Paris: Aeroportul Orly, evacuat. Bărbatul împuşcat mortal după ce a dezarmat un militar a fost identificat. Ce ştim despre atac UPDATE

Paris: Aeroportul Orly, evacuat. Bărbatul împuşcat mortal după ce a dezarmat un militar a fost identificat. Ce ştim despre atac UPDATE

FOTO Instagram

Un bărbat cunoscut de serviciile de poliţie şi de informaţii a atacat sâmbătă dimineaţa o patrulă din cadrul operaţiunii Sentinelle pe aeroportul din Orly, după care a fost ucis prin împuşcare, scrie AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre acest atac ce face obiectul unui anchete a Parchetului antiterorist.

Faptele

Sâmbătă, către ora locală 06.55 (07.55, ora României), Ziyed Ben Belgacem a deschis focul asupra a trei poliţişti, în timpul unui control rutier, la Garges-lès-Gonesse (Val-d'Oise), la nord de Paris, şi l-a rănit uşor pe unul dintre ei. El a reuşit să fugă.

Apoi el a fost reperat la sud de Paris, la aproximativ 30 de kilometri, la Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde „năvăleşte într-un bar şi proferează ameninţări“ şi de unde fură vehiculul unei femei, potrivit ministrului de Interne Bruno Le Roux. El se duce după aceea la aeroportul din Orly, situat la aproximativ zece kilometri distanţă.

Către ora locală 08.30 (09.30, ora României), la primul etaj al sălii 1 de la Orly-Sud, el „încearcă să agreseze o patrulă Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar“, a precizat ministrul.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, după ce a îndreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reuşţit să îi ia puşca de asalt de tip Famas, după care a fost împuşcat imediat.

După ce femeia militar a fost „pusă la pământ“ de atacator, cele două colege ale acesteia au „deschis focul pentru a o proteja“ şi a „proteja întregul public“, a notat ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

O operaţiune de deminare a avut loc, însă niciun exploziv nu a fost găsit asupra lui sau în apropiere, relatează AFP, potrivit news.ro.

Atacatorul

Acest francez în vârstă de 39 de ani „este cunoscut de serviciile de poliţie şi informaţii“, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux.

Potrivit primelor elemente, el s-a născut pe 14 februarie 1978 la Paris şi are legături la Val-d'Oise.

Documentele prezentate poliţiei la Garges-lès-Gonesse sunt cele care au fost găsite asupra bărbatului împuşcat pe aeroport, au precizat surse din cadrul poliţiei.

Bărbatul avea o fişă „J“ la Fişierul Persoanelor Căutate (FPR). El era, aşadar, căutat de Poliţia Judiciară pentru fapte de jaf armat.

A stat la închisoare în perioada martie - noiembrie 2016.

Cazierul său judiciar cuprinde „nouă menţiuni“ de fapte de drept comun, inclusiv jafuri armate şi trafic de stupefiante.

„Detectat ca radicalizat“, el a fost vizat în 2015 de o percheziţie administrativă, care „nu a condus nicăieri“, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Sâmbătă la prânz, anchetatorii i-au plasat în arest preventiv pe tatăl şi fratele său, audiaţi în vederea întocmirii profilului acestuia.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a sesizat în anchetă, încredinţată Secţiei antiteroriste a Brigăzii Criminale (SAT), Subdirecţia antiteroristă (SDAT), din cadrul Poliţiei Judiciare şi Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI).

Traficul

Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate din terminalul Sud de la Orly sau au fost blocate în terminalul Vest, învecinat.

Orly-Vest, unde traficul a fost întrerupt după agresiune, a fost redeschis sâmbătă către prânz, însă cel Orly-Sud rămâne închis parţial.

Traficul aerian este întrerupt de la ora locală 8.50 (9.50, ora României), iar zborurile erau suspendate în ambele terminale de la Orly, potrivit Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile (DGAC) şi Aéroports de Paris (ADP).

Celule de criză au fost create, cu scopul de a primi călători la Orly, dar şi la Roissy-Charles-de-Gaulle, unde 28 de zboruri cu destinaţia Orly au fost redirecţionate sâmbătă dimineaţa, potrivit unei surse de la prefectură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: