romii se integrează cu greu - mai ales în capitala italiană, unde crima organizată se află în parte în mâna unor clanuri sinti.

În aprilie, poliţia a arestat la River Village aproximativ zece persoane, în urma unor furturi de maşini. Iar pentru a accede în această tabără, trebuie să treci printr-un "check-point" al poliţiei, situat la capătul unui mic drum, de-a lungul Tibrului, fluviul care traversează Roma.

Aproximativ 127 de familii - şi aproximativ 180 de copii - trăiesc în această tabără, în ”bungalows”, caravane sau structuri de prefabricate.

Aceasta este una dintre cele mai bune tabere din capitală, afirmă Zuinisi, care subliniază, de exemplu, că toţi copiii merg la şcoală.

Cu toate acestea, River Village nu are apă curentă, iar apa potabilă este livrată de o companie privată.

Lipsa muncii

”Iar, din fericire, imaginaţi-vă cum aţi trăi aici pe această căldură!”, lansează Albert Hasimi, un kosovar în vârstă de 18 ani, care a trăit aproape toată viaţa sa în Italia.

Însă principala îngrijorare este lipsa muncii, din simplul motiv, explică el, că angajatorii nu vor să angajeze romi.

”Toată lumea spune că ţiganii fură, dar Camorra (mafia napolitană)? Ei cred că rasa lor e mai bună ca a noastră. E chiar aşa de simplu?”, afirmă cu amărăciune Habibi Mehmedi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite