FOTO Tentativa de preluare a controlului asupra aeroporturilor din Crimeea, oprită de forţele de securitate ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupuri de bărbaţi înarmaţi au ocupat, în noaptea de joi spre vineri, două aeroporturi din Republica Autonomă Crimeea, din cadrul Ucrainei. Timp de mai multe ore, bazele aeriene aferente oraşelor Simferopol şi Sevastopol au fost sub controlul armat al bărbaţilor îmbrăcaţi în uniforme militare. Ulterior, vineri, în jurul prânzului, autorităţile de la Kiev au anunţat că au preluat controlul asupra aeroporturilor din Crimeea.

UPDATE 15.20: Lituania, care asigură în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate ONU, va cere acestui organism să aibă o reacţie la criza din Crimeea.

„Am cerut delegaţiei noastre la Naţiunile Unite să se asigure că situaţia din Crimeea va fi introdusă pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate ONU. Ceea ce se întâmplă în Crimeea pare a fi o agresiune militară şi o ocupare a regiunii“, a declarat Linas Linkevicius, potrivit AFP.

UPDATE 14.20 Aeroporturile din Crimeea ocupate în noaptea de joi spre vineri se află sub controlul autorităţilor ucrainene, a anunţat vineri Andrii Parubii, directorul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, relatează AFP.

„A existat o tentativă de preluare a controlului asupra unor aeroporturi din Crimeea, dar ele se află, acum, sub controlul forţelor de securitate ucrainene”, a declarat Parubii, informează „The Kyiv Post”.

UPDATE 11.35 Parlamentul ucrainean a votat vineri o rezoluţie care cere Statelor Unite şi Marii Britanii să îi garanteze suveranitatea după preluarea controlului a două aeroporturi din Crimeea de către persoane înarmate, relatează AFP.

Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia au fost garanţii independenţei Ucrainei în 1994, în schimbul renunţării sale la armele nucleare.


UPDATE 10.20 Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, a acuzat autorităţile de la Moscova de „invazie militară şi o ocupaţie”. Concomitent, Parlamentul rus dezbate un proiect de lege care ar permite Moscovei să ataşeze teritorii noi Rusiei printr-o procedură simplificată.

„Consider ceea ce se întâmplă drept o invazie armată şi o ocupaţie. Care încalcă toate acordurile şi normele internaţionale", a scris Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook. „Este o provocare directă pentru o baie de sânge armată pe teritoriul unui stat suveran. Aceasta nu mai ţine de competenţele Ministerului de Interne. Aceasta ţine de compentenţa Consiliului de Securitate şi de Apărarea Naţională".

Potrivit Avakov, „unităţi armate ale flotei ruse blochează" aeroportul din Belbek, situat în apropiere de Sevastopol, în care "se află militari şi grăniceri ucraineni".

„Afară, militari cu trese şi înarmaţi fără semne distinctive, dar care nu îşi ascund apartenenţa. Aeroportul nu funcţionează. (...) Nu există pentru moment confruntări armate", potrivit ministrului de Interne de la Kiev.

Peninsula rusofonă Crimeea este afectată de tensiuni separatiste. Ea a aparţinut iniţial Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, după care a fost alipită Ucrainei, în 1954. Flota rusă la Marea Neagră este găzduită la Sevastopol.


UPDATE 09.00 Potrivit Reuters, grupuri de bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme militare, au preluat controlul asupra aeroportului din Simferopol, dar şi asupra celui din Sevatopol.

UPDATE: O publicaţie rusească a dat publicităţii prima fotografie în detaliu cu cele aproximativ 50 de persoane care au preluat controlul aeroportului Simferopol, în cursul nopţii trecute. Forţele armate nu au însemne distinctive pe uniforme, ceea ce i-a determinat, pe ziariştii de vm.ru să emită ipoteza potrivit căreia cei fotografiaţi ar fi chiar localnici, trimişi pentru a crea o diversiune.

image

Aproximativ 50 de persoane înarmate au preluat controlul, în cursul nopţii, asupra aeroportului, în faţa căruia o mulţime care flutura steaguri ale flotei ruse la Marea Neagă s-a reunit ulterior, conform agenţiei Interfax-Ucraina.

Grupul de persoane a sosit la aeroport la bordul a trei camioane KamAz, fără numere de înmatriculare, potrivit unor martori citaţi de rt.com

Şeful securităţii aeroportului a declarat pentru revista EER.ru că cei din grupul înarmat au cerut „în mod politicos” forţelor de ordine să părăsească clădirea şi zona din apropierea.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului a negat ştirile privind ocuparea incintei, precizând că aproximativ 50 de persoane au venit pentru a căuta trupe militare ucrainene. De asemenea, după ce au constata că nu existenţă nicio prezenţă militară pe pistă, şi-au cerut scuze şi au părăsit zona, a declarat Igor Stratilati pentru Echo Moscova.

Oamenii înarmaţi erau echipaţi la fel ca „miliţiile locale pro-ruse” care au ridicat steagurile ruseşti pe clădirile parlamentului din Crimeea şi a guvernului.

Parlamentarul rus Vladimir Garnachuk, aflat în prezent în Simferopol, a declarat că obiectivul grupului înarmat este acela de a-l împiedica pe preşedintele interimar Oleksandr Turcinov să aterizeze pe aeroportul din capitala Crimeei.

Reprezentantul rus a precizat pentru publicaţia „Moskovsky Komsomolets” faptul că „aproximativ 2.000 de persoane încearcă să elaboreze un plan” pentru a bloca pista de aterizare

   

image

CITEŞTE MAI MULT

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite