Adolescenţii din Marea Britanie pot decide singuri dacă vor să se vaccineze anti-Covid. Cercetător român la Oxford: Foarte mulţi au venit neînsoţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
66,7% din populaţia Marii Brritanii a fost vaccinată cu schemă completă  FOTO Shutterstock
66,7% din populaţia Marii Brritanii a fost vaccinată cu schemă completă  FOTO Shutterstock

Guvernul Marii Britanii a decis, pentru a încuraja vaccinarea în rândul tinerilor, să permită adolescenţilor cu vârsta începând de la 16 ani să aleagă singuri dacă vor să se vaccineze sau nu, fără să aibă nevoie de acordul părinţilor. Iar copiilor începând de la 12 ani li se permite să ia şi ei o astfel de decizie dacă arată că înţeleg ce înseamnă imunizarea.

Această posibilitate vine după ce autorităţile s-au lovit de multe ori de opoziţia părinţilor, mare parte din ei participând la protestele anti-vaccinare care au avut loc în ultimele luni, 

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat că decizia a fost luată în baza unui precedent, deoarece într-un proces din anii '80 s-a hotărât ca tinerii care pot demonstra că înţeleg un act medical, să poată lua o decizie cu privire la el. 

"Legat de vaccinarea tinerilor şi făcând parte din primul centru de vaccinare din Oxford dedicat tinerilor peste 16 ani, la clinica de aici au venit şi foarte mulţi neînsoţiţi de părinţi, tocmai pe această abilitate de a obţine vaccinul fără consimţământul părinţilor. Sunt şi mulţi care vin cu părinţii, sunt şi afecţiuni medicale care necesită prezenţa lor. 

Şi pentru adulţi, în Marea Britanie, vaccinarea a mers pe încredere. Dacă cineva a vrut să se vaccineze, i-a fost uşor să o facă, nu sunt necesare nici dovada vârstei sau a domiciliului, nici numărul de înregistrare la sistemul de sănătate", a spus Ştefan Dascălu.

Hotărârea vine şi pe fondul creşterii cazurilor de Covid cu varianta Delta. 

În Marea Britanie, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 35.000 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 49 de decese, care comparativ cu România, potrivit specialistului, e evident că aceste vaccinuri funcţionează şi sunt eficiente contra variantei Delta, care este mai agresivă.

Până acum, 66,7% din populaţie a fost vaccinată cu schemă completă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite