Afacerile cu „mirese“, înfloritoare în Ucraina. Cum funcţionează înşelătoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria ucraineană de matrimoniale online este în plină expansiune, în ciuda problemelor din ţară. Bărbaţi din lumea occidentală cheltuiesc mii de dolari pentru a-şi găsi partenera ideală de viaţă, „un top model cu valorile familiale ale bunicii“, după cum prezintă agenţiile femeia ucraineană.

Dezvoltatorii acestor afaceri de succes în acest domeniu au speculat dorinţele bărbaţilor din Vest de a avea alături o parteneră dedicată familiei, în contextul în care femeia occidentală şi-a redefinit priorităţile în viaţă. Cu toate acestea, plini de speranţă şi vrăjiţi de ucrainence frumoase şi pioase, bărbaţii se întorc de mult ori acasă fără bani şi fără mireasă.

Afacerile cu mirese, după cum le numesc unii, sunt înfloritoare în mai multe oraşe din Ucraina, dar cel mai important centru este Odessa. Vizitatorii care se plimbă prin oraş pot vedea la tot pasul „întâlniri internaţionale“, străini ieşiţi la masă cu localnice. The Guardian a realizat un reportaj pentru a descoperi ce se ascunde în spatele acestor înşelătorii.

„Legiuni întregi de bărbaţi occidentali stau la mese alături de tinere femei pe care le-au cunoscut pe internet, prin intermediul agenţiilor ucrainene. De obicei, ei sunt însoţiţi şi de cât un translator. Mii de euro „investiţi“ în căutarea sufletului pereche“, scrie publicaţia britanică într-un material publicat miercuri.  

„Mii de femei îşi petrec ore întregi în timpul zile stând de vorbă virtual cu potenţiali „soţi“ din Occident, sau mai nou din statele arabe, unele de acasă, alte la cafenelele cu internet“, detaliază The Guardian.

Până aici nu ar exista nicio problemă, fiind un lucru obişnuit ca în ziua de astăzi femeile şi bărbaţii să înceapă relaţii amoroase, care pot duce la căsătorie, pe internet. Însă escrocheria există: bărbaţii plătesc fiecare minut de conversaţie cu potenţiala aleasă a inimii, după ce plătesc consilierea online pe care o oferă agenţiile în scopul găsirii celei mai compatibile perechi. Ulterior, unii sunt chemaţi în Odessa de către domnişoară pentru a se cunoaşte, iar alţii vin din proprie iniţiativă, mânaţi de dorinţa de a-şi întâlni partenera ideală.

Potrivit The Guardian, de multe ori, este vorba de bărbaţi americani din clasa de mijloc, care lucrează ore suplimentare luni de zile pentru a strânge banii necesari – aproximativ 5000 dolari- pentru o deplasare de o săptămână la Odessa, unde – speră ei- îşi vor găsi mireasa. Mulţi se lovesc însă de un telefon închis sau un număr la care nu răspunde nimeni când ajung acolo. Alţii îşi petrec zilele cheltuindu-şi banii pe întâlniri scumpe, în care de obicei este inclus şi translatorul, iar când decid că vor să îşi ceară în căsătorie iubita, aceasta oferă un răspuns evaziv, insistând că vrea să se gândească foarte serios…şi îl mai invită odată la Odessa pentru o altă serie de întâlniri scumpe.

Una dintre companiile de renume din această industrie este Anastasia International, perfect legală, care are o cifră de afaceri estimată la 140 milioane de euro. În registrele fimei se află dosarele a mii de femei din Ucraina, dar şi din alte părţi ale lumii, care sunt disponibile pentru a discuta online sau pentru a se întâlni cu burlaci care sunt în căutarea unei neveste.

Anastasia International a redefinit imaginea prăfuită a „căutării de mirese în statele sărace din Est“, aşa cum se întâmpla în anii ce au urmat căderii Cortinei de Fier. Acum reprezentanţii companiei vorbesc despre o afacere modernă şi progresivă, pentru femeile şi bărbaţii secolului 21. Nimeni nu mai discută în Odessa, cel puţin nu public, despre exportul de „sclave sexuale“ spre Occident, când sărăcia le împingea pe femei să accepte promisiunile suspecte ale unor traficanţi, în speranţa unei vieţi mai bune. „Ceea ce facem noi este international dating, un mod civilizat de a găsi iubirea fără a ţine cont de graniţe“, spun reprezentanţii companiei.

Dar şi dragostea s-a schimbat în Odessa. În urmă cu zece ani era posibil ca visurile bărbaţilor trecuţi de prima tinereţe şi dezamăgiţi de femeile occidentale să devină realitate: un zbor spre Odessa, o săptămână petrecută cu o tânără ucraineană dornică să îşi formeze o familie şi drumul înapoi spre casă cu tot cu mireasă. Într-o societate post-sovietică, cu economia la pământ, femeile erau dispuse să înceapă o viaţă nouă chiar şi într-o fermă din vestul Americii. Astăzi însă, pretenţiile au crescut. Ucrainencele care acceptă să intre în acest joc, sub protecţia unei companii de matrimoniale, primesc un procent generos pentru ceea ce Guardian numeşte „prostituţie emoţională“.

Modul de funcţionare al înşelătoriei a fost dezvăluit jurnaliştilor de la The Guardian de o tânără, pe nume Alina. „Compania obţine bani din consilierea pe care o oferă bărbaţilor pentru găsirea celor mai compatibile partnere. Din moment ce sunt mii de femei înregistrate în baza lor de date, bărbaţii preferă să se lase pe mâna consilierilor pentru a le reduce căutările. Apoi, fiecare minut de chat  cu potenţialele iubite se taxează. Suntem învăţate să ne folosim farmecele pentru a-I cuceri: le vindem exact ce vor să audă, ştim ce caută. Majoritatea sunt dezamăgiţi că au ajuns la o vârstă de mijloc şi sunt încă burlaci. Nu sunt prea bogaţi, dar ar face orice să îşi găsească jumătatea. Suntem femeile ideale“, mărturiseşte Alina.

Alina mărturiseşte însă că multe femei nu văd o altă opţiune pentru a-şi spori veniturile şi se lasă antrenate în acest joc. Unele chiar speră că îşi vor găsi jumătatea. Cazurile sunt foarte rare, de aceea afacerile sunt înfloritoare. La sfârşitul conversaţiei, tânăra a declarat că aşteaptă chiar săptămâna viitoare un grup de americani. Toţi vor pleca cu portofelele goale şi inima zdrobită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite