Afacerile bat politica. Relaţia offshore dintre doi Vlazi: unul „democrat“ şi altul „comunist“

Afacerile bat politica. Relaţia offshore dintre doi Vlazi: unul „democrat“
şi altul „comunist“

Vladimir Plahotniuc (stânga) şi Vladimir Voronin (dreapta) discută în Parlament ca doi vechi amici FOTO Arhivă

Interese ale oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc şi ale familiei fostului preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin au fost reprezentate, prin interpuşi, în compania offshore prin care a fost controlat postul de televiziune NIT TV. Mai multe documente consultate de RISE Moldova arată că din grupul intermediarilor în afacerile oligarhului fac parte un ministru şi un viceministru, dar şi preşedintele Parlamentului moldovean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Postul de televiziune NIT a fost lansat în 1997 de compania Noile Idei Televizate SRL, iar timp de aproape 20 de ani asociaţii majoritari au fost ascunşi în offshore. În cercul de intrepuşi ai beneficiarilor reali figurează actualul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu, bancherul familiei fostului preşedinte Vladimir Voronin, Igor Anglicev, dar şi reprezentantul-cheie al afacerilor lui Vladimir Plahotniuc în paradisurile fiscale, Serghei Noscov. Deşi postul de televiziune a fost închis acum patru ani, după ce i-a fost retrasă licenţa, societatea Noile Idei Televizate SRL este încă activă, relatează RISE Moldova.

Lanţul offshore

13 Iulie 2006. Advac Associates Ltd (Insulele Virgine Britanice) este creată de Newburn Holdings Ltd (Belize), iar secretarul companiei este Hextable Limited (Bahamas). Ultima a figurat în calitate de reprezentantă a companie Valemont Properties LTD (Marea Britanie), folosită în „spălătoria rusească” de 20 miliarde de dolari care a tranzitat Republica Moldova. (Detalii AICI şi AICI)

În ziua în care a fost înregistrată Advac Associates, avocaţii din Insulele Virgine Britanice eliberează o procură generală pe numele intermediarului moldovean Serghei Noscov. Cu acest document, Noscov avea dreptul, în numele Advac, să înregistreze alte companii oriunde în lume, inclusiv să-i împuternicească în diferite tranzacţii pe alţi intermediari.

25 August 2006. World Group Assets Limited (Insulele Virgine Britanice), în calitate de asociat majoritar la NIT (Detalii AICI), reprezentată de Vitalie Iurcu - actualul viceministru al Economiei, transferă dreptul de proprietate al NIT către noul proprietar - Advac Associates Ltd, reprezentată de Serghei Noscov.

1 August 2008. Advac Associates Ltd, de această dată reprezentată de Vitalie Iurcu în baza unei împuterniciri de la Noscov, achiziţionează mai multe tipuri de echipament pentru postul de televiziune NIT.

Bancherul lui Voronin

6 August 2009. În calitate de reprezentat al Advac Associates Ltd, Noscov îl împuterniceşte pe omul lui Voronin, Igor Anglicev, să reprezinte interesele companiei offshore.

4 iunie 2010. La Advac Associates Ltd devine asociat belgianul Antonius Spee (Detalii AICI), care anulează procura pe numele lui Serghei Noscov, ceea ce înseamnă că automat este anulată şi împuternicirea făcut pe Anglicev.

13 August 2010. Antonius Spee, un intermediar şi el, îl împuterniceşte pe Igor Anglicev să reprezinte interesele Advac Associates Ltd în Republica Moldova. (Detalii AICI)

5 Aprilie 2012. Consiliul Coordonator al Audiovizualului retrage licenţa de emisie postului de televiziune NIT, constatând: „Cel mai mare volum de subiecte politice care a promovat deschis poziţia unui singur partid (PCRM, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) şi a unui singur lider politic (Vladimir Voronin, n. red.) a fost difuzat de către NIT. Deşi postul în cauză a oferit spaţiu considerabil reflectării reprezentanţilor alianţei de guvernare, aceştia au fost constant prezentaţi în context negativ, într-o manieră denigratoare, fără a fi expusă poziţia şi opinia lor”.

Ulterior, NIT a transmis ştirile online, iar din 2015, nici site-ul nu mai este activ. Însă compania Noile Idei Televizate SRL nu a fost lichidată. Are un capital social de 12,7 milioane lei şi deţine mai multe imobile pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Noile Idei Televizate este asociat în 6 companii: studioul TV Baza Tele Bastina SRL, Radio-Delta SRL, agenţia de publicitate Aleon SRL, cotidianul social-politic de limba rusă Moldova Independentă SRL, agenţia de presă Basa-Press şi întreprinderea Mefinco SRL. În ultimii ani, o parte dintre aceste companii şi-au sistat activitatea.

Demnitarii lui Plahotniuc

Nu doar viceministrul Economiei a jucat rolul de intermediar în companiile offshore conectate la Vladimir Plahotniuc.

Documente consultate de reporterii RISE Moldova arată că ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari a fost timp de o lună administrator al firmei de pază Argus S, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Botnari a fost numit în această funcţie în 2010 de către Noscov.

În plus, actualul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, a reprezentat compania olandeză OTIV Prime Hospitality BV care controlează Nobil Club SRL, una dintre cele mai prospere afaceri de care este legat numele lui Plahotniuc. Şi de această dată, „cheia” tranzacţiilor între companiile care au controlat pe rând Nobil Club a fost Serghei Noscov, se arată în investigaţia RISE Moldova.

Intermediarii

Serghei Noscov (65 de ani) - în perioada 2006 - 2009 a reprezentat acţionarul majoritar al NIT, compania offshore Advac Associates Ltd., fiind o persoană-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc.

Una dintre aceste afaceri este Nobil Club SRL. Firma administrează hotelul Nobil, fiind creată în 1999. La începutul lui 2005, Noscov devine administrator şi asociat unic al companiei. Câteva luni mai târziu, el o numeşte administrator la Nobil pe Cezara Salinski - asociată a lui Plahotniuc şi Candu la Prime Management SRL.

Potrivit istoricului companiei, în 2009, Noscov vinde acţiunile de la Nobil companiei offshore Entertainment & Publicity Investment Ltd (Belize), reprezentată de Cezara Salinski. În urma acestei tranzacţii, Noscov nu pleacă din companie, ci îşi schimbă rolul - din asociat în intermediar. Astfel, în decembrie 2010, Noscov transferă, deja în calitate de reprezentant al companiei Entertainment & Publicity Investment Ltd., dreptul de proprietate asupra firmei Nobil Club către OTIV Prime Hospitality BV (Olanda), reprezentată de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului.

Tot ca reprezentant al Entertainment & Publicity Investment Ltd, care deţinea agenţia de publicitate Angel-S, Noscov a semnat contractul de vânzare-cumpărare atunci când Angel-S a fost preluată de Media Resources LLC (SUA). Ultima a vândut agenţia către OTIV Prime Media BV, reprezentată tot de Andrian Candu.

O altă firmă afiliată lui Plahotniuc în care a figurat Noscov este agenţia de pază Argus-S. Compania a fost creată în 2007, iar doi ani mai târziu, asociat unic devine Serghei Noscov. În iunie 2010, el îl numeşte administrator al firmei de pază pe Vasile Botnari, actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. După o lună, Botnari este înlocuit cu un alt administrator, iar dreptul de proprietate asupra Argus-S este transferat către offshore-ul Power Investment LLC (SUA) - reprezentat de Cristina Balan, un alt interpus în afacerile lui Plahotniuc. De fapt, în 2010, Power Investment LLC a fost asociat şi în Finpar Invest SRL, o altă companie conectată direct la Plahotniuc prin soţia şi prin sora acestuia.

Vitalie Iurcu (44 de ani) - în perioada 2006 - 2009 a reprezentat două companii offshore conectate la postul de televiziune NIT. Mai întâi World Group Assets Limited, iar ulterior Advac Associates Ltd. Ultima a fost reprezentată de Iurcu când acesta deţinea şi funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (2007 - 2009).

Datele din CV-ul lui Iurcu arată că, din 2009 până în 2015, a fost director general al „Moldtlelecom”. Din august 2015, Vitalie Iurcu este viceministru al Economiei.

Totodată, Vitalie Iurcu împreună cu Adrian Candu sunt membri în Consiliul de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizaţie fondată şi condusă de Vladimir Plahotniuc.

În declaraţia pe venit pentru anul 2015, Iurcu a indicat că deţine două case de locuit, o construcţie sportivă, un apartament, 7 terenuri, 2 automobile Porsche Cayenne, are calitatea de asociat în trei companii şi mai multe depozite bancare.

Potrivit datelor cadastrale, una din cele două locuinţe, cu suprafaţa de 240 m.p., a fost cumpărată în 2010 de Iurcu, care a înregistrat-o însă pe numele fiicei sale, Ilinca, în vârstă de doar doi ani la acea dată.

Igor Anglicev(49 de ani) - în perioada 2009 - 2015 a reprezentat şi el Advac Associates Ltd. Anglicev este conectat la afacerile familiei fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

De mai mulţi ani, Anglicev este membru în Consiliul de Administrare al Fincombank. În această bancă, funcţia de preşedinte al Consiliului băncii îi revine lui Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin. Familia Voronin deţine o cotă de 20,09% din Fincombank.

În plus, Anglicev figurează ca asociat în două companii specializate în transportul internaţional de mărfuri. Astfel, el deţine 77% din capitalul social al Transline Exim SRL, care îşi are sediul juridic pe str. Vasile Alecsandri, 79. La această adresă Oleg Voronin deţine un apartament, potrivit RISE Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările