Aeroportul „Don Quijote” din Spania, exemplu al unei investiţii nefericite: Construit cu un miliard de euro, vândut cu 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul La Mancha din Ciudad Real, construit cu un miliard de euro şi care a funcţionat pentru patru luni, a fost cumpărat cu doar 10.000 de euro de un fond de investiţii din China.

Aeroportul a fost inaugurat în 2008, iar prima cursă internaţională plecată de pe La Mancha a avut loc în iunie 2010, iar ultima, patru luni mai târziu, în octombrie 2010, potrivit „Business Insider”.

Denumit de spanioli şi ca aerportul „Don Quijote”, La Mancha a fost închis în 2012 din cauza lipsei de trafic. 

A devenit un simbol al proiectelor inutile în care a investit Spania, din moment ce autorităţile iberice au cheltuit aproape un miliard de euro pentru a construi un aeroport lângă un oraş cu 75.000 de locuitori.  

Fondul de investiţii din China care a cumpărat întregul complex vrea să mai investească 100 de milioane de euro. Aeroportul ar urma să fie folosit de oamenii de afaceri chinezi care intră în Spania. 

image

Aeroportul La Mancha. FOTO Business Insider

Jurnaliştii de la BBC au arătat, în urma unei investigaţii, faptul că nici dezvoltatorii proiectului nu s-au aşteptat vreodată ca aeroportul de un miliard de euro să facă profit, fiind urmărit doar profitarea de creditele obţinute foarte uşor în perioada de boom a construcţiilor.

În perioada antemergătoare crizei, Spania şi Portugalia au construit, uneori,autostrăzi decare nu aveau neapărată nevoie, darşi aeroporturi fantoma şi foarte multe blocuri de locuinţe. O parte dintre aeroporturi şi blocurile de locuinţe au fost, ulterior, părăsite. 

Pe aeroportul părăsit din Ciudad Real a fost filmat, în 2013, spotul Volvo în care actorul Van Damme făcea un şpagat între două camione. 

„Don Quijote” nu este singurul aeroport fantomă din Spania. Un alt exemplu este aeroportul din Castellon, care a fost inaugurat în 2011 şi care nu a fost folosit niciodată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite