Afacerea „Adidas-Credit Lyonnaise“: Percheţiţii la domiciliul magnatului Bernard Tapie

Afacerea „Adidas-Credit Lyonnaise“: Percheţiţii la domiciliul magnatului Bernard Tapie

Bernard Tapie, anchetat în afacerea „Adidas-Credit Lyonnaise

Poliţia financiară franceză a făcut, astăzi, două percheziţii spectaculoase la domiciliul controversatului om de afaceri francez Bernard Tapie şi la şeful France Telecom, Stephane Richard, în cadrul afacerii „Adidas-Credit Lyonnaise“.

Anchetatorii au acţionat în baza unei hotărâri a unei comisii rogatorii formată din trei judecători parizieni care conduc din septembrie 2012 o anchetă judiciară deschisă iniţial pentru „abuz de putere socială şi ascunderea infracţiunii“ în afacerea Credit Lyonnaise. O agenţie de stat, care administra datoriile băncii respective, ar fi ascuns informaţii relevante pentru comisia de arbitraj din interiorul consiliului de administraţie. În baza acestor date, un tribunal i-a acordat lui Bernard Tapie despăgubiri de 403 milioane de euro.

Cristine Lagarde apare în dosar

În cest dosar apare şi actualul şef al FMI, Cristine Lagarde, care ar putea fi chemată ca martor. Ea  nu este vizată personal de această anchetă, dar oficialul care ar fi ascuns informaţiile se afla sub directa ei autoritate, iar acuzaţiile nu fac decât să amplifice suspiciunea în ceea ce o priveşte.

Ancheta ar putea duce şi la Sarkozy

Ancheta ar putea duce şi la fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Potrivit presei franceze, judecătorii ar fi trimis Curţii de justiţie o copie a unor agende ale fostului preşedinte din care reiese că în perioada 2007-2008 Tapie s-ar fi întâlnit în mai multe rânduri de şeful statului, dar şi cu Pierre Mazeaud, unul dintre cei trei arbitri desemnaţi să soluţioneze litigiul.

Mazeaud, fost preşedinte al Consiliului Constituţional, le-a spus anchetatorilor că el a încetat orice relaţii cu Nicolas Sarkozy după ce în ianuarie 2009 liderul de la Elysee a încercat să renunţe la judecătorii de instrucţie. Tapie a povestit imediat după ce Sarkozy a ieşit preşedinte că este prieten cu „Nicolas“ încă din 1985 şi că l-a sprijinit în campania electorală.


„Afacerea Adidas“

În 1987, compania Adidas a fost cumpărată de Bernard Tapie de la Adolf Dassler, cu 1,6 miliarde de franci francezi, adică 244 milioane de euro, care au fost împrumutaţi de la banca “Crédit Lyonnais”. În acea vreme, Tapie era cunoscut ca un specialist în salvarea companiilor ajunse la faliment, afaceri pe baza cărora şi-a construit averea. Imediat ce a devenit proprietar, a decis să mute producţia în Asia şi a angajat-o pe Madonna pentru promovare.

În 1992, Tapie nu a reuşit să-şi plătească dobânzile pentru împrumut – 600 milioane de franci francezi în 1991 şi un miliard în august 1992 şi a apelat la Crédit Lyonnais pentru a vinde firma Adidas, iar banca a preluat, drept despăgubire pentru datorii, întreaga companie, lucru neobişnuit pentru practicile băncilor franceze.

În februarie 1993, Crédit Lyonnais a vândut Adidas lui Robert Louis-Dreyfus, prieten cu Bernard Tapie, pentru o sumă mult mai mare (683,5 milioane de euro) decât aceea cu care Tapie achiziţionase compania (434,4 milioane de euro). După ce banca a cumpărat Adidas, Tapie a dat în judecată “Crédit Lyonnais”, pentru că s-a simţit înşelat de vânzarea indirectă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: