Aflat la final de mandat, Juncker spune că europenii şi-au pierdut „libidoul“ unii faţă de ceilalţi şi compară Marea Britanie cu o „mireasă insultată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Claude Juncker (stânga) îmbrăţişându-l pe Donald Tusk, preşedintele Consiliului European FOTO AFP/ Pool/ Stephanie Lecocq
Jean Claude Juncker (stânga) îmbrăţişându-l pe Donald Tusk, preşedintele Consiliului European FOTO AFP/ Pool/ Stephanie Lecocq

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat că pericolul pentru UE este că europenii şi-au pierdut „libidoul colectiv“ unii faţă de ceilalţi, relatează The Guardian.

Cu câteva zile înainte de summitul UE de la Sibiu la care se va discuta despre viitorul blocului european, Juncker a oferit o analiză a situaţiei de pe continent.

Juncker, cel care îşi va părăsi funcţia în noiembrie, a declarat că el consideră că, în mandatul său,  Comisia Europeană s-a concentrat pe „lucruri mari” exercitând în acelaşi timp „modestie privind elementele mici”.

„M-am asigurat că Comisia nu se mai implică în fiecare detaliu din vieţile cetăţenilor. Sunt surprins şi dezamăgit că nimeni nu a observat acest lucru”, a declarat Juncker.

Însă fostul premier al Luxemburgului a recunoscut că un semnal negativ pe continent îl reprezintă creşterea în popularitate a partidelor eurosceptice.

„Nu ne iubim unii pe alţii. Ne-am pierdut libidoul colectiv... Timp de cinci sau şase ani după Al Doilea Război Mondial exista aşa ceva. Acum însă ar trebui să fie mult mai uşor pentru europeni să se îndrăgostească unii de alţii decât era în 1952”, a afirmat el.

Juncker a adăugat: „Brexitul este un caz special. Dacă transmiţi unei naţiuni mesajul că nu îşi are locul în UE timp de 40 de ani, atunci decizia de a pleca este deznodământul logic. Mireasa a fost sistematic insultată şi apoi respinsă”.

Într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt, Juncker a făcut referire şi la impasul din Parlamentul britanic privind Brexitul argumentând că nu este corect ca cetăţenii europeni să dea vina pe Bruxelles pentru toate eşecurile democraţiei europene.

„Comisia Europeană face tot ce poate. Dar nu poate rezolva toate problemele. Comisia nu poate compensa pentru slăbiciunile guvernelor naţionale şi ale democraţiilor din Europa. Uitaţi-vă la Regatul Unit”, a declarat Juncker.

„Faptul că guvernul şi opoziţia au început un dialog doar după trei ani de la referendumul privind Brexitul nu e chiar un semn al unei democraţii puternice”, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite