Adolescent belgian, convins în mai puţin de o lună de recrutorii ISIS să lupte în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxelles, raiul rectrutorilor jihadişti FOTO AP
Bruxelles, raiul rectrutorilor jihadişti FOTO AP

După atentatele sângeroase de la Bruxelles, întrebările legate de motivele radicalizării tinerilor au apărut tot mai des în presă, a relatat marţi postul de radio Europe 1. Jurnaliştii francezi au stat de vorbă cu un adolescent de 15 ani, din Bruxelles, dintr-o familie destrămată, care a povestit cum a fost convins, în mai puţin de o lună, să plece să lupte în Siria.

"Totul a început într-o moschee", a povestiti tânărul a cărui identitate n-a fost dezvăluită. "Cred că m-a văzut (cel care l-a recrutat n.r.) că nu sunt într-o stare prea bună şi a venit să-mi vorbească. Îmi era ca un prieten, mă consola".

După perioada de apropiere, falsul mentor a trecut la lucruri mai directe. "Mi-a arătat pe telefonul mobil diverse filmuleţe din Siria, cu copii care sunt masacraţi de trupele lui Bashar al-Assad şi mi-a spus, 'priveşte, această politică nu e deloc bună, trebuie să o distrugem!' ", a povestit adolescentul de 15 ani în direct la Europe 1.

Prima dată, spune tânărul, i s-a făcut rău, dar apoi s-a obişnuit şi chiar a ajuns să i se pară fireşti inregistrările video atât de dure. Atunci mentorul său i-a arătat un alt filmuleţ, cu tineri care anunţau cu zâmbetul pe buze că sunt pe cale să moară ca martiri.

"Mi-a spus: 'pe acest om eu l-am trimis în Siria, pot să te fac şi pe tine aşa, te pot trimite în Rai, dar trebuie să lupţi'. Asta s-a întâmplat la o săptămână după ce ne-am cunoscut".

Discursul a avut efectul să-l convingă pe adolescentul debusolat. "După o lună mi-am zis  'Viaţa asta este scurtă, cea de dincolo e mai lungă. Chiar aveam încredere în el când îl auzeam vorbind'. Mi-a spus: 'Dacă mori, vei avea parte de Rai, dar şi dacă nu mori vei avea parte de o recompensă' ".

Din fericire, pentru adolescentul din Bruxelles povestea nu s-a încheiat tragic. Mama sa a observat că e tot mai interesat de infomaţii despre gruparea Stat Islamic, că urmăreşte materiale video şi, după lungi discuţii, l-a convins că a pornit pe o cale greşită, notează jurnaliştii de la Europe 1.

Din nefericire, numeroşi tineri cad pradă acestei propagande. Potrivit televiziunii M6, mai mult de 1.000 de francezi, cu vârste între 15 şi 30 de ani, s-au alăturat combatanţilor jihadişti din Siria şi Irak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite